MojaLekáreň.sk

Čo naozaj funguje na nádchu a prechladnutie

Poradíme vám, ktoré voľne dostupné lieky, výživové doplnky i prírodné receptúry skutočne uľavia od nádchy a prechladnutia.

Čo naozaj funguje na nádchu a prechladnutie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Stavte na prírodu

Acerola je ovocie nadupané vitamínom C v prírodnej forme. Ak cítite prvé príznaky prechladnutia alebo chrípky, zvýšte dennú dávku tohto veľmi dôležitého vitamínu. Prášok ľahko rozpustíte vo vode či vlažnom čaji, pridať si ho môžete aj do rannej kaše. Bazalka posvätná a ďalšie byliny čajovej zmesi Everest Ayurveda Tulsi zahrejú a prechladnutie vyženú z tela. Lipový čaj pripravovali pri prechladnutí už naše babičky. Lipa totiž prečisťuje dýchacie cesty, odvádza hlien, podporuje vykašliavanie. Navyše zahrieva telo a umožňuje nám lepšie zabojovať s patogénmi. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Voľne dostupné lieky

  • Vysoko účinnou látkou pre potlačenie zápalových prejavov v tele, ktoré sú s nádchou a prechladnutím neodmysliteľne spojené, je ibuprofén. Ten navyše tiež znižuje teplotu a uľavuje od bolesti.
  • Paracetamol je ďalšia látka, ktorá má vynikajúce účinky potláčajúce príznaky nádchy a prechladnutia. Do tela ho môžete dostať ako v podobe tabliet či sirupu, tak aj vo forme horúceho nápoja.
  • Aspirin, či už v podobe tabliet alebo šumivého nápoja, sa výborne hodí pre zníženie teploty a úľavu od bolesti, ktoré nádchu a prechladnutie sprevádzajú.
  • Od akútnych príznakov prvotnej priehľadnej nádchy najlepšie uľaví nosný sprej.
  • Od kašľa, ktorý tiež často sprevádza nádchu, pomôže sirup, tablety alebo kvapky.
  • Hoci sú pre niekoho homeopatiká šarlatánstvom, iní na ne nedajú dopustiť. Prípravok Oscillococcinum sa používa na liečbu všetkých chrípkových stavov, ako je teplota, zimnica, únava alebo bolesť hlavy či svalov.

Výživové doplnky

  • Vitamín C, či už v podobe šumivých tabliet, sirupu alebo napríklad kapsúl, posilňuje imunitu a urýchľuje rekonvalescenciu.
  • Multivitamíny zvyčajne obsahujú vitamíny a minerály, ktorých kombinácia podporuje správnu funkciu imunitného systému. Môžu mať podobu cukríkov, ktoré sú vhodné hlavne pre deti alebo tiež šumivých tabliet, toboliek či napríklad sirupu.
  • Výživový doplnok Wobenzym jednak posilňuje obranyschopnosť organizmu a zároveň urýchľuje priebeh akýchkoľvek zápalových procesov v tele, teda aj nádchy.

Prírodné receptúry

  • Na nádchu a upchaté dutiny sú dobre známe výplachy slanou vodou, napríklad pomocou Rhino Horn konvičky.
  • Od upchatých dutín tiež rýchlo uľaví inhalácia prírodného eukalyptového oleja.
  • Zázvor, či už čerstvý alebo sušený, prehrieva organizmus, posilňuje imunitu, uľavuje od bolestí a pálenia v hrdle.
  • Sirup Smrkáček obsahuje výťažok zo smrekových výhonkov, ktorý podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň prispieva k normálnej funkcii dýchacieho systému.
  • Pre lepší pocit v ústnej dutine, a teda aj úľavu od škriabavých a pálivých prejavov prechladnutia, prináša kloktanie odvarom zo šalvie.

Ako na nádchu

Osvedčenou "babskou" receptúrou na nádchu a prechladnutie je cibuľa, respektíve šťava z nej. Tú získate tak, že cibuľu nakrájate na kocky, dáte do pohára, zasypete cukrom alebo zalejete medom a necháte odstáť.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Bio potraviny Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.