Zdravé varenie: Raw datľovo-arašidové tyčinky
Raw strava alebo živá strava je v stravovaní veľmi populárna. A ako už to tak býva, keď ide o to, čo nášmu telu prospieva či neprospieva, aj tu sa názory veľmi líšia. Ja radím využiť nadchádzajúce leto a raw stravu do jedálnička vtedy, keď je čerstvá zelenina a ovocie ľahko na dosah a my tak môžeme využiť ich pôvodné bohatstvo živín.
Raw tyčinky
Ja sama rada týmto spôsobom maškrtím. Milujem všetky typy raw zákuskov. Môj manžel je z nich nadšený už menej, ale to nevadí, aspoň potom zostane pre mňa :-) Mám napríklad veľkú spotrebu raw tyčiniek a ak si ich samy kupujete, tak viete, že to nie je práve lacná záležitosť. Preto som sa pustila do ich výroby.
S prípravou raw zákuskov mám spojené hlavne datle. Tie u mňa doma nájdete vo všetkých ich podobách – čerstvé, sušené, vo forme sirupu alebo pasty.
Čo budete potrebovať (na cca 8 ks 40 gramových tyčiniek)
- 250 g datlí
- 3 vrchovaté lyžice arašidového masla
- 50 g mletých mandlí či iných orechov (lieskové, vlašské)
- 50 g mletého sezamu
Postup
Najprv si najemno nameľte mandle a sezam a postupne do zmesi pridávajte datle (nie všetky naraz). A nakoniec pridajte arašidové maslo. Ak sa vám konzistencia nebude pozdávať, to znamená, že vám nebude držať pohromade, nebojte sa pridať buď arašidové maslo alebo sypkú časť (orechy a mandle). Príprava raw tyčiniek závisí od toho, ako veľmi máte alebo nemáte tekuté arašidové maslo (v tomto prípade by malo byť z nepražených arašidov, aby šlo o raw).
Tieto tyčinky sú pomerne energeticky výdatné, preto s nimi zaobchádzajte opatrne;-)
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!