Dobrý deň,
keďže majú tehotné ženy iné nutričné potreby, nie sú všeobecné jedálničky diabetikov príliš vhodné.
U tehotnej ženy sa v 3. trimestri zvyšuje bazálny metabolizmus o 15-20%. To je potrebné brať do úvahy pri zostavovaní vhodného jedálnička. Vhodným pomocníkom sú kalorické tabuľky a vzorové jedálničky vhodné pre tehotenskú cukrovku.
Bielkoviny by mali tvoriť 20-25% denného príjmu energie - v 2. trimestri je potrebné pridať + cca 7g bielkovín denne, v 3.trimestri až + 21g bielkovín denne.
Aspoň 50% by mali tvoriť živočíšne bielkoviny. Sacharidy tvoria 50-55% príjmu energie – pozor však na to, že ženy s gestačným diabetom by nemali prijímať viac ako 200g sacharidov denne. Preferujte potraviny s nízkym glykemickým indexom a polysacharidy. Maximálne 20% môžu tvoriť jednoduché cukry - u tehotných s GD ich možno prijímať iba v ovocí a mliečnych výrobkoch. Ostatným potravinám s jednoduchými cukrami sa úplne vyhnite.
Odporúčaný príjem vlákniny je aspoň 25-30 g denne. Tuky tvoria 30-35% príjmu energie. Príjem EPA a DHA sa odporúča 350-450 mg denne.
Tuky môžu slúžiť ako doplnenie energie pri zníženom príjme sacharidov. Vhodné sú rastlinné
za studena lisované oleje či plnotučné a polotučné mliečne produkty.
Pri diéte nehladujte a pravidelne sa stravujte 5-6x denne. Zelenina by mala byť rozdelená do 4-5 porcií za deň po 150g. Počas dňa je možné zjesť max 150 g nie príliš sladkého ovocia. Na doplnenie energie zvýšte príjem bielkovín a tukov. Úplne sa vyhnite bielemu sladkému pečivu a zameňte ho za nesladené celozrnné pečivo. Nevhodné sú aj údeniny, polotovary a pokrmy, pri ktorých nepoznáte zloženie. Pozor napr. na návšteve, v reštaurácii,..
Povolená je kvalitná šunka od kosti.
Glykemický index potravín znižuje vláknina, bielkoviny, tuky, zelenina (ideálne s každým jedlom), celozrnné produkty, pokiaľ nie je potrebné ovocie nelúpte (ošúpané má vyšší glykemický index).
Dajte si pozor na alternatívy jednoduchých cukrov v produktoch (napr. sacharóza, agávový, karobový, sladový, javorový, cirokový, kukuričný, ... sirup, melasa, všetko čo má v názve cukor, fruktóza, galaktóza, maltóza, maltodextrín, dextróza, fruktozo - glukózový sirup, ovocný džús, karamel , ovocný koncentrát,.....). Ani tie nie sú vhodné. Nekonzumujte produkty s umelými sladidlami.
Ovocie nejedzte samotné - dajte si k nemu tuk alebo bielkovinu. Ideálny je napr. tvaroh či oriešky – znížite tak glykemický index ovocia. Sacharidové prílohy varte tak akurát, nerozvarujte ich. Radšej si dajte viac omáčky a menej špaget, cestovín, ryže, než opačne. Vhodné sú cestoviny zo strukovín.
Odporúčané rozdelenie sacharidov počas dňa :
raňajky max. 30 g sacharidov
desiata 20-30 g sacharidov
obed cca 50 g sacharidov
olovrant 20 g sacharidov
večera 40-50 g sacharidov (prípadne 2. večera 20 g sacharidov)
V tehotenstve sa zvyšujú nároky aj na vitamíny a minerály - napr. kyselina listová - + 80-100%,
vitamíny skupiny B + 7-30%, jód +33%, zinok +10-30%, železo + 100%,...
Kyselinu listovú je vhodné začať užívať už cca 3 mesiace pred otehotnením a pokračovať celé tehotenstvo.