MojaLekáreň.sk

Impetigo

S nepríjemnými príznakmi tohto ochorenia sa potýka až 10 % detí vo veku 3 − 7 rokov. Ako toto kožné ochorenie rozoznať, liečiť a ako mu predchádzať, sa dozviete v našom článku.

Impetigo
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je impetigo

Ide o bakteriálne nezávažné ochorenie kože, ktoré sa prejavuje pľuzgierovitou vyrážkou. Je vysoko nákazlivé a môžu ním trpieť dospelí i deti. Najčastejšie sa prejavuje na tvári, ale môže sa objaviť kdekoľvek po tele. Pôvodcom ochorenia sú baktérie Stafylokok a Streptokok. Tieto baktérie sa normálne vyskytujú na koži, ale ak je narušená integrita pokožky, môžu vyvolať práve ochorenie impetigo.

Čo môže narušiť povrch kože:

  • pohryzenie zvieraťom alebo hmyzom,
  • trauma na koži,
  • porezanie či poškriabanie (napríklad aj pri holení)
  • a niekedy sa môže impetigo objaviť aj na úplne zdravej pokožke.

Ako sa impetigo prejavuje

Narušeným povrchom kože alebo drobnou rankou sa baktérie stafylokoka a streptokoka dostávajú do hlbších vrstiev kože, kde začínajú rásť, množiť sa a môžu spôsobiť zápaly na povrchu pokožky. Najčastejšie ide o začervenanie, bolesť, zohriatie, svrbenie a opuch.

Nákazlivosť a vek

Impetigo je vysoko nákazlivé a prenáša sa tekutinou z praskajúcich pľuzgierikov na koži. Rýchlo sa šíri v detských kolektívoch (napríklad v školách) a dospelí ním môžu trpieť po prekonaní chorôb ako je nádcha, prechladnutie alebo chrípka.

Medzi rizikové faktory patrí:

  • Vek − ochorenie sa častejšie rozvíja u malých detí, pretože nemajú toľko vyvinutý imunitný systém, infekciám sa navyše darí v kolektívoch,
  • Kontakt s nakazeným − stačí si napríklad utrieť ruky do rovnakého uteráka ako nakazený, použiť jeho oblečenie a ak máte na koži drobné odreniny, môžete sa ľahko nakaziť.
  • Pobyt vo vlhkých a teplých podmienkach, ktoré sú ideálne pre množenie baktérií.
  • Kontaktné športy a veľké kolektívy.
  • Iné chronické ochorenie kože, napríklad atopický ekzém.
  • Väčšie riziko nakazenia majú osoby s metabolickými problémami (cukrovka) a oslabenou imunitou, pri ktorých je znížená funkcia imunitného systému.

Obráťte sa na svojho lekára

Ak máte podozrenie, že trpíte vy alebo vaše dieťa impetigom, odporúčame navštíviť vášho ošetrujúceho lekára, ktorý podľa závažnosti a rozsahu poškodenia pokožky nasadí zodpovedajúcu liečbu.

Prevencia proti impetigu

  • dodržujte základné hygienické návyky,
  • nepožičiavajte si medzi sebou uteráky, oblečenie a ďalšie hygienické pomôcky − ani v rámci rodiny či priateľov,
  • ak sa ocitnete v prostredí, kde sa impetigo vyskytovalo, dbajte na zvýšenú pozornosť pri ošetrení vlastných raniek na koži a dôkladne si umyte ruky alebo použite antibakteriálne mydlo či gél,
  • ak ste vy alebo niekto z rodiny už infekčný, použite po každom kúpeli čistý uterák a po dotyku s ložiskom dbajte na správnu hygienu rúk, aby ste zamedzili ďalšiemu šíreniu.

Príznaky a prejavy

Prejavy impetiga môžu byť dvojakého charakteru − bulózne a nebulózne

  • Nebulózne (čiže cantagiosa), je veľmi nákazlivé a ide o najčastejšiu formu ochorenia. Prejavuje sa ako vred červenej farby a môže sa vyskytovať kdekoľvek na dlhšie, ale najčastejšie na tvári, nosa alebo pere. Škvrna sa postupne premieňa v pľuzgierik naplnený tekutinou. Ten nakoniec praskne a na jeho mieste sa vytvorí žltohnedá chrasta, tzv. medová kôrka. Chrasty často nepríjemne svrbia, ale nie sú bolestivé.
  • Bulózne, je menej časté a postihuje viac novorodenca alebo menšie deti do 2 rokov. U detí sa často objavuje v mieste zaparenia – na trupe alebo v ohybe končatín. Pľuzgieriky nie sú bolestivé, naplnené vodou s červenými okrajmi.
  • Ďalšou možnosťou prejavu impetiga je tzv. folikulitída. Ide o zápal vlasových vačkov spôsobených stafylokokom. V zasiahnutých miestach je často hnis, svrbí a páli.

Folikulitída vo vlasoch a starostlivosť

Na folikulitídu vo vlasoch je vhodné používať antibiotické alebo protiplesňové krémy a liečebné šampóny. Rovnako sa na postihnuté miesta môžu prikladať teplé obklady z vínneho octu, ktoré znižujú svrbenie. 

(PharmDr. Kamila Horníčková)

Liečba impetiga

Na impetigo je najúčinnejšie zastavenie nákazy, zmiernenie príznakov, podpora hojenia a zacelenie kože. V ľahších prípadoch stačí rany dezinfikovať, ale vo väčšine prípadov je liečba doplnená o aplikáciu antibiotík. Aby sa mohli antibiotiká správne vstrebávať, odporúča sa odstrániť kôrku a nanášať masť priamo na ranu. Taktiež môžete vykonávať oplachy roztokom hypermangánu a potom naniesť masť.

Pri liečbe dodržujte:

  • Správnu hygienu, kožu si umývajte antibakteriálnym mydlom.
  • Pre utieranie postihnutých miest používajte jednorazové papierové utierky alebo uteráky.
  • Každý deň meňte posteľné obliečky a uterák chorého.
  • Bielizeň a uteráky perte na vysokú teplotu alebo vyvárajte.
  • Pri ošetrení postihnutých miest používajte rukavice, aby ste neprišli do kontaktu s infekciou a nevystavili sa tak nakazeniu.
  • Deťom pilujte a strihajte nechty, aby si infekciu škrabaním neroznášalo ďalej po tele.

Prírodnou cestou na impetigo

Vzhľadom k charakteru tohto infekčného ochorenia nám z prírody pomôžu všetky bylinky či výživové doplnky, ktoré podporujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Nebojte sa teda využiť silu prírody a podporiť hojenie kože i zvnútra. Bylinky na prirodzené fungovanie imunity nájdeme všade okolo nás, či už ide o repík, pamajorán, alebo echinaceu. V kuchyni siahnite po cesnaku a mede.

Domáca starostlivosť s bylinkami

K podpore hojenia bolestivých ložísk je možné použiť obklady z bylín, ako je odvar z repíka lekárskeho alebo nechtíka. Odvar pôsobí zvieravo, čistí a mierne vysušuje. Ošetriť ložiská môžete následne jemnou vrstvičkou nechtíkovej alebo konopnej masti.

(PharmDr. Kamila Horníčková)

Zdroje: Lékárnické kapky

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Tento článok má len edukatívny charakter, nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.