MojaLekáreň.sk

Je prírodná vlasová kozmetika skutočne lepšia než tá s "chémiou"?

Dychberúce, zdravo vyzerajúce, lesklé, jemné a hladké vlasy - kto by po nich netúžil? Tých, čo ich takéto majú od prírody je zopár, my ostatní sa musíme spoliehať na kvalitnú vlasovú kozmetiku. Vďaka nej sa môžeme priblížiť k vysnívanému cieľu. Záleží však na správnom výbere, čo niekedy býva kameňom úrazu. Poďme sa teda na vlasovú kozmetiku pozrieť trochu podrobnejšie.

Je prírodná vlasová kozmetika skutočne lepšia než tá s "chémiou"?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako vyberať vlasovú kozmetiku

V prvom rade je dôležité vedieť, aký typ vlasov máte - či sú jemné, suché, mastné, farbené a pod., od toho sa výber pre vás najvhodnejšej vlasovej kozmetiky odvíja. Po druhé by ste si mali ujasniť, či dáte prednosť vlasovým prípravkom obsahujúcim "chémiu", alebo zvolíte čisto prírodné šampóny bez silikónov, sulfátov a parabénov.

Výhody a nevýhody silikónov vo vlasovej kozmetike

Väčšina vlasových prípravkov bežne dostupných v drogériách, či už to sú šampóny, kondicionéry či vlasové oleje, obsahuje spomínané silikóny, sulfáty a parabény. V zložení ich spoznáte podľa prípon CONE, SILOXANE či CONOL v názvoch zložiek (napr. DIMETHICONE, AMODIMETHICONE, TRIPHENYL TRIMETHICONE, CYCLOPENTHASILOXANE, DIMETHYCONOL).

Tie spôsobujú, že vlasy sú po umytí krásne hladké, lesklé, a jemné na dotyk. Silikón obalí vlasové vlákno, chráni ho pred UV žiarením, vysúšaním, zamotávaním a mechanickým poškodením. Netrvá to však večne. Spomínaný silikónový film zvyčajne nie je rozpustný vo vode, a tak s každým umývaním vlasov dochádza k ďalšiemu obaleniu vlasu a vrstveniu silikónu. V konečnom výsledku tento silikónový obal vlas uzavrie, ten nemôže byť hydratovaný a usychá. Vlasy sa potom zamotávajú, lámu, sú bez lesku a celkovo nevyzerajú zdravo. Naviac - o zdravotnom vplyve silikónov, sulfátov a parabénov používaných vo vlasovej kozmetike by sa dalo dlho polemizovať.

Výhody a nevýhody vlasovej kozmetiky bez chémie

Inou alternatívou sú šampóny bez silikónov, sulfátov a parabénov. Ide o čisto prírodné vlasové produkty bez chémie. Vlasy sú po nich tiež krásne hladké, lesklé a zdravé, a navyše tento druh šampónov nezaťažuje životné prostredie.

Bude to chcieť trocha trpezlivosti, ak ste doteraz používali iba vlasovú kozmetiku "s chémiou". Pri prvom použití vlasovej kozmetiky bez sulfátov a silikónov budete možno zaskočení nižšou penivosťou šampónu a vlasy možno nebude také jednoduché po kondicionéri rozčesať, ako ste boli doteraz zvyknutí. Nehádžte však flintu do žita a vydržte. Silikón sa postupne z vlasov vymyje a po štyroch týždňoch už uvidíte veľkú zmenu.

Ak sa rozhodnete ísť touto cestou "bez chémie", nezabudnite, že je potrebné začať okrem šampónov bez silikónov, sulfátov a parabénov, používať aj ostatné vlasové prípravky bez týchto látok, aby bol výsledok stopercentný.

Správny výber je len na vás

Konečné rozhodnutie, akú vlasovú kozmetiku budete nakoniec používať, záleží naozaj len od vás. Dôležité je, aby vám vyhovovala a cítili ste sa dobre. A ak vám vaša súčasná vlasová kozmetika prestane "sedieť", nie je nič jednoduchšie ako vyskúšať niečo iné. Napríklad práve prírodné šampóny, ktorých je dnes na trhu celý rad a vyberie si skutočne každý - vyskúšať môžete napríklad značku Weleda alebo Hristina.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.