Makové semienka sú zdrojom
bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a obsahujú aj vitamíny a minerály, ako sú
vápnik, železo, horčík a zinok. Mak obsahuje prírodné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Mak sa pridáva do sladkých a slaných jedál, ako sú chlieb, koláče, buchty a sušienky.
Maky obsahujú malé množstvo alkaloidov, ktoré môžu byť vo väčšom množstve toxické. Preto je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a konzumovať mak s mierou. Vzhľadom na jeho výživovú hodnotu a všestranné využitie v kuchyni je mak skvelým doplnkom stravy, ktorý môže vašim obľúbeným jedlám priniesť chuťovú a výživovú vzpruhu.
Kategóriu
Mak
nájdete aj na našom českom e-shope Lékárna.cz