Matcha tea: vychutnajte si čaj japonských mistrov
Čaj Matcha sa od klasického zeleného čaju líši pestovaním, prípravou a tiež svojimi účinkami, ktoré sú oveľa intenzívnejšie. Pochádza z Číny, kam ho priniesli japonskí majstri. Príprava čaju bola pre nich rituálom. Našťastie, v súčasnosti môžeme mať aj poctivý japonský zelený čaj matcha v prášku.

Aký je rozdiel medzi zeleným a matcha čajom?
Hlavný rozdiel medzi zeleným čajom a čajom matcha spočíva v spôsobe jeho pestovania, spracovania a prípravy.
Pestovanie
- Zelený čaj - listy čajovníka (Camellia sinensis) sa pestujú na slnku, zbierajú sa, sparia alebo pražia, aby sa zastavila oxidácia, a potom sa sušia a drvia.
- Matcha - Rastliny sa približne 3 týždne pred zberom zatienia, čím sa zvýši obsah chlorofylu a L-theanínu, vďaka čomu má matcha sýtejšiu zelenú farbu a jemnejšiu chuť.
Spracovanie
- Zelený čaj - Po usušení sa čajové lístky rozdrvia alebo zrolujú, výsledný nálev je mierne priehľadný.
- Matcha - čajové lístky sa sušia a potom sa melú na jemný prášok, ktorý sa konzumuje celý, nie len vylúhovaný.
Príprava a konzumácia
- Zelený čaj - namáča sa vo vode s teplotou 70-80 °C počas 2-3 minút, potom sa lístky odstránia.
- Matcha - Prášok sa šľahá vo vode pomocou bambusovej metličky (chasen), takže sa pije celý, čím sa zabezpečí vyšší obsah živín.
Chuť a účinky
- Zelený čaj - má jemnú trávovú chuť, môže byť mierne horký. Obsahuje antioxidanty, podporuje metabolizmus a koncentráciu.
- Matcha - intenzívnejšia, sladko trávnatá chuť s krémovou textúrou. Obsahuje až 10-krát viac antioxidantov ako bežný zelený čaj, poskytuje dlhotrvajúcu energiu vďaka kombinácii kofeínu a L-theanínu.
Ako spoznať kvalitný čaj matcha
Kvalita prášku zeleného čaju matcha závisí od kvality pestovania čajovníka a jeho následného spracovania. Poctivý a kvalitný čaj matcha, ktorý má priaznivé účinky na ľudský organizmus, je krásne zelený a má jemnú sladkú chuť.
Vodítkom sú aj platné certifikáty a testy na pesticídy, plesne, kvasinky, ortuť a ťažké kovy. Niečo vám môže napovedať aj veľkosť balenia čaju. Odporúčame malé balenia, pretože čaj Matcha pri vystavení svetlu a vlhkosti stráca vlastnosti, pre ktoré ho kupujeme.
Niektorí výrobcovia ponúkajú čaj matcha v 2g vrecúškach, čo je ideálna porcia na prípravu jednej šálky čaju. Stačí nasypať porciu čaju matcha do pohára, zaliať 1 dl studenej vody a 2 dl horúcej vody, dobre premiešať a je hotovo. Na osvieženie môžete pridať niekoľko kvapiek limetky alebo lyžičku medu. Čaj je vynikajúci aj so zázvorom.
Matcha tea - účinky
Matcha čaj je desaťkrát silnejší ako bežný zelený čaj. Je cenený pre vysoký obsah antioxidantov, konkrétne katechínov, ktoré sú najúčinnejšie a pomáhajú v boji proti civilizačným chorobám. Obsahuje aj minerálne látky - vápnik, železo, draslík a zinok, vitamíny a vlákninu. Vďaka tomu posilňuje naše celkové zdravie a imunitu. Čaj Matcha bol a je neodmysliteľnou súčasťou relaxačných rituálov. Obsahuje aminokyselinu L-theanín, ktorá navodzuje stav uvoľnenia bez toho, aby nás uspávala. Zvyšuje tiež produkciu serotonínu a dopamínu, ktoré zlepšujú koncentráciu pamäte a náladu.
Jeden čaj, sto chutí
Matcha čaj sa nemusí piť len s vodou. Vďaka tomu, že je v prášku, môžete ho použiť aj pri varení a pečení. Výborný je aj matcha puding, matcha cheesecake, matcha cookies, nanuky alebo latte. Jedlo z matcha čaju si zamilujete nielen pre jeho krásnu zelenú farbu, ale aj pre jeho chuť a vôňu.

Radka Malečková
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!






