MojaLekáreň.sk

Tuberkulóza - príznaky, prevencia a liečba

Povieme vám, aké sú príznaky tuberkulózy, a tiež vám poradíme, ako sa chorobe čo najlepšie vyhnúť.

Tuberkulóza - príznaky, prevencia a liečba
Zdielať

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Ako sa prenáša tuberkulóza

Tuberkulóza, skrátene TBC, je závažné infekčné ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým pľúca, ale môže sa rozšíriť aj do lymfatických uzlín, kože, kostí, kĺbov, obličiek, chrbtice, mozgu a iných častí tela.

Spôsobuje ju baktéria zo skupiny mycobacterium tuberculosis (predtým známa ako Kochov bacil) a hoci sa prenáša v bežných situáciách, ako je rozprávanie, kýchanie, smiech, spev alebo kašeľ, nie je úplne jednoduché sa touto chorobou nakaziť. Uvádza sa, že na to, aby sa človek nakazil, musí stráviť aspoň 4 hodiny s osobou, ktorá má aktívnu formu TBC.

Ani v tomto prípade však nie je isté, že choroba prepukne. V skutočnosti môže kontakt s baktériou vyústiť do dvoch foriem ochorenia:

  • Latentná TBC - v tomto prípade sú baktérie neaktívne, nespôsobujú žiadne príznaky a osoba nie je infekčná. Aj táto forma ochorenia sa však musí liečiť, pretože sa môže zmeniť na aktívnu tuberkulózu.
  • Aktívna alebo otvorená tuberkulóza - pri nej baktérie napadnú tkanivá, spôsobujú príznaky a môžu sa ďalej šíriť. Aktívna forma tuberkulózy sa môže objaviť niekoľko týždňov alebo dokonca rokov po kontakte s baktériami.

Tuberkulóza a covid-19

Hoci výskyt tuberkulózy od roku 2010 klesal približne o 2 % ročne, WHO uvádza, že v roku 2020 sa prvýkrát zvýšil v dôsledku pandémie covid-19. V roku 2020 zomrelo na tuberkulózu 1,5 milióna ľudí, čím sa stala 13. príčinou všetkých úmrtí na svete a druhým najväčším infekčným zabijakom po covid-19.

Tuberkulóza - príznaky

Medzi typické príznaky aktívnej tuberkulózy pľúc patria:

  • kašeľ, ktorý trvá tri týždne alebo dlhšie,
  • vykašliavanie hlienu a krvi,
  • bolesť na hrudníku pri kašli alebo aj pri normálnom dýchaní,
  • chudnutie zdanlivo bez príčiny,
  • únava,
  • horúčka,
  • nočné potenie,
  • mrazenie,
  • strata chuti do jedla,

Príznaky tuberkulózy sa však líšia v závislosti od toho, ktorá časť tela je postihnutá. Ak je to napríklad chrbtica, spôsobuje bolesti chrbta, ak sú to obličky, prejavuje sa to krvou v moči atď.

Kedy treba navštíviť lekára kvôli tuberkulóze

Ak viete alebo máte podozrenie, že ste boli v kontakte s osobou s TBC, nechajte sa vyšetriť na prítomnosť TBC vo vašom tele, aj keď nemáte žiadne príznaky.

Prevencia tuberkulózy

Najspoľahlivejšou prevenciou proti TBC je očkovanie. Zároveň je mimoriadne dôležité dodržiavať základné hygienické návyky, ako je časté umývanie rúk, vyhýbanie sa preplneným priestorom a posilňovanie imunitného systému.

Očkovanie proti tuberkulóze

Keďže sa výskyt tuberkulózy na Slovensku znížil na minimum, od roku 2012 nie je očkovanie povinné, ale očkujú sa len tzv. rizikové skupiny. Patria medzi ne:

  • Deti, ktorých rodičia mali toto ochorenie.
  • Deti, ktoré žijú v jednej domácnosti s osobou pozitívnou na TBC.
  • Dieťa, ktoré žilo v krajine s výskytom TBC viac ako tri mesiace alebo iný člen domácnosti žil v takejto krajine.
  • Dieťa, ktoré bolo v priamom kontakte s pacientom s TBC.

TBC: rizikové faktory

Od 80. rokov 20. storočia sa počet prípadov TBC výrazne zvýšil v súvislosti so šírením HIV. Tento vírus narúša imunitný systém, čím zvyšuje pravdepodobnosť, že kontakt s baktériou tuberkulózy povedie nielen k infekcii, ale aj k prechodu z latentnej do aktívnej fázy ochorenia.

Okrem HIV pozitívnych ľudí patria medzi ďalšie rizikové skupiny diabetici, pacienti s rakovinou, osoby s podváhou, malé deti a starší ľudia.

Riziko nákazy je spojené aj s cestovaním do krajín s vysokým výskytom TBC.

Kde sa vyskytuje tuberkulóza

Tuberkulóza sa vyskytuje vo všetkých častiach sveta, pričom najvyšší výskyt je v juhovýchodnej Ázii (približne 43 % nových prípadov), Afrike (25 %) a západnom Tichomorí (18 %). Konkrétne ide o Indiu, Čínu, Indonéziu, Filipíny, Pakistan, Nigériu, Bangladéš a Južnú Afriku.

Ako sa lieči tuberkulóza

Tuberkulóza sa lieči antibiotikami alebo antituberkulotikami, ktoré sa rôzne kombinujú, aby sa zabránilo vzniku rezistencie. Liečba tuberkulózy trvá najmenej 6 mesiacov, ale zvyčajne trvá oveľa dlhšie, pretože cieľom je znížiť množstvo baktérií v organizme pacienta.

Ako sa diagnostikuje tuberkulóza

TBC sa diagnostikuje pomocou röntgenového vyšetrenia hrudníka, kožného testu, analýzy slín a tuberkulínového testu. Ak sa liečba začne včas, je veľká šanca na vyliečenie ochorenia. Najväčším problémom tuberkulózy je však to, že sa u ľudí, ktorých najviac postihuje, zistí veľmi neskoro. Z 9 miliónov ľudí, ktorí každoročne ochorejú na tuberkulózu, približne pätina zomiera.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Imunita Choroba

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.