MojaLekáreň.sk

Guarana

Guarana, čiže paulínia nápojová, je ker alebo malý strom domovom v Amazónii. Zrelé plody guarany pripomínajú svojím vzhľadom otvorené oko a sú zdrojom stimulujúcich látok.

Guarana
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Guarana − Paulínia nápojová

Paulínia nápojová čiže guarana je lianovitá rastlina z Amazónie. Domorodé kmene považujú guaranu za posvätnú a veria, že je v nej ukrytá veľká sila, ktorú dokážu využiť v boji. Názov guarana pochádza zo slova „guarana", čo v jazyku amazonských indiánov znamená „veľký strom lesa". Zrelé plody guarany pripomínajú svojím vzhľadom otvorené oko. Vďaka tomuto netradičnému vzhľadu je Paulínia opradená najmä u juhoamerických indiánov najrôznejšími mýtmi a bájami.

Čo guarana obsahuje

Zbierajú sa semená guarany, ktoré obsahujú stimulačné látky − kofeín (niekedy označovaný ako guaranín), teofylín a teobromín. Na obsah kofeínu je guarana dokonca najbohatšou rastlinou vôbec. Všetky tieto 3 látky môžeme považovať za antioxidanty.

  • Kofeín v guarane sa na rozdiel od toho v káve vstrebáva postupne. Semená guarany obsahujú až 6 % kofeínu, oproti semenám kávy maximálne 2 %.
  • Teofylín sa nachádza aj v zelenom čaji a tiež účinkuje postupne a dlhší čas oproti kofeínu.
  • Teobromín sa nachádza aj v kakau a ide o látku, ktorá ovplyvňujú srdcovú činnosť a zároveň môže zvyšovať krvný tlak.
  • Vitamín C a B.

Ako guarana pôsobí

  • Medzi hlavné účinky guarany patrí povzbudenie organizmu a dodanie energie.
  • Podporuje psychickú a fyzickú vitalitu.
  • Pomáha udržiavať telesnú hmotnosť a prospieva metabolizmu tukov.
  • Prospieva normálnemu tráveniu.
  • Podporuje správnu funkciu imunitného systému.

Čo všetko od nej môžete čakať? 

  • Prispieva k lepšej nálade.
  • Pre svoje stimulačné účinky a povzbudenie nervového systému patrí guarana medzi vyhľadávané výživové doplnky najmä u vodičov, športovcov a študentov v skúškovom období. Zvyšuje koncentráciu a zlepšuje náladu.
  • Prispieva k normálnej činnosti tráviaceho traktu, a preto je často tiež neoddeliteľnou súčasťou mnohých energetických nápojov.

Kedy najlepšie užívať guaranu

Tablety guarany je ideálne užívať ráno, kedy naplno využijete jej silu. Skvele vás naštartuje do náročného dňa. Naopak na večer ju neodporúčame, inak pravdepodobne nezaspíte. (PharmDr.. Kamila Horníčková)

Guarana alebo káva?

Kofeín z kávy sa vstrebáva v žalúdku zatiaľ čo kofeín a ďalšie stimulujúce látky z guarany sú viazané na ďalšie látky z rastlín a tým sa vstrebávajú do tela až v čreve.

Výhodou guarany oproti kofeínu je:

  • Uvoľnený kofeín z guarany nedráždi žalúdok. Je teda vhodná pre ľudí s citlivým žalúdkom.
  • Kofeín z guarany sa uvoľňuje postupne a dlhší čas.
  • Nástup účinku kofeínu z guarany je až po 1 hodine po užití a účinok trvá 6 − 8 hodín. Oproti káve, ktorá má rýchly nástup účinku a relatívne rýchle odbúranie.
  • Guaranu teda užívajte ráno alebo v dopoludňajších hodinách, nie večer, kedy by nám narušila spánok.

V akej forme guaranu užívať

Guaranu nájdeme vo výživových doplnkoch vo forme tabliet, prášku, extraktu, sirupu, kvapiek alebo čajoch, ale aj v žuvačkách a stimulujúcich nápojoch.

Tradičné využitie rastliny je rozomletie semien na jemný púdrový prášok. Ten vonia lákavo po kakau, avšak jeho chuť je pomerne horká a je možné ju zamaskovať v smoothie alebo jogurte. 

S guaranou opatrne

Guaranu treba užívať s rozvahou a dodržiavať odporúčané denné dávky. Kvôli vysokému obsahu kofeínu v guarane nekombinujte guaranu s ďalšími stimulantmi. Nezabúdajte pri jej užívaní dostatočne piť.

Pre koho sa guarana nehodí

Guarana nie je vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Ďalej by ju nemali užívať ľudia so žalúdočnými vredmi, citlivosťou na kofeín, ľudia s vysokým krvným tlakom a poruchami srdca. Neužívajte guaranu ak užívate lieky na riedenie krvi (warfarín) a lieky na srdce (digoxín).

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroj: Guarana - zázračné produkty na hubnutí i pro lepší náladu

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.