MojaLekáreň.sk

Ako na zdravé opaľovanie

Opaľujte sa zdravo! Máme pre vás tipy a rady na bezpečné a dlhotrvajúce opaľovanie bez spálenia.

Ako na zdravé opaľovanie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pomoc z prírody na opaľovaní

GS betakarotén s nechtíkom lekárskym obohateným o biotín a zinok skvele chráni pokožku pri opaľovaní, pôsobí antioxidačne a spomaľuje prejavy starnutia. Pycnogenol je veľmi silný a účinný antioxidant, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi. Bioaktívne látky v ňom obsiahnuté podporujú tvorbu kolagénu a elastínu v pokožke a jeho antioxidačný účinok je mnohonásobne vyšší ako účinok vitamínu E alebo C. Znižuje rozvoj hyperpigmentácie a stareckých škvŕn. Staviť môžete aj na obklad z čierneho alebo zeleného čaju. Taníny obsiahnuté v čiernom čaji znižujú horúčavu tela a polyfenoly chránia pokožku pred poškodením UV žiarením. Účinná látka zeleného čaju epigalokatechín-3 gallát (EGCCG) je veľmi silný antioxidant s protizápalovým účinkom a chráni aj proti UV žiareniu. 

Ako sa opáliť, ale nespáliť

  • Slňte sa postupne. Na slnku nemusíte byť celý deň, stačia 2-3 hodiny a pokožka si postupne zvykne na slnečné žiarenie a získa bronzový nádych, ktorý dlhšie vydrží.
  • Pitný režim je základ. Tekutiny dopĺňajte pravidelne a v dostatočnom množstve. Koža vystavená slnku je skoro vysušená, stráca pružnosť a rýchlejšie sa na nej prejavujú príznaky starnutia.
  • Vyberte si vhodný krém s ochranným faktorom a nezabudnite namazať často zanedbávané miesta, ako sú priehlavky, chrbty rúk, uši, pery a očné viečka.
  • Vyhýbajte sa zbytočnému spáleniu. Spáliť sa môžete aj v tieni, pod oblečením alebo za sklenenou zástenou.
  • Krémom sa natrite najlepšie pol hodiny predtým, než sa pôjdete slniť. Myslite na opätovné mazanie počas dňa a hlavne po kúpaní.
  • Nezabudnite ošetriť pokožku po opaľovaní.

Aký ste fototyp?

Opaľovacie prostriedky vyberajte podľa typu pleti a svojho fototypu. Potom pozerajte na výšku ochranného slnečného faktora (SPF - Sun Protectiong Factor), ktorý zachytáva UV žiarenie a umožňuje predĺženie pobytu na slnku.

Rozoznávame 4 základné typy, ale niektoré zdroje uvádzajú až 5 typov fototypov pokožky:

  • I - veľmi svetlá pokožka, ryšavé vlasy, často pehy, čas prvej expozície 5 - 10 min.
  • II - svetlá pokožka aj vlasy, čas prvej expozície 10 - 20 min.
  • III - stredne svetlá pokožka, tmavšie vlasy, čas prvej expozície 20 - 30 min.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas prvej expozície 40 min.
  • V - veľmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas prvej expozície 90 min.

Kombinácia UV indexu a fototypu vám prezradí, aký ochranný faktor zvoliť.

UV index  Kožný fototyp
  I. II. III. IV. V.
1-3 15 10 5 - -
4-6 25 20 10 5 -
7-9 40 30 20 15 10
10 a viac 50 40 30 20 15

Ako funguje opaľovanie

Pri pobyte na slnku na nás pôsobia UVA a UVB lúče. Žiarenie UVB stimuluje v tele tvorbu prospešného vitamínu D, zosilňuje kožu a podporuje tvorbu pigmentu. Žiarenie UVA sfarbuje pokožku do hnedého odtieňa. Všetkého ale veľa škodí, opaľovanie v nadmernej miere nášmu telu neprospieva. UVA uvoľňuje voľné radikály a má vplyv na rýchlejšie starnutie kože. UVB spôsobuje podráždenie, začervenanie až spálenie kože.

Dôležitosť vitamínu D

Vitamín D má pozitívny vplyv na psychické i telesné zdravie. Podieľa sa na správnej funkcii pohybového aparátu a telesných procesov. V období rastu pôsobí na vývoj kostí a zubov a tiež dohliada na správnu funkciu imunitného systému.

Jeho nedostatok spôsobuje:

  • únavu
  • bolesti svalov a kĺbov
  • nechutenstvo
  • vysoký krvný tlak
  • demineralizáciu kostí
  • úzkosť až depresiu

Nepodceňujte poopaľovaciu starostlivosť

Veľmi dôležité, avšak často podceňované, sú tiež prípravky po opaľovaní. Doprajte koži upokojenie, obnovenie vlhkosti, pružnosti a jemnosti. Pre regeneráciu pokožky, redukciu začervenania a drobných vrások, sú ideálne krémy či mlieka obsahujúce panthenol, aloe vera a vitamín E. Pre dlhotrvajúce opálenie a odstránenie voľných radikálov používajte produkty s obsahom betakaroténu.

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.