MojaLekáreň.sk

Domáce zeleninové chipsy: Pochúťka k obľúbenému filmu

Patríte medzi milovníkov slaného pokušenia? Máme pre vás riešenie v podobe slaných chipsov, ktoré sú zdravé ale zároveň aj chutné.

Domáce zeleninové chipsy: Pochúťka k obľúbenému filmu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Prečo jesť zdravo?

Zdravý životný štýl a konzumácia vhodných potravín sa podieľa na psychickej vyrovnanosti, dobrej nálade, pravidelnom vylučovaní, celkovej vitalite a takisto vám môže pomôcť optimalizovať telesnú váhu. Vyvážená strava podporuje správnu funkciu imunitného systému, činnosti mozgu a celkové zdravie.

Dbajte na to čo jete

Tie najlepšie potraviny sú prirodzené, lokálne a organické, bez genetickej modifikácie a minimálne upravované.

Koreňová zelenina

Základným pravidlom pre vyváženú stravu je jesť dostatok ovocia a zeleniny, vrátane koreňovej. Tú by sme mali konzumovať v pravidelných dávkach, pretože je zdrojom dôležitých živín. Prírodná sila koreňovej zeleniny blahodárne pôsobí na podporu imunitného systému, správne fungovanie hrubého čreva, na krvný obeh a podieľa sa aj na vitalite kostí, zubov a nechtov. 

Mrkva ako prírodný liek

Najznámejšou koreňovou zeleninou je určite mrkva. Je nabitá antioxidantmi, ktoré ničia voľné radikály a posilňujú imunitný systém. Nájdeme v nej vitamín C, E, A, B, selén, horčík, jód, draslík, vápnik, železo alebo vlákninu. Takisto je bohatým zdrojom betakaroténu, ktorý zaisťuje ochranu buniek pred baktériami a vírusmi, má pozitívny vplyv na oči a stimuluje kožu namáhanú opaľovaním.

Náš tip

Chcete posilniť imunitný systém prírodnou cestou? Siahnite po poháriku mrkvovej šťavy. Pre silnú imunitu odporúčame piť jeden pohár (približne 200 ml) čerstvej šťavy denne a najlepšie ráno nalačno.

Silák menom paštrnák

Po mrkve je druhou najznámejšou koreňovou zeleninou. Povzbudí silu svalov aj fyzickú kondíciu všeobecne. Paštrnák konzumujte v obdobiach náročnejších na fyzickú a psychickú kondíciu − napríklad počas zmeny ročných období, pri chrípkových epidémiách alebo stresových situáciách.

Viete, že...

Nemýľte si paštrnák s petržlenom! Paštrnák má jemnú, sladkú chuť, kdežto petržlen je chuťovo výraznejší.

Zeler posilňuje organizmus

O jeho účinkoch na ľudský organizmus vedeli už starí Gréci − zeler podávali atlétom na zvýšenie výkonnosti. Pravidelnou konzumáciou zeleru dodáte telu železo pre dobrý krvný obraz, ďalej potom vápnik a fosfor na posilnenie hustoty kostí. Vaše srdce poteší aj obsah draslíka. Vitamín C zase vyzbrojí biele krvinky pre boj s nežiaducimi vírusmi a baktériami. Zaradením zeleru do jedálnička posilníte organizmus, t. j. mozgovú činnosť, obehovú sústavu a imunitný systém.

Prečo jesť zeler

Zeler je považovaný aj za prírodné afrodiziakum, pomáha pri chronických zápaloch a očisťuje močový a pohlavný systém.

Červená repa ako elixír zdravia

Červená repa je ako liečivá rastlina známa už viac ako 2000 rokov. Obsahuje betaín, ktorý má protizápalové, antioxidačné a detoxikačné účinky. Je bohatá na vitamíny C, B1, B2, B6, listovú a pantoténovú kyselinu a na minerálne látky ako napr. draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok. Nízka energetická hodnota robí z repy ideálnu potravinu v odľahčenom jedálničku. Červená repa stimuluje výmenu látok v tele a tým omladzuje a revitalizuje telo, reguluje krvný tlak, čím chráni kardiovaskulárny systém, znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje funkciu pečene, posilňuje kožu, vlasy a nechty.

Zdravie na prvom mieste

Trpíte na žalúdočné problémy alebo zápchu? Vyskúšajte ranného panáka zdravej šťavy z repy, ktorá rozhýbe vylučovaciu sústavu a neutralizuje prebytok žalúdočných kyselín.

Na zdravé chipsy budete potrebovať

Postup

Rúru si predhrejte na 200° C. Všetku zeleninu umyte, očistite a prípadne i oškrabte. Všetko potom nakrájajte na tenké kolieska a rozvrstvite na plech vyložený papierom na pečenie. Nakoniec pokvapkajte olivovým olejom, zľahka osoľte a pečte v rúre, kým nie sú chipsy pekne chrumkavé :-)

Dobrú chuť 💚

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.