MojaLekáreň.sk

Ako na odčervenie psov a mačiek

Každý majiteľ psa i mačky by mal vedieť, že odčervenie patrí do základnej starostlivosti o domáceho miláčika. Pravidelné odčervenie chráni nielen vaše zvieratko, ale aj ním prejdete prenosu na seba a svoje deti. Mnohí paraziti, ktorí trápia zvieratá, sú totiž prenosné aj na človeka. Pamätajte, že je rozdiel medzi odčervením šteniat, mačiatok a dospelých zvierat.

Ako na odčervenie psov a mačiek
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo spôsobujú parazity

Parazity spôsobujú zvieratám bolesť, svrbenie i ďalšie vážnejšie problémy. Vášmu miláčikovi sa môže napríklad zhoršiť metabolizmus. A ak svoje zviera nezodpovedný majiteľ neodčervuje vôbec, môže dokonca dôjsť aj k tomu najhoršiemu. A tiež k prenosu na človeka. Často parazity okom nezbadáme, ale ak poznáme zviera dobre, v jeho správaní určité symptómy môžeme spoznať. Najlepšia je preto prevencia a pravidelné podávanie odčervovacích prípravkov.

Najčastejšie parazity u psov a mačiek

Čo vlastne našich zvieracích miláčikov najčastejšie trápi?

Z vnútorných parazitov sú to hlísty, mechovce, svalovec špirálovitý alebo napríklad pásomnica. Zabúdať by sme ale nemali ani na vonkajšie parazity, ako sú blchy a kliešte, ktorí dokážu nás aj domácich miláčikov tiež nepekne sužovať a spôsobovať choroby.

Odčervenie je základ

Prípravky pre odčervenie sa líšia spôsobom aplikácie aj tým, na aké parazity sa hodia. Niečo iné podávame šteňatám a iný prostriedok dáme dospelému psovi či mačke. Vždy dávajte pozor, ktorý prípravok je vhodný pre psov a ktorý pre mačky. Svojmu miláčikovi by ste podaním nevhodného antiparazitika mohli skôr uškodiť.

  • Pasty – používajú sa väčšinou u mačiatok a šteniat. Sú účinné proti hlístam, ale nie proti pásomniciam. Preto sú dostačujúce u mláďat, ale u dospelých miláčikov musíme podávať antiparazitiká so širším spektrom. Pôsobia jednorazovo, a tak je nutné ich aplikáciu opakovať v pravidelných intervaloch.
  • Tablety – pôsobia proti mnohým vnútorným parazitom a u dospelých mačiek i psov sa používajú najčastejšie. Ich aplikáciu je opäť potrebné opakovať pravidelne, lebo pôsobia jednorazovo a na dospelých parazity.
  • Spot on – ide o ampulku s tekutinou, ktorú aplikujeme na kožu zvieraťa, medzi lopatky. Čas pôsobenia tejto tekutiny býva okolo 1 mesiaca. Je účinná nielen proti vnútorným parazitom, ale aj proti vonkajším, ako sú blchy a kliešte.
  • Obojkyantiparazitické obojky proti kliešťom a blchám sú účinným spôsobom, ako bojovať s parazitmi dlhodobo. Kvalitné obojky proti kliešťom a blchám vydržia až 8 mesiacov.

Prevencia nakazenia parazitmi

Než siahneme po odčervovacích prípravkoch, mali by sme svoje zviera určitým spôsobom pripraviť. Pred odčervením aj v jeho priebehu, a vlastne po celý život zvieraťa, musíme dodržiavať isté pravidlá. Základná je hygiena. Pravidelne čistite výbeh, koterec a mačací záchod a odstraňujte trus i vlhkosť. Parazitom sa vo vlhkom a znečistenom prostredí totiž darí oveľa lepšie. Nenechávajte ani zvyšky jedál v miskách.

Pozor na surové mäso

Veľkým nebezpečenstvom je pre našich miláčikov tiež surové mäso, môžu v ňom totiž byť larvy pásomnice alebo iné parazity. Ak chcete svojmu zvieraciemu kamarátovi surové mäso dopriať, rozdeľte si ho na jednotlivé kŕmne dávky a tie zmrazte. Parazity to spoľahlivo zahubí a vy budete mať kvalitné kŕmenie vždy po ruke. Len je potrebné dať porciu rozmraziť včas, studená vášmu miláčikovi chutiť veľmi nebude.

Odčervenie šteniat a mačiatok

Prvé odčervenie šteniat a mačiatok vykonávame v 14. dňoch veku, najčastejšie odčervovacou pastou, a to aj spoločne s matkou. V 14-dňových intervaloch mláďatá odčervujeme až do 3. mesiacov veku (v 4., 6., 8., 10. a 12. týždni). Túto pravidelnosť dodržujte, lebo parazity dozrievajú postupne a je nutné ich všetky zachytiť. Od 3. mesiaca odčervujeme každé 3 mesiace (v 3., 6., 9. a 12. mesiaci).

Odčervenie dospelých psov a mačiek

Dospelých miláčikov odčervujeme aspoň raz za 3 − 6 mesiacov, a to aj preventívne. Najmä mačky, ktoré žijú vonku, môžu k parazitom prísť veľmi ľahko, ale v bezpečí pred nimi nie sú ani tie domáce. Môžete ich priniesť na topánkach zvonku, môžu sa s nimi stretnúť na balkóne... Ak nechcete ošetrovať "naslepo", požiadajte svojho veterinára o takzvané koprologické vyšetrenie trusu, ktoré zistí, či sa u psíka objavil parazit a ako s ním najlepšie zatočiť.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Zvieratá

Prečítajte si tiež

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.