MojaLekáreň.sk

Homeopatia pre mamičky. Ako na podporu dojčenia?

Homeopatia v niekom vzbudzuje nedôveru, iní sú zase presvedčení, že pomáha. Aké homeopatiká by nemali chýbať v domácej lekárničke každej mamičky? Trebárs tá na podporu dojčenia.

Homeopatia pre mamičky. Ako na podporu dojčenia?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Homeopatiká v tehotenstve a dojčenie

Takmer žiadna mamička sa nevyhne únave a bolestiam prsníkov kvôli častému dojčeniu. Nie je výnimkou, že je laktácia nedostatočná, alebo naopak vysoká. Homeopatické liečivá nemajú žiadne kontraindikácie s ostatnými liekmi, takže ich môžete bez obáv užívať aj v období tehotenstva a dojčenia. Môžu sa dokonca podávať aj samotným dojčatám.

Základná homeopatická lekárnička

Dojčiacu mamičku môže stretnúť veľa nie práve príjemných situácií. Medzi najčastejšie patrí nízka laktácia čiže tvorba materského mlieka. V takom prípade môžu pomôcť homeopatiká na podporu dojčenia. 

Vzhľadom k legislatívnej situácii vám na liečbu homeopatikami nemôžeme uviesť konkrétne riešenia daných ťažkostí. Preto sa o výbere správneho homeopatika poraďte s lekárom homeopatom, v lekárni alebo u nás na stránkach v poradni, so skúsenými lekárnikmi.

Pitný režim v čase dojčenia

V období dojčenia je tiež veľmi dôležité, aby mamička viac pila. Najlepšie vodu, prírodné nesladené šťavy alebo čaj. Naopak by sa mala vyhýbať sladeným a sýteným nápojom, džúsom s umelými farbivami a rôznym limonádam.

Zápal prsníka

Ďalším pomerne častým problémom dojčiacich mamičiek sú veľmi bolestivé zápaly prsných žliaz. Ide o bakteriálnu infekciu, kedy sa drobným zraneniam na bradavke dostanú baktérie do mliečnej žľazy.

Ako predísť zápalu prsníka

Ako prevencia sa odporúča vždy po dojčení potrieť bradavku materským mliekom, ktoré v sebe má protilátky. Rozvoju zápalu je možné zabrániť tiež včasným užitím homeopatík.

Ak mamička nezačne problém riešiť včas, môže sa stav zhoršiť a lekár odporučí liečbu antibiotikami. Počas nej sa môžu homeopatiká stále užívať. Podporia tak účinky antibiotík. 

Predísť zápalu prsníka je možné aj prikladaním chladných tvarohových obkladov po dojčení aspoň na 20 minút. Prevenciou je tiež dojčiť dostatočne dlho, aby v prsníkoch nezostávalo neodpité materské mlieko. Ak sa mamičke tvorí nadbytok mlieka, je vhodné po dojčení ešte mlieko odsať pomocou prsnej odsávačky mlieka.

Dojčenie a pitie teplých a studených nápojov

Pitie chladnejších nápojov znižuje množstvo materského mlieka alebo má neutrálny vplyv. Naopak pitie väčšieho množstva teplých nápojov (čaju, teplej vody, zriedeného džúsu) zvyšuje tvorbu materského mlieka.

Homeopatiká pre bábätká

Vďaka tomu, že homeopatiká neobsahujú takmer žiadne množstvo účinnej látky, ide o veľmi zriedené lieky, je možné ich bez obáv podať aj bábätkám a malým deťom. Podávanie homeopatík dojčatám je možné, ak guľôčku homeopatika rozpustíme v materskom mlieku alebo v dojčenskej vode a podáme bábätku lyžičkou alebo kvapkadlom do pusinky. Takto pripravované homeopatiká si pred podaním bábätku vždy pripravujte nové.

Homeopatiká je možné bábätkám a malým deťom podať aj vo forme čapíkov alebo už zriedeného roztoku do pusinky, ktoré kúpite v lekárni. Pre staršie deti sa niektoré homeopatické lieky pripravujú vo forme sirupu.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Deti Ženy
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Homeopatiká

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.