MojaLekáreň.sk

Vitamín K

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v kostiach. Vitamín K je viaczložkový, je to vlastne súbor troch vitamínov - K1, K2 a K3.

Vitamín K
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Vitamín K

Ak chcete užívať vitamín K, najprv sa poraďte so svojím lekárom o vhodnosti jeho užívania. Vitamín K môžete získať prostredníctvom voľnopredajných výživových doplnkov v rôznych formách, napr.

Kde sa nachádza vitamín K

Existujú dve prírodné formy vitamínu K - K1 (fylochinón) a K2 (menachinón). Vitamín K3 je syntetický a pridáva sa do krmív pre zvieratá. Vitamín K2 je tvorený baktériami v črevách a naše telo si ho čiastočne vytvára samo. Okrem toho je vitamín K obsiahnutý v:

  • listovej zelenine, najmä špenáte, šaláte, kapuste alebo brokolici (K1)
  • prírodných syroch (K2)
  • vajciach, (K2)
  • fermentovaných potravinách, (K2)
  • sójových bôboch, (K2)
  • vnútornostiach (K2)

Vitamín K2 spolu s vitamínom D sú dôležité pre správne zabudovanie vápnika do kostí a zubov. Okrem toho zabraňuje kalcifikácii (hromadeniu vápnika) v cievach a tkanivách.

Vitamín K - nedostatok

Nedostatok vitamínu K je v našich zemepisných šírkach zriedkavý. Zvyčajne ho máme dostatok z potravy a produkujú ho aj črevné baktérie. Ak sa vyskytne nedostatok, prejavuje sa poruchou zrážania krvi. Postihnutí jedinci majú predĺžené krvácanie. Ľahko a zdanlivo bez príčiny sa im tvoria modriny a krvné výrony. Vznikajú u nich "modriny bez zranenia". Ohrození sú najmä ľudia s poškodenou pečeňou (a tiež alkoholici!), s poruchou vstrebávania živín, hnačkami a osoby dlhodobo kŕmené intravenózne. Aj vysoké dávky vitamínu E predlžujú zrážanie krvi.

Vitamín K - predávkovanie

Vitamínom K sa možno predávkovať len zriedkavo. Ak by ste užívali 600 miligramov denne, mohla by sa objaviť horúčka a nechutenstvo.

Doporučená denná dávka vitamínu K

Ak je potrebné dodať vitamín K inak ako potravou, indikuje sa dávka 1 mikrogram na kilogram potravy denne. Bežná strava obsahuje 300 až 500 mikrogramov denne, čo výdatne pokryje naše potreby.

Vitamín K pre novorodencov

S vitamínom K sa môžete stretnúť už v pôrodnici. Novorodenec ho dostáva buď vo forme injekcií, alebo kvapiek ako prevenciu krvácavej choroby.

Ak si myslíte, že by ste mali užívať vitamín K ako doplnok stravy, odporúčame vám poradiť sa s lekárom.

Pre koho nie je vitamín K vhodný

POZOR! Vitamín K by nemali bez vedomia lekára užívať pacienti, ktorí sa liečia liekmi ovplyvňujúcimi zrážanlivosť krvi (najmä warfarín).

Akékoľvek zdravotné, výživové alebo lekárske tvrdenia sú podľa právnych predpisov EÚ prísne obmedzené. Naše články môžeme zakladať len na schválených tvrdeniach, ako je uvedené v platných právnych predpisoch.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Prípravky s vitamínom K Vitamíny

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.