MojaLekáreň.sk

Ako cestovať so psom a čo si vziať so sebou

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však presne stanovené, ako musí byť pes zabezpečený, takže si môžeme vybrať. Odporúčame vám, aby ste k cestovaniu so psom pristupovali zodpovedne a zabezpečili vášmu zvieraťu bezpečnú a pohodlnú jazdu.

Ako cestovať so psom a čo si vziať so sebou
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako môže pes cestovať v aute

  • Cestovný box (alebo cestovná klietka) - je dôležité, v akom aute bude pes prepravovaný. Ak máte kombi, máte samozrejme aj viac možností. Pes totiž môže jazdiť v kufri, v prepravke (alebo prepravnej klietke) pre psa do auta, ktorá musí byť dostatočne veľká a bezpečná, aby sa neprevrátila. Môžete si zaobstarať cestovnú klietku, ako aj klasickú veľkú prepravku. Vždy odporúčame vybrať takú, ktorá je testovaná na náraz.
  • Sieťka pre psa - ak sa vám prepravka alebo látkový box do auta zdá ako najlepšie riešenie alebo ak sa váš pes bojí v uzavretom priestore, môžete medzi sedadlá a batožinový priestor umiestniť sieťku pre psa do auta alebo mriežku. Zabránite tak tomu, aby váš pes vyliezol na sedadlá, a tiež predídete nepríjemnostiam v prípade nehody.
  • Skladací box do auta pre psa - je praktický nielen do auta, ale aj na výlety alebo na výstavy a súťaže. Pes v ňom má svoje pohodlie a nič ho neruší.

Cestovanie psa na sedadle v aute

Okrem cestovania v batožinovom priestore môže pes samozrejme jazdiť aj na sedadle. Aj vtedy však musí byť zabezpečený.

Pri cestovaní so psom na sedačke auta máte nasledujúce možnosti:

  • Pás do auta pre psov - je to popruh, ktorý má na jednej strane karabínu a na druhej strane západku. Zapína sa ako klasický automobilový pás. V prípade kolízie pes nevletí do prednej časti auta. Odporúča sa však, aby mal pes namiesto obojku postroj.
  • Ochranná deka do auta pre psov - deka, ktorá sa pripevňuje na sedadlá, ochráni interiér auta pred nečistotami a psími chlpmi. Existujú deky, ktoré presne kopírujú tvar sedadla, a poťahy do auta pre psov, ktoré v aute vyčarujú akýsi vak. Odporúčame deky pre psov, ktoré sú protišmykové.
  • Popruhy do auta pre psov - postroj alebo poťah do auta je vhodnejší ako obojok. Obopínajú hrudník psa a v prípade nárazu rozložia silu na celý trup. Odporúčame vyberať certifikované a testované. Iba tie psa spoľahlivo ochránia.

Čo si vziať so sebou na cesty so psom

Bez akých cestovných potrieb sa váš pes na cestách nezaobíde? Nezabudnite na dostatok vody a cestovnú misku. Krmivo a pochúťky sú nevyhnutnosťou. V lete odporúčame aj chladiacu podložku, ktorá zabráni prehriatiu vášho domáceho miláčika.

Zbaľte mu pelech alebo deku, ktorá vonia ako doma. Váš chlpatý miláčik ocení svoje obľúbené hračky aj na výlete. Rozumné je pribaliť aj lekárničku pre psa, vlhčené obrúsky a uterák pre psa.

Naše tipy 

  • Ak plánujete prekonať dlhšiu vzdialenosť, urobte si občas bezpečnostnú prestávku, nechajte zviera prebehnúť a sami si oddýchnite.
  • Niektoré psy nezvládajú cestovanie dobre - môžete vyskúšať veterináne doplnky pre psov na upokojenie ich nervov pred a počas cesty.
  • Ak môžete, vypnite automatické sťahovanie okien - váš pes môže počas jazdy otvoriť okno labkou alebo z neho dokonca vyskočiť
  • V lete nenechávajte svojho domáceho miláčika v aute samého - môže sa ľahko prehriať!
Témy článku
Zvieratá

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.