Majú ľahko sladkastú a jemnú delikátnu chuť. Dajú sa využiť v klasických sladkých receptoch, ale aj v exotických pokrmoch.
Na sklade viac ako 5 kusov V pondelok 29. 12. odosielame, u vás v utorok 30. 12.
Chuť orecha je sladšia a menej intenzívnejšia než napríklad u arašidov alebo vlašských orechov. Hodí sa tak do jedál, kde chcete mať len jemný náznak orieškovej chuti.
Kešu orechy rastú na 12 metrov vysokom strome s názvom ľadvinovník západný. Pestuje sa v oblasti trópov a pochádza z Brazílie. Plodu stromu sa hovorí "kešu jablko" a nachádzajú sa v ňom jedlé nažky, ktoré poznáme práve ako orechy kešu.
Kešu orechy.
Alergény: Škrupinové plody.
| Výživové údaje na 100 g | |
| Energetická hodnota 2 537 kJ / 604 kcal | |
| Tuky: | 45,0 g |
| z toho nasýtené mastné kyseliny: | 9,1 g |
| Sacharidy: | 33,0 g |
| z toho cukry: | 5,9 g |
| Bielkoviny: | 15,0 g |
| Soľ: | 0,03 g |
Aby boli oriešky ešte lahodnejšie, môžete ich namáčať. Kešu stačí vo vode 2 hodiny a sú o poznanie chutnejšie, takmer ako čerstvo obielené. Ak práve nemáte toľko času, aj pár desiatok minút zaistí lepšiu stráviteľnosť orechov. Namáčané orechy vždy po vyliatí vody naďalej skladujte už iba len v chladničke.
Ďalšou možnou úpravou je praženie. Do predhriatej rúry na 180 °C dajte plech s rozloženými orieškami a pražte 5 -15 minút. Počas tejto doby ich občas premiešajte. Aj praženie výrazne zvyšuje stráviteľnosť, ale chuti kešu naopak pridá na intenzite.
Orechové maslo - opražené orechy rozmixujte, maslo môžete nechať neutrálne a zahusťovať s ním napríklad omáčky, tiež ho môžete osladiť sirupom a namazať ho na pečivo. Čajové pečivo - rozmixovanej kešu orechy zmiešajte s rozmixovaným sušeným ovocím a napríklad karobom a uváľajte guličky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose. Zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana urobia dohromady výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať. Pesto - v mixéri premiešajte bazalku, cesnak, štipku soli, olej a kešu oriešky. Polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné na ozdobenie polievok na tanieri. Raňajky - kešu orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené raňajkové müsli alebo kašu. Ázijská kuchyňa - nech už pripravujete ázijské rezance s tofu, smaženú ryžu alebo curry, s kešu orechmi určite neurobíte chybu, keď ich do svojho receptu pridáte. Dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo s nimi hotové pokrmy jednoducho posypte. Rizoto, kuskus - vopred namočené oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu. Šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi pre pridanie kešu orechov. Pomazánky - namočené orechy rozmixujte so strukovinami alebo zeleninou, kešu dobre chutia napríklad s mrkvou. Nápoje - kešu vo forme masla obohatia aj klasické smoothie.
Môže obsahovať stopy lepku, arašidy, ostatných orechov, sezamu a oxidu siričitého.
Alergén: škrupinové plody
Balenie obsahuje 100 gramov.
Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Na otázku vám odpovie jeden z našich špecialistov
Mgr. Zdenka Morvai
Mgr. Ondřej Pleskot
Mgr. Pavla Horáková
PharmDr. Kamila Horníčková
Pre pridanie položky do obľúbených musíte byť prihlásení.
Najskôr sa musíte prihlásiť.
Pre zaslanie nového hesla je nutné zadať e-mailovú adresu, ktorú ste zadali pri svojej registrácii. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocou ktorého si budete môcť zadať nové heslo.