MojaLekáreň.sk

Co se nesmí jíst při alergii na lepek?

Co se nesmí jíst při alergii na lepek?

Mgr. Pavla Horáková
Mgr. Pavla Horáková
  • Lepok je komplex bielkovín nachádzajúcich sa v zrnách pšenice, raže, špaldy, jačmeňa. Jeho názov vystihuje jeho vlastnosti - lepkavosť/lepiť. Lepok síce nemá žiadnu výživovú hodnotu, ale cesto je vďaka nemu elastické,pružné,pevné, má schopnosť rásť.Lepok zadržiava vodu v potravine a dodáva jej charakteristickú chuť.
  • Vďaka týmto vlastnostiam ho nájete v cestovinách, rôznych pekárenských výrobkoch, v múke, pšeničnom škrobe, v strúhanke, jogurtoch, mliečných výrobkoch, čokoláde, cukrovinkách a iných pochutinách, sójovej omáčke, dresingoch, marinádach, teryaki omáčke, mäsových výroboch, seitane, instantných polievach, pudingoch, niektorých značkách instantnej kávy, v hranolkách, zemiakových plackách, zmrzline,. Ale aj v niektorých výživových doplnkoch a liekoch.
  • Aby ste sa lepku/gluténu/ vyhli, pozorne sledujte zloženie potravín, výživových doplnkov i liekov.
  • Obilniny prirodzene BEZLEPKOVÉ sú: proso, pohánka, quinoa, amarant, kukuričná múka. Pri spracovaní potravín z bezlepkových obilnín môže dôjsť k ich kontaminácii lepkom. Preto si vyberajte len potraviny označené “bezlepková potravina”.
  • Ako najjednoduchšie zistiť či je potravina bezlepková? : Hľadajte na obale potraviny označenie “ bez lepku” alebo “ gluten free” a vo väčšine prípadov zároveň nájdete na obale symbol preškrtnutého klasu.
  • Upravte si Váš jedálniček na bezlepkový. Aj keď, u niektorých ľudí je určité malé množstvo lepku dobre tolerované. Je to však veľmi individuálne, preto lepok radšej vyraďte.

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.