MojaLekáreň.sk
Hľadať

Je stévia naozaj bezpečná?

Zo všetkých strán sa na nás valia informácie o škodlivosti cukru. Prirodzene tak zaň hľadáme zdravšie náhradky. Jednou z nich je stévia. Je ale táto bylina naozaj zdravotne neškodná alebo ide skôr o substitúciu, o ktorej masové využitie stoja hlavne veľké potravinárske koncerny?

Je stévia naozaj bezpečná?
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo je stévia?

Stevia rabaudia čiže stévia sladká je bielo kvitnúca rastlina, ktorá má svoj pôvod v Južnej Amerike a dorastá asi do polmetrovej výšky. Ako sladidlo sa používa výťažok z jej listov. Za sladivosť zodpovedajú glykozidy, súhrnne označované ako steviozid. Táto látka je asi 300x sladšia ako bežný repný cukor. Na rozdiel od cukru má glykozid skoro nulovú kalorickú hodnotu a telo ho nestrávi, takže ním prejde podobným spôsobom ako napríklad voda alebo vláknina.

Používanie stévie

V Japonsku sa stévia používa už viac ako 30 rokov. Európsky úrad pre kontrolu potravín si s jej schválením ale dával na čas a až v roku 2011 na základe hĺbkovej a dlhodobej analýzy uznal, že jej použitie ako výživového doplnku a náhradného sladidla je úplne bezpečné. Steviol-glykozidy získali označenie E 960. Aj Spojeným štátom americkým trvalo veľmi dlho než uznali, že stévia ako sladidlo je bezpečná.

Za zmienku ale stojí fakt, že stevia nebola nikdy schválená pre použitie v detskej výžive a nie je odporúčaná ani tehotným a dojčiacim ženám.

Výhody stévie

  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi
  • neobsahuje sacharózu ani glukózu, preto je vhodná pre diabetikov
  • hodí sa ako náhrada za syntetické sladidlá

Domáce využitie stévie

Hoci pri masívnom využití stévie zostáva veľa otáznikov, pri jej domácom používaní ako náhradného sladidla nemusíme mať v súvislosti s jej účinkami strach.

Ako sme už spomínali, neobsahuje takmer žiadne kalórie, a tak sa hodí pri redukcii váhy. Na rozdiel od syntetických sladidiel má prirodzene sladkú chuť a naopak nemá onen nepríjemný "chvostík".

Na čo sa hodí stévia

Stévia sa hodí napríklad pri dochucovaní domácich limonád alebo pri pečení. Samozrejme ale platí osvedčené: "všetko s mierou". Cukry v strave teda radšej obmedzte, prípadne čiastočne nahraďte alternatívnym sladidlom, než aby ste ich úplne vymenili za stéviu.

Pestovanie stévie

Svoj pôvod má táto bylina v Paraguaji, kde sú výrazne odlišné klimatické podmienky ako u nás, a tak je možné ju síce v lete pestovať vonku, na zimu je ale nutné ju presúvať do vnútorných priestorov. Najlepšie z toho teda vychádza, keď bude stévia rastlina uchovávaná v kvetináči, ktorý môžeme ľahko premiestňovať.

Dobre sa jej darí v substráte s vysokým obsahom humusu, ktorý je nutné udržiavať stále vlhký. Zberajú sa potom mladé časti výhonkov, keď dosiahnu 40 − 50 cm. Tie sa následne sušia, ale môžu sa konzumovať aj čerstvé. Po prvom zbere je možné za dva až tri mesiace žať druhýkrát. Na zimu je potom dobré rastlinu zastrihnúť približne na 10 cm.

Ak si nie ste istí svojím zdravotným stavom a vhodnosťou použitia stévie ako náhrady sladidla, vždy sa poraďte so svojím lekárom či lekárnikom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny
% Výhodné ponuky a akcie priamo do e-mailu
Máte otázku k článku? Napíšte nám!

Prečítajte si tiež

Všetci to pravdepodobne poznáme. Pri výraznej zmene teplôt, konzumácii príliš pálivých jedál, emóciách či popí…

viac

Syfilis (syfilis, lues) je infekčná choroba, ktorá sa prenáša prevažne pohlavným stykom. Čím je spôsobená, aké má štá…

viac

Použili ste BMI kalkulačku a tá vám oznámila, že máte nadváhu a bolo by potrebné niečo zhodiť? Má kalkulačka vždy pravdu? Alebo − ako je to…

viac

Prezradíme vám, aké sú príznaky jačmenného zrna, ako sa dá liečiť, a tiež kedy je nutné s týmto problémom zájsť k lek…

viac
Spýtajte sa lekárnika

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.