Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Tehotenská cukrovka jedálniček

Čo môžem jesť pri tehotenskej cukrovke?

Dobrý deň,

keďže majú tehotné ženy iné nutričné ​​potreby, nie sú všeobecné jedálničky diabetikov príliš vhodné.
U tehotnej ženy sa v 3. trimestri zvyšuje bazálny metabolizmus o 15-20%. To je potrebné brať do úvahy pri zostavovaní vhodného jedálnička. Vhodným pomocníkom sú kalorické tabuľky a vzorové jedálničky vhodné pre tehotenskú cukrovku.
Bielkoviny by mali tvoriť 20-25% denného príjmu energie - v 2. trimestri je potrebné pridať + cca 7g bielkovín denne, v 3.trimestri až + 21g bielkovín denne.
Aspoň 50% by mali tvoriť živočíšne bielkoviny. Sacharidy tvoria 50-55% príjmu energie – pozor však na to, že ženy s gestačným diabetom by nemali prijímať viac ako 200g sacharidov denne.  Preferujte potraviny s nízkym glykemickým indexom a polysacharidy. Maximálne 20% môžu tvoriť jednoduché cukry - u tehotných s GD ich možno prijímať iba v ovocí a mliečnych výrobkoch. Ostatným potravinám s jednoduchými cukrami sa úplne vyhnite.
Odporúčaný príjem vlákniny je aspoň 25-30 g denne. Tuky tvoria 30-35% príjmu energie. Príjem EPA a DHA sa odporúča 350-450 mg denne.
Tuky môžu slúžiť ako doplnenie energie pri zníženom príjme sacharidov. Vhodné sú rastlinné za studena lisované oleje či plnotučné a polotučné mliečne produkty.
Pri diéte nehladujte a pravidelne sa stravujte 5-6x denne. Zelenina by mala byť rozdelená do 4-5 porcií za deň po 150g. Počas dňa je možné zjesť max 150 g nie príliš sladkého ovocia. Na doplnenie energie zvýšte príjem bielkovín a tukov. Úplne sa vyhnite bielemu sladkému pečivu a zameňte ho za nesladené celozrnné pečivo. Nevhodné sú aj údeniny, polotovary a pokrmy,  pri ktorých nepoznáte zloženie.  Pozor napr. na návšteve, v reštaurácii,..
Povolená je kvalitná šunka od kosti.
Glykemický index potravín znižuje vláknina, bielkoviny, tuky, zelenina (ideálne s každým jedlom), celozrnné produkty, pokiaľ nie je potrebné ovocie nelúpte (ošúpané má vyšší glykemický index).
Dajte si pozor na alternatívy jednoduchých cukrov v produktoch (napr. sacharóza, agávový,  karobový,  sladový, javorový, cirokový, kukuričný, ... sirup, melasa, všetko čo má v názve cukor, fruktóza,  galaktóza,  maltóza,  maltodextrín,  dextróza, fruktozo - glukózový sirup, ovocný džús,  karamel , ovocný koncentrát,.....).  Ani tie nie sú vhodné. Nekonzumujte produkty s  umelými sladidlami.
Ovocie nejedzte samotné  -  dajte si k nemu tuk alebo bielkovinu.  Ideálny je napr. tvaroh či oriešky – znížite tak glykemický index ovocia. Sacharidové prílohy varte tak akurát, nerozvarujte ich. Radšej si dajte viac omáčky a menej špaget, cestovín, ryže, než opačne. Vhodné sú cestoviny zo strukovín.
Odporúčané rozdelenie sacharidov počas dňa :
raňajky max. 30 g sacharidov
desiata 20-30 g sacharidov
obed cca 50 g sacharidov
olovrant 20 g sacharidov
večera 40-50 g sacharidov (prípadne 2. večera 20 g sacharidov)
V tehotenstve sa zvyšujú nároky aj na vitamíny a minerály - napr. kyselina listová - + 80-100%, 
vitamíny skupiny B + 7-30%,  jód +33%,  zinok +10-30%,  železo + 100%,...
Kyselinu listovú je vhodné začať užívať už cca 3 mesiace pred otehotnením a pokračovať celé tehotenstvo.






 

Súvisiace kategórie

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.