Zdravé varenie: Bezlepkové vianočné pečivo
Do Vianoc už je len chvíľka a pokiaľ si aj vy ešte nejakú tú chvíľu nájdete, vyskúšajte tieto 3 druhy zdravých vianočných koláčikov. Sú bezlepkové, s menším množstvom cukru, alebo dokonca aj bez neho.
Škoricové očká
- 200 g ryžovej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 90 g zmäknutého kokosového oleja
- 2 lyžičky kakaa
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 žĺtok
- džem podľa chuti (výborne sa hodí ríbezľový)
Všetky ingrediencie zmiešajte a cesto potom nechajte hodinku oddychovať v chladničke. Potom vytvarujte malé bochníky s jamkami uprostred, do ktorých vložte kôpku lekváru. Pečte na 180 °C asi 10 minút.
Makové srdiečka
Sú vhodné pre úplné malé deti, ktorým nechcete dávať ešte cukor
- 200 g pšenovej múky
- 50 g maku
- 70 g masla
- 2 lyžice ryžového sirupu
- 1 vajce
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- džem na zlepovanie
Všetky ingrediencie zmiešajte a vložte cesto do chladničky na minimálne hodinku. Potom povykrajujte formičkami srdiečka a pečte na 170 °C asi 10 minút.
Orieškovo-čokoládové hrudky
- 100 g lieskových orechov (+50 g na obaľovanie)
- 100 g mandlí
- 50 g vlašských orechov
- 40 g brusníc
- 10 datlí
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 vajce
- 60 g čokolády
- vanilkový cukor
Polovicu orieškov pokrájajte nožom na väčšie kúsky a druhú polovicu pomelte na hladkú múčku.
Pridajte brusnice a nakrájané ďatle a zmiešajte s trstinovým cukrom. Túto zmes jemne opečte na panvici, pokiaľ cukor neskaramelizuje a zmes nebude dozlatava. Potom zmes nechajte trochu vychladnúť a pridajte kokosový olej, žĺtok a sneh z bielkov, med a na malé kúsky nakrájanú čokoládu. Cesto nechajte odpočinúť v chladničke a potom môžete tvarovať guličky, ktoré pečiete 180 ° C 20 minút
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!