MojaLekáreň.sk

Arnika a jej účinky

Arnica montana, prha arnika, arnika horská, alebo aj arnika zlatá. Pod týmito názvami sa ukrýva krásna horská trvalka so svojími čarovnými žltooranžovými kvetmi.

Arnika a jej účinky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Arnika – chránená bylinka

Arnika je zákonom chránená a vo voľnej prírode sa môžete kochať jej kvetmi od júna do augusta. Má rada svetlé lúky a horské pasienky. Pretože v našich krajinách patrí k ohrozeným druhom, vo farmácii sa používa arnika najčastejšie z rakúskych a švajčiarskych Álp. Liečivá je celá – od kvetov, cez stonku až po odnože.

Arnika nie je pre každého

Nejeden bylinkár a liečiteľ považuje práve arniku za jednu z najliečivejších rastlín vôbec. V žiadnom prípade však nie je vhodná pre deti a tehotné ženy, tak je silná. Veľmi opatrní musíte byť aj pri vnútornom užití.

Arnika a jej vonkajšie použitie

Najviac sa užíva zvonku – má unikátnu schopnosť normalizovať funkcie obehovej sústavy. Používa sa vo forme tinktúry, krémov a gélov na modriny a najrôznejšie podliatiny. Obklad namočený v arnikovej tinktúre môžete na modrinu klásť niekoľkokrát denne. Príliš koncentrovaný roztok ale môže pokožku popáliť, odporúčame teda kupovať tinktúry od odborníkov.

Tinktúra z arniky horskej pôsobí na zdravé funkcie našich kĺbov a priaznivo pôsobí aj na opuch. Kedykoľvek naše kĺby potrebujú starostlivosť, je vhodné myslieť práve na arniku. Tinktúra alebo gél s arnikou mierne zahrieva, a preto je často súčasťou najrôznejších mastí na uvoľnenie svalov, ktorými sa natierajú hlavne športovci, a masážnych olejov. 

Vyrážate na dovolenku do prírody? Arniková tinktúra by vám nemala chýbať v batohu. Má totiž mnohostranné využitie. Tinktúry všeobecne vďaka liehovému základu pôsobia dezinfekčne. Využijete ju teda na zmiernenie opuchu pri bodnutí hmyzom, stačí štipnutie niekoľkokrát potrieť a je to. Nikdy ju však neaplikujte na otvorené rany!

Ženy ju môžu využiť tiež na svoj premenštruačný a menopauzálny komfort a to vo forme obkladu zo zriedenej tinkúry na oblasť podbruška.

Arnika a jej vnútorné užitie

Aj keď menej často, arniku je možné použiť aj vnútorne. Hlavne s ňou ale musíte opatrne, pretože môže vyvolávať alergické reakcie. Arnika je účinný antioxidant podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Prospieva dobrému tráveniupriaznivo ovplyvňuje pečeň a využíva sa aj na prečistenie organizmu. Pozitívne ovplyvňuje tiež dýchací systém.

Pamätajte však, že arnika by sa mala vnútorne užívať len opatrne a najlepšie na radu skúseného lekára alebo lekárnika.

Všetky účinky arniky v kocke:

  • Pomáha udržať zdravie našich kĺbov
  • Podporuje správne fungovanie obehovej sústavy
  • Upravuje opuchy
  • Pôsobí priaznivo na funkciu nervovej sústavy i kĺbov – väzy, nervy, kĺby, šľachy
  • Prispieva k dobrému tráveniu a stavu pečene
  • Prečisťuje organizmus
  • Podporuje prirodzenú obranyschopnosť

Arnika je jednou z najsilnejších bylín, ktoré nám príroda ponúka. Keď ju budeme využívať s rozmyslom, rada sa nám odvďačí. Arniku horskú si môžete kúpiť v podobe masážnych olejov, mastí, gélov, tinktúr, kúpeľových solí a krémov. 

Arnika a homeopatia

Arnica montana sa využíva aj vo forme homeopatických preparátov. Použitie je obdobné, ako v bežnej medicíne. V prípade akútnych ťažkostí sa podávajú nižšie potencie, teda 9 CH, 15 CH viackrát denne. Všeobecne platí, čím skôr je homeopatický liek podaný, tým lepšie pôsobí.

Všetky zdravotné, výživové či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov môžeme vychádzať len zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Ak si nie ste istý použitím arniky, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom, tu u nás v poradni. 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Homeopatiká Kozmetika a hygiena Masážne gély a roztoky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.