MojaLekáreň.sk

Fimóza

Fimóza môže spôsobiť problémy nielen malým chlapcom, ale aj dospelým mužom. Čo to je a aká je liečba, vám povieme v našom článku.

Fimóza
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo to je fimóza

Fimóza je také zúženie predkožky, že ju nemožno pretiahnuť cez žaluď penisu. Fimóza sa vyskytuje približne u 8 % chlapcov vo veku 6 - 7 rokov a len u 1 % chlapcov vo veku 18 rokov. Niekedy sa však môže vyvinúť aj počas života. Riziko vzniku fimózy v dospelosti je diabetes.

Ako je to s predkožkou

Predkožka chráni žalud pred dráždivým účinkom moču a pred mechanickým poškodením. Skladá sa z vnútornej a vonkajšej fólie.

Pri narodení pokrýva predkožka u väčšiny chlapcov celý žaluď penisu a nedá sa stiahnuť, pretože vnútorný list je prilepený k žaludu, čo sa nazýva konglutinácia. Keď vnútorná časť predkožky a povrch žaluďa dozrejú, uvoľní sa väčšia časť predkožky.

Rozdiel medzi konglutináciou (lepením) a fimózou

  • Konglutinácia je fyziologický stav u novorodencov a dojčiat do veku približne 2 rokov. Konglutinácia postupne mizne v dôsledku erekcie a rastu. Dochádza k oddeleniu epitelu vnútorného listu predkožky od epitelu žaluďa. K tomu zvyčajne dochádza medzi 1. a 3. rokom života.
  • Fimóza je zúženie okraja predkožky (prechod medzi vnútorným a vonkajším listom), ktoré bráni jej voľnému preťahovaniu cez žaluď.

Fimóza u chlapcov - pretahovať alebo nepretahovať?

Ak chlapec (do veku 2 - 3 rokov) nemá zápal moču alebo predkožky, močí voľne bez problémov alebo sa u neho nevyvinulo zjazvenie po násilnom vytrhnutí, nie je dôvod narúšať prirodzený vývoj predkožky.

Je veľmi dôležité, aby sa rodičia vyhli neodbornému násilnému stiahnutiu predkožky. Vzniknutú fimózu jazvy možno potom riešiť len chirurgicky. Násilné ťahanie môže viesť k zaseknutiu predkožky za spodný okraj žaluďa - parafimóza. V tomto prípade rýchlo dochádza k opuchu predkožkového vaku. Ak sa predkožka nedá čo najskôr vrátiť späť, treba sa poradiť s lekárom. V extrémnych prípadoch je možná chirurgická korekcia.

Vždy je lepšie ťahať jemne a postupne, pokiaľ je to možné, bez použitia sily. Najlepšie je vyskúšať ťahanie počas kúpania. 

Fimóza u dospelých

Príčinou fimózy u dospelých mužov môže byť vrodená chyba, zápal, cukrovka alebo vredová choroba pohlavných orgánov. Tento zdravotný problém sa potom môže prejaviť neschopnosťou pretiahnuť predkožku cez žaluď vztýčeného aj nevztýčeného penisu, bolesťou počas pohlavného styku, ako aj bolestivým napätím počas erekcie. Riešením môže byť chirurgické odstránenie zúženej predkožky, t. j. obriezka.

Liečba fimózy

Konglutinácia s pribúdajúcim vekom spontánne mizne a do fyziologického procesu nie je potrebné zasahovať (platí do 2 - 3 rokov veku a ak sa nevyskytnú komplikácie). Odporúča sa len nenásilné stiahnutie predkožky a umývanie genitálií v rámci bežnej hygieny. Liečba je indikovaná len v prípade opakovaného zápalu. Ak konglutinácia pretrváva aj po treťom roku, môže sa pod priliehajúcou predkožkou začať hromadiť smegma (kalus), ktorá sa ľahko infikuje patogénmi a spôsobuje bolestivý zápal. Ak sa zle liečia alebo neliečia, môžu spôsobiť fimózu. Preto ak sa predkožka neuvoľní približne do 3 rokov, objavia sa problémy s močením alebo zápal, je vhodné konzultovať ďalšie kroky s urológom.

Stanovisko a odporúčania urológa

Urológ, doktor Luděk Leder, hovorí: "Neskoré odlúčenie (odtrhnutie) je oveľa častejšou príčinou poranenia alebo poškodenia a následnej potreby obriezky. Čím dlhšie trvá konglutinácia, tým viac sa zvyšuje riziko zápalu a komplikácií. Predkožka sa potom zapáli, popraská a je menej pružná ako v ranom detstve."

Liečba fimózy je možná dvoma spôsobmi.

  • Konzervatívna liečba sa zvyčajne uplatňuje po 2.-3. roku života, ak sa predkožka neuvoľní spontánne. Spočíva v mazaní masťami s obsahom kortikosteroidov. Liečba trvá 1-2 mesiace, keď sa po týždni mazania začne postupne a jemne prekrvovať.
  • Chirurgická liečba spočíva v čiastočnej alebo úplnej obriezke. Pri čiastočnej obriezke sa odstráni len zúžená časť predkožky. Pri úplnej obriezke sa odstráni celá predkožka. Po operácii sa odporúča oplachovanie roztokom harmančeka alebo šalvie a prísna hygiena.

Dr. Leder dodáva: "Rodičia majú problém s predstavou, že chlapec nebude mať predkožku a bude nejakým spôsobom postihnutý, a preto chcú len čiastočnú obriezku.  Vo všeobecnosti to veľmi neodporúčam, pretože často sa odstráni škrtiaci krúžok a po zošití zvyšku predkožky sa v jazve vytvorí ďalší, len posunutý ďalej, a niekedy sa neskôr operuje znova. Obriezka ako taká má mnoho pozitív - napríklad lepšiu hygienu a sexuálnu výkonnosť."

Bylinky môžu uľaviť

  • Nechtík zjemňuje a regeneruje pokožku, podporuje hojenie drobných poranení.
  • Tymián pôsobí antisepticky, čím znižuje riziko vzniku plesní a kvasiniek.
  • Ľubovník bodkovaný lieči drobné poranenia, zmäkčuje a regeneruje pokožku.
  • Ľan obsahuje sliz, ktorý zmäkčuje a zjemňuje pokožku a tkanivá. Spolu so slizom zo slezov uvoľňuje tkanivo. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Voľnopredajné lieky Močové cesty

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.