MojaLekáreň.sk

Vladimír Finsterle: Keď krížom nie je do tanca

Plesová sezóna je tento rok ohrozená chrípkovou sezónou, mňa ale skolil zákernejší nepriateľ.
Moje kríže. A to sa minulý týždeň vyskytli dva plesy, ktoré sme s manželkou nemohli vynechať!
Ísť či neísť? A tabletka proti bolesti... vziať či nevziať?

Vladimír Finsterle: Keď krížom nie je do tanca
Zdielať

Moje kríže síce nekýchali ani nesmrkali, ale pekelne boleli. Dám si tabletku proti bolesti a bude pokoj, hovoril som si. Potom mi to začalo vŕtať v hlave. Môžem sa napiť alkoholu? A ako veľmi sa môžem rozvášniť vo víre tanca, aby som druhý (a tretí) deň ešte dokázal vstať z postele?

Tabletka? Až po akcii

Zašiel som za rehabilitačným lekárom a dostal túto radu: Dať si tabletku až potom. Teda až na zmiernenie bolesti po akcii. Telo mi samo napovie, kam až zájsť v záklone pri waltzi či výkopoch v jive. Znelo to rozumne a tak som sa rozhodol: Žiadne tabletky! Ale ako sa blížil piatkový večer, začal som o svojom rozhodnutí pochybovať. Zvládnem vôbec nejaký krok, nieto valčíkový (polku som vzdal vopred)?

A tak som napriek rade siahol po tabletke proti bolesti ešte pred plesom. Viem, že alkohol môže znižovať účinok liekov alebo zvyšovať intenzitu vedľajších účinkov. A to môže nastať aj v prípade kombinácie ibuprofénu (teda tabletky, ktorá sa už v mojom tele rozpúšťala) a pohára vína, ktorý som si odlial z objednaného Rulandského šedého. A čo ak objednám svojim priateľom a sebe niečo ostrejšie? Čo to so mnou urobí?

Vybavilo sa mi a ukľudnilo ma, že ak človek požíva ibuprofén, ale aj ostatné tzv. nesteroidné analgetiká skôr pre akútnu potrebu a v dávkach nízkych (400 až 800 mg) a alkoholu sa tiež neoddáva bezuzdne, tak by žiadne vedľajšie účinky nastať nemali. Podľa jednej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 1224 ľudí, sa preukázali vedľajšie účinky typu nechutenstvo či krvácanie, negatívny vplyv na obličky a pečeň a v neposlednom rade aj na srdce u tých, ktorí pravidelne užívali ibuprofén aj alkohol.

Bezpečná dávka

Naše dva plesy dopadli skvelo. A pretože ma iné ochorenia netrápia, jedna tableta na jeden ples bola bezpečná dávka, ktorá mi umožnila si spoločenskú udalosť užiť, odtancovať všetky volenky a dokonca aj vystúpenie nášho tanečného klubu. V nedeľu ráno som vstal z postele a uľavilo sa mi, že som s tabletkou "pred" nepochybil. K fyzioterapeutovi ale radšej budem s mojim chrbtom dochádzať pravidelne.

A pretože plesová sezóna je v plnom prúde, ponúkam malý ťahák pre krátkodobé riešenie bežných bolestí aj pre ostatných: jednoduchý prehľad denných odporúčaných dávok pre dospelého u rôznych prípravkov proti bolesti dostupných aj v našej lekárni.

Paracetamol

- Súčasť Paralenu, Coldrexu, Migralginu (250 mg v tablete), Ataralginu (325 mg v tablete) a pod.)

Odporúčaná dávka: 325 až 650 mg každých 4 až 6 hodín

Maximálna dávka: 4000 mg denná dávka, ak vážite viac ako 50 kg, 1000 mg, ak vážite menej

Ibuprofén

- Obsiahnutý v Brufene 400 mg v jednej tablete, Apoibuprofene 400 mg, v Ibalgine 200 až 400 mg

Odporúčaná dávka: 400-800 mg celkovo každých 6-8 hodín

Maximálna dávka: 3200 mg denne rozdelených na štyri dávky po 800mg

Acetylsalicylová kyselina

- Nájdete ju v Aspiríne (zvyčajne 500 mg v jednej tablete), Acylpyríne (500 mg v jednej tablete), Migralgine (250 mg v jednej tablete

Odporúčaná dávka: 1000 až 3000 mg rozdelených do niekoľkých denných dávok

Maximálna dávka: 6500 mg rozdelené do niekoľkých denných dávok (napr. U reumatickej horúčky)

A ako lekárnik si však neodpustím zdvihnúť výstražne prst: Ak pravidelne potrebujete k bežnému životu také množstvo analgetík, ktoré sa blížia k odporúčaným či maximálnym dávkam, potom je na mieste zájsť k lekárovi a riešiť radšej príčinu vašich bolestí, než sa vystaviť riziku pomerne vážnych vedľajších účinkov. Bolesť je signálom vášho tela, ktorý by ste nemali ignorovať!

Váš Vladimír


Vladimír FinsterlePharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

absolvoval Farmaceutickú fakultu Karlovej Univerzity, v roku 1999 založil spoločnosť Pears Health Cyber a v roku 2003 spustil prvú lekáreň na českom internete, Lékárnu.cz., ktorej slovenskou sestrou je Mojalekáreň.sk. Všetko, čo robí, robí s presvedčením, že pacient by mal vždy mať možnosť voľby, pokiaľ ide o jeho zdravie.

Neúnavný hľadač talentov tiež prednáša a podporuje filantropické projekty zamerané na zlepšenie kvality života chorých. Kade chodí, tade sa inšpiruje, má rád ľudí a život. Je skvelým spoločníkom so zmyslom pre humor, nadšeným bežcom, zberateľom kultúrnych zážitkov, milovníkom dobrodružstiev a veľkým obdivovateľom funkcionalizmu.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.