MojaLekáreň.sk

Ako na zdravé opaľovanie

Opaľujte sa zdravo! Máme pre vás tipy a rady na bezpečné a dlhotrvajúce opaľovanie bez spálenia.

Ako na zdravé opaľovanie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pomoc z prírody na opaľovaní

GS betakarotén s nechtíkom lekárskym obohateným o biotín a zinok skvele chráni pokožku pri opaľovaní, pôsobí antioxidačne a spomaľuje prejavy starnutia. Pycnogenol je veľmi silný a účinný antioxidant, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi. Bioaktívne látky v ňom obsiahnuté podporujú tvorbu kolagénu a elastínu v pokožke a jeho antioxidačný účinok je mnohonásobne vyšší ako účinok vitamínu E alebo C. Znižuje rozvoj hyperpigmentácie a stareckých škvŕn. Staviť môžete aj na obklad z čierneho alebo zeleného čaju. Taníny obsiahnuté v čiernom čaji znižujú horúčavu tela a polyfenoly chránia pokožku pred poškodením UV žiarením. Účinná látka zeleného čaju epigalokatechín-3 gallát (EGCCG) je veľmi silný antioxidant s protizápalovým účinkom a chráni aj proti UV žiareniu. 

Ako sa opáliť, ale nespáliť

  • Slňte sa postupne. Na slnku nemusíte byť celý deň, stačia 2-3 hodiny a pokožka si postupne zvykne na slnečné žiarenie a získa bronzový nádych, ktorý dlhšie vydrží.
  • Pitný režim je základ. Tekutiny dopĺňajte pravidelne a v dostatočnom množstve. Koža vystavená slnku je skoro vysušená, stráca pružnosť a rýchlejšie sa na nej prejavujú príznaky starnutia.
  • Vyberte si vhodný krém s ochranným faktorom a nezabudnite namazať často zanedbávané miesta, ako sú priehlavky, chrbty rúk, uši, pery a očné viečka.
  • Vyhýbajte sa zbytočnému spáleniu. Spáliť sa môžete aj v tieni, pod oblečením alebo za sklenenou zástenou.
  • Krémom sa natrite najlepšie pol hodiny predtým, než sa pôjdete slniť. Myslite na opätovné mazanie počas dňa a hlavne po kúpaní.
  • Nezabudnite ošetriť pokožku po opaľovaní.

Aký ste fototyp?

Opaľovacie prostriedky vyberajte podľa typu pleti a svojho fototypu. Potom pozerajte na výšku ochranného slnečného faktora (SPF - Sun Protectiong Factor), ktorý zachytáva UV žiarenie a umožňuje predĺženie pobytu na slnku.

Rozoznávame 4 základné typy, ale niektoré zdroje uvádzajú až 5 typov fototypov pokožky:

  • I - veľmi svetlá pokožka, ryšavé vlasy, často pehy, čas prvej expozície 5 - 10 min.
  • II - svetlá pokožka aj vlasy, čas prvej expozície 10 - 20 min.
  • III - stredne svetlá pokožka, tmavšie vlasy, čas prvej expozície 20 - 30 min.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas prvej expozície 40 min.
  • V - veľmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas prvej expozície 90 min.

Kombinácia UV indexu a fototypu vám prezradí, aký ochranný faktor zvoliť.

UV index  Kožný fototyp
  I. II. III. IV. V.
1-3 15 10 5 - -
4-6 25 20 10 5 -
7-9 40 30 20 15 10
10 a viac 50 40 30 20 15

Ako funguje opaľovanie

Pri pobyte na slnku na nás pôsobia UVA a UVB lúče. Žiarenie UVB stimuluje v tele tvorbu prospešného vitamínu D, zosilňuje kožu a podporuje tvorbu pigmentu. Žiarenie UVA sfarbuje pokožku do hnedého odtieňa. Všetkého ale veľa škodí, opaľovanie v nadmernej miere nášmu telu neprospieva. UVA uvoľňuje voľné radikály a má vplyv na rýchlejšie starnutie kože. UVB spôsobuje podráždenie, začervenanie až spálenie kože.

Dôležitosť vitamínu D

Vitamín D má pozitívny vplyv na psychické i telesné zdravie. Podieľa sa na správnej funkcii pohybového aparátu a telesných procesov. V období rastu pôsobí na vývoj kostí a zubov a tiež dohliada na správnu funkciu imunitného systému.

Jeho nedostatok spôsobuje:

  • únavu
  • bolesti svalov a kĺbov
  • nechutenstvo
  • vysoký krvný tlak
  • demineralizáciu kostí
  • úzkosť až depresiu

Nepodceňujte poopaľovaciu starostlivosť

Veľmi dôležité, avšak často podceňované, sú tiež prípravky po opaľovaní. Doprajte koži upokojenie, obnovenie vlhkosti, pružnosti a jemnosti. Pre regeneráciu pokožky, redukciu začervenania a drobných vrások, sú ideálne krémy či mlieka obsahujúce panthenol, aloe vera a vitamín E. Pre dlhotrvajúce opálenie a odstránenie voľných radikálov používajte produkty s obsahom betakaroténu.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.