Prečo jesť zdravo?
Zdravý životný štýl a konzumácia vhodných potravín sa podieľa na psychickej vyrovnanosti, dobrej nálade, pravidelnom vylučovaní, celkovej vitalite a takisto vám môže pomôcť optimalizovať telesnú váhu. Vyvážená strava podporuje správnu funkciu imunitného systému, činnosti mozgu a celkové zdravie.
Dbajte na to čo jete
Tie najlepšie potraviny sú prirodzené, lokálne a organické, bez genetickej modifikácie a minimálne upravované.
Koreňová zelenina
Základným pravidlom pre vyváženú stravu je jesť dostatok ovocia a zeleniny, vrátane koreňovej. Tú by sme mali konzumovať v pravidelných dávkach, pretože je zdrojom dôležitých živín. Prírodná sila koreňovej zeleniny blahodárne pôsobí na podporu imunitného systému, správne fungovanie hrubého čreva, na krvný obeh a podieľa sa aj na vitalite kostí, zubov a nechtov.
Mrkva ako prírodný liek
Najznámejšou koreňovou zeleninou je určite mrkva. Je nabitá antioxidantmi, ktoré ničia voľné radikály a posilňujú imunitný systém. Nájdeme v nej vitamín C, E, A, B, selén, horčík, jód, draslík, vápnik, železo alebo vlákninu. Takisto je bohatým zdrojom betakaroténu, ktorý zaisťuje ochranu buniek pred baktériami a vírusmi, má pozitívny vplyv na oči a stimuluje kožu namáhanú opaľovaním.
Náš tip
Chcete posilniť imunitný systém prírodnou cestou? Siahnite po poháriku mrkvovej šťavy. Pre silnú imunitu odporúčame piť jeden pohár (približne 200 ml) čerstvej šťavy denne a najlepšie ráno nalačno.
Silák menom paštrnák
Po mrkve je druhou najznámejšou koreňovou zeleninou. Povzbudí silu svalov aj fyzickú kondíciu všeobecne. Paštrnák konzumujte v obdobiach náročnejších na fyzickú a psychickú kondíciu − napríklad počas zmeny ročných období, pri chrípkových epidémiách alebo stresových situáciách.
Viete, že...
Nemýľte si paštrnák s petržlenom! Paštrnák má jemnú, sladkú chuť, kdežto petržlen je chuťovo výraznejší.
Zeler posilňuje organizmus
O jeho účinkoch na ľudský organizmus vedeli už starí Gréci − zeler podávali atlétom na zvýšenie výkonnosti. Pravidelnou konzumáciou zeleru dodáte telu železo pre dobrý krvný obraz, ďalej potom vápnik a fosfor na posilnenie hustoty kostí. Vaše srdce poteší aj obsah draslíka. Vitamín C zase vyzbrojí biele krvinky pre boj s nežiaducimi vírusmi a baktériami. Zaradením zeleru do jedálnička posilníte organizmus, t. j. mozgovú činnosť, obehovú sústavu a imunitný systém.
Prečo jesť zeler
Zeler je považovaný aj za prírodné afrodiziakum, pomáha pri chronických zápaloch a očisťuje močový a pohlavný systém.
Červená repa ako elixír zdravia
Červená repa je ako liečivá rastlina známa už viac ako 2000 rokov. Obsahuje betaín, ktorý má protizápalové, antioxidačné a detoxikačné účinky. Je bohatá na vitamíny C, B1, B2, B6, listovú a pantoténovú kyselinu a na minerálne látky ako napr. draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok. Nízka energetická hodnota robí z repy ideálnu potravinu v odľahčenom jedálničku. Červená repa stimuluje výmenu látok v tele a tým omladzuje a revitalizuje telo, reguluje krvný tlak, čím chráni kardiovaskulárny systém, znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje funkciu pečene, posilňuje kožu, vlasy a nechty.
Zdravie na prvom mieste
Trpíte na žalúdočné problémy alebo zápchu? Vyskúšajte ranného panáka zdravej šťavy z repy, ktorá rozhýbe vylučovaciu sústavu a neutralizuje prebytok žalúdočných kyselín.
Na zdravé chipsy budete potrebovať
- 2 menšie červené repy
- 6 mrkiev
- 4 petržleny
- 4 paštrnáky
- lyžícu olivového oleja
- čerstvo mletú soľ
Postup
Rúru si predhrejte na 200° C. Všetku zeleninu umyte, očistite a prípadne i oškrabte. Všetko potom nakrájajte na tenké kolieska a rozvrstvite na plech vyložený papierom na pečenie. Nakoniec pokvapkajte olivovým olejom, zľahka osoľte a pečte v rúre, kým nie sú chipsy pekne chrumkavé :-)
Dobrú chuť 💚