MojaLekáreň.sk

Ako prestať fajčiť raz a navždy

Ak ste sa rozhodli prestať fajčiť, držíme vám palce! Prvé dni odvykania sú rozhodujúce. Máme pre vás celý rad produktov, ktoré zmierňujú chuť na fajčenie a zmierňujú fyzické príznaky odvykania.

Ako prestať fajčiť raz a navždy
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako zvládnuť abstinenčné príznaky

Takzvané náhradné nikotínové výrobky vám môžu pomôcť zvládnuť abstinenčné príznaky a prekonať neodolateľnú túžbu po cigarete:

  • Nikotínové náplasti sú jednoduchým riešením, ako doplniť chýbajúci nikotín a obmedziť túžbu zapáliť si cigaretu. Stačí si raz denne túto náplasť nalepiť na pokožku a ona sa postará o kontrolovaný prísun nikotínu a zníženie chuti zapáliť si až na dobu 16 hodín. Náplasť je navyše navrhnutá tak, aby bola čo najmenej viditeľná. Je vyrábaná v troch koncentráciách a teda vhodná pre všetky typy fajčiarov.
  • Nikotínové žuvačky sú vhodné pre okamžité a kontrolované dodanie nikotínu do tela. Ide o účinné riešenie abstinenčných príznakov, kedy sa nikotín do tela vstrebáva ústnou sliznicou. Aj žuvačky môžu mať rôznu koncentráciu nikotínu a sú dostupné v niekoľkých príchutiach.
  • Orálne spreje predstavujú príjemnú a zároveň efektívnu náhradu nikotínu z cigariet. Jedna dávka potlačí túžbu na cigaretu už po 1 minúte. Dávkovač je ľahko prenosný a pohodlne vojde do vrecka či do kabelky. Aj orálne spreje sú vyrábané v rôznych príchutiach - zaobstarať si môžete napr. sprej s príchuťou lesného ovocia.
  • Lisované pastilky sú diskrétnym a účinným spôsobom, ako prekonať závislosť. Využívajú technológiu dvojakej vrstvy. Pri rozpúšťaní pastilka uvoľňuje terapeutický nikotín, ktorý pomôže zmierniť abstinenčné príznaky a túžbu po cigarete. Ľadovo mätová chuť sa navyše uvoľňuje pozvoľna a poskytuje dlhotrvajúcu príjemnú chuť v ústach.
  • Ak nechcete používať náhrady s obsahom nikotínu, môžete vybrať liek Defumoxan. Znižuje chuť na nikotín a jeho potrebu v organizme a tým zmierňuje abstinenčné príznaky odvykania. Liečba zvyčajne trvá 25 dní.

Čo sa stane, keď prestanete fajčiť

Už po 24 hodinách sa začnú prečisťovať pľúca a nastáva celková detoxikácia organizmu od nikotínu. Za 2 dni sa zlepší vaše vnímanie chutí a vôní. Po cca pol roku začnú miznúť prejavy zlej činnosti pľúc, ako je kašeľ, problémy s dychom a piskot. Po roku sa riziko infarktu zníži na polovicu.

Odvykanie od fajčenia: prírodný pomocníci

Túžbu po cigarete a stres vám pomôže zvládnuť lipa, ľubovník alebo medovka. Pre potlačenie chuti na cigaretu sa hojne používal koreň z puškvorca. Ak vás v rámci odvykacej kúry prepadne chuť na sladké, doplňte vlákninu a chróm. Prípadnú nevoľnosť či tráviace ťažkosti pomôžu zvládnuť zázvor a mäta.

Zaujímavosť

Po 35. roku života vám každý rok fajčenia uberie cca 3 mesiace života. Nefajčiari tak v priemere žijú o 16 rokov dlhšie než fajčiari.

Pripravte sa na deň D, odkedy prestávate fajčiť

  • povedzte rodine a priateľom, že teraz prestávate fajčiť
  • zmeňte všetky svoje rituály, ktoré boli spojené s cigaretou - tj. miesto cigarety si dajte nápoj, alebo zdravú desiatu
  • odstráňte z dosahu (z auta, práce, bytu) všetky cigarety, cigary a iné tabakové výrobky
  • popolníky, zapaľovače, zápalky a všetko ostatné, čo by mohlo s fajčením súvisieť
  • kúpte si lieky a pomôcky, ktoré vám pomôžu prekonať závislosť na nikotíne
  • jedzte častejšie (cca po 2 h) v malých porciách
  • na prvé týždne odvykacej kúry si vytvorte program, v ktorom nebude čas na cigaretu
  • začnite hneď, práve dnes je deň D

Vyhľadajte odbornú pomoc

Silou vôle prestanú fajčiť 3 ľudia zo 100. S pomocou náhradnej nikotínovej liečby sa to podarí až 15 ľuďom zo 100. Ak vyhľadáte odbornú pomoc (napríklad špecializovaného lekára alebo lekárnika), zvýšite šancu, že prestanete fajčiť až dvojnásobne.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.