MojaLekáreň.sk

Koža a vrásky

Koža je najväčším orgánom ľudského tela a oddeľuje vnútorné prostredie ľudského tela od vonkajšieho. Kožu môžeme rozdeliť na tri základné časti: pokožku (vonkajšou časť zložená z niekoľkých bunkových vrstiev), zamšu (nachádza sa hneď pod pokožkou) a podkožné väzivo (je preložené tukovými lalôčikmi, ktoré sa s pribúdajúcim vekom vytrácajú).

Koža a vrásky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Farbu kože ovplyvňujú a určujú farbivá:

  • hemoglobín - vytvára ružovkastú zložku
  • melanin - má červenohnedú až čiernu farbu
  • karoten - oranžové farbivo

Koža predstavuje ochrannú bariéru medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Chráni telo proti mikroorganizmom, škodlivým látkam a UV žiareniu. Z ďalších funkcií možno menovať termoreguláciu, ukladanie tuku, vylučovanie (pomocou potných a mazových žliaz zbavuje telo škodlivých chemických látok).

Vznik vrások

S pribúdajúcim vekom sa koža mení, spomaľuje sa proces tvorby buniek a koža stráca prirodzenú pružnosť. Keď nie je koži dopriata dostatočná hydratácia, tak vysychá a dochádza k jej zvrásneniu. Rozlišujeme tri typy vrások:

  • veľmi jemné vrásky - objavujú sa okolo tridsiateho roku veku, spôsobuje ich zhoršená vlastnosť elastických vlákien
  • vryté vrásky - objavujú sa najmä okolo očí a na krku
  • ryhovité hlboké vrásky - vznik zapríčiňujú mimické svaly tváre

Prevencia a zmiernenie vrások

Predovšetkým je potrebné si uvedomiť dôležitosť prevencie. Na vznik vrások má veľký vplyv životný štýl. Podstatný je aj spôsob stravovania, dostatočný príjem tekutín a vitamínov a minerálov. Nemožno podceňovať ani starostlivosti o pleť a používanie kvalitných a vhodne zvolených prípravkov. Pre pokožku je škodlivé slnečné UV žiarenie, a to ako prírodné, tak zo solárií, ktoré je pre vznik vrások ešte horšie. V lete preto telo dlhodobo nevystavujte slnku a vždy používajte ochranné krémy.
Pri prevencii alebo zmierňovaní už vzniknutých vrások vám veľmi dobre poslúžia antioxidanty vo forme doplnkov stravy. Predovšetkým tie, ktoré obsahujú selén, zinok a vitamíny A, E a C. Na pleť dobre pôsobí aj pupalka dvojročná a borák lekársky.

Ak Vás už vrásky trápia a nechcete využiť služby plastickej chirurgie, môžete zvoliť niektorý z vhodných krémov. Najkvalitnejšie z nich obsahujú antioxidanty, rastlinné oleje, koenzým Q10 a kyselinu hyalurónovú.

Najčastejšie ochorenia kože

Vrásky sú skôr estetickou záležitosťou. Existuje však niekoľko vážnejších kožných problémov, ktoré treba liečiť. Na ekzémy, bradavice alebo akné existuje už veľké množstvo prípravkov na vonkajšie i vnútorné použitie. Sú to rôzne krémy, gély alebo masti a doplnky stravy, ktoré pomáhajú zlepšiť stav pokožky a predchádzajú znovuobjaveniu problému.

K najznámejším prejavom problému s kožou patria:

  • ekzémy - začervenané a intenzívne svrbiace ekzémové vyrážky na koži upokojujú lokálne aplikované krémy, vnútorne používané potravinové doplnky obsahujúce omega-3 mastné kyseliny a vitamín E môžu urýchľovať hojenie a zohrávať dôležitú úlohu v prevencii tohto nepríjemného kožného ochorenia
  • bradavice - výrastky tvorené kožou, ktorá rýchlo vyrástla a stvrdnuté v dôsledku infekcie vám pomôžu odstrániť a ďalšiemu vzniku predchádzať špeciálne prípravky určené na liečbu a prevenciu bradavíc
  • akné - v boji so začervenanými pupákmi a pľuzgierikmi vám pomôžu doplnky stravy obsahujúce vitamíny B6, C, E, zinok, nezabúdajte tiež na pravidelné ošetrovanie pleti na to určenou kozmetikou
  • lupienka - chronické ochorenie kože charakterizované vyvýšenými plochami s bielymi šupinkami, prevencia a ani liečba nie sú zatiaľ známe, ale vhodné potravinové doplnky a špeciálne kozmetické prípravky ju pomôžu zvládnuť.

Vždy je lepšie kožným problémom predchádzať, ako následne aplikovať liečbu na už vzniknutý problém. Určitou nápovedou vám môže byť zistenie zdravotného stavu rodinných príslušníkov, dedičnosť tu hrá nezanedbateľnú úlohu. Ak sa vás problém stáva chronickým, vyhnite sa skúšaniu rôznych preparátov, pátrajte po príčine a tú odstráňte.

Ako sa starať o pokožku?

V starostlivosti o zdravú pokožku je alfou a omegou predovšetkým hydratácia. Len hydratovaná pokožka nie je vysušená a napnutá, ale naopak, pevná a pružná.

Len dobre hydratovaná pokožka vyzerá zdravo, mlado a lepšie odoláva vplyvom, ktoré na ňu pôsobia. S hydratáciou je vždy nutné začať skôr, ako na svojej koži objavíte známky vysušenia a straty pevnosti. Starostlivosť o pleť by nemala byť otázkou pol hodinky raz za týždeň. Ďaleko prospešnejšie je venovať jej aspoň chvíľu každý deň.

Na rannú sprchu vyberte sprchový gél so sviežou vôňou, ktorý vás povzbudí. Nezabudnite použiť hydratačné telové mlieko a denný pleťový krém. V priebehu dňa nezabúdajte na svoje ruky a doprajte im výživu a hydratáciu po každom umývaní.

Pre večerný kúpeľ sú vhodné relaxačné sprchovacie gély, gély s obsahom hydratačného krému a prísady do kúpeľa. Opäť je vhodné ošetrenie vyživujúcim telovým krémom. Zvláštnu starostlivosť venujte pleti tváre, ktorá je celý deň vystavená okolitému prostrediu. Vhodnými prostriedkami sú čistiace emulzie a odličovacie mlieka. Následné ošetrenie nočným krémom by malo byť samozrejmosťou.

Lékárna.cz

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.