Zdravé varenie: Netradičné prílohy − pšeno, bulgur, kuskus
Ryža, cestoviny, zemiaky a knedle... sú fajn, sme na ne zvyknutí, ale možno už to začína byť trochu nuda. Niekedy je dobré vpustiť do kuchyne nový vietor a dať šancu prílohám, ktoré veľmi nepoznáme. Zoznámte sa s pšeničkami, bulgurom a kuskusom. Určite vás milo prekvapia.
Pšeno
Pšeno (guľôčky z prosa siateho) vlastne nie sú ničím novým, spolu s krúpami vždy patrilo do staročeskej kuchyne (slovo pšenovník určite dobre poznáte). Lenže potom sme naňho zabudli:- ( A to je škoda, pretože je výborný ako v sladkej, tak aj v slanej verzii a navyše je bezlepkový.
Pšenová kaša
Často si prečítate radu, že pšeno je potrebné najskôr spariť horúcou vodou, aby z neho vyšla horkosť. Keď zabudnete, tak sa tiež nič nestane, horkosť nie je taká výrazná.
Ak si chcete uvariť kašu len pre seba na raňajky, bude vám ich stačiť väčšia hrsť, ktorú varte vo vode v pomere 1:2 až 1:3 počas 15 minút so štipkou soli.
Ku koncu varenia pridajte jabĺčko nakrájané na kúsky, hrozienka alebo iné sušené ovocie, škoricu, oriešky a med. Najlepšie všetko z vlastnej záhradky (či susedovho úľa) a teda BIO :-) A raňajky sú hotové.
Pšenové halušky
- 1 šálka BIO pšena
- 1 vajíčko od domácej sliepky
- 2 šálky BIO kukuričnej múky
- 1 šálka BIO jačmennej múky (aby boli halušky bezlepkové, môžete využiť aj akúkoľvek bielu bezlepkovú múku)
- štipka soli
- čerstvé bylinky zo záhradky − petržlen, saturejka a pažítka
Množstvo vody a pšena a čas varenia je rovnaká ako u kaše. Potom nechajte pšeno vychladnúť a zo všetkých surovín vytvorte cesto, ktoré drží pri sebe a z ktorého sa dajú vytvoriť krásne okrúhle halušky. Dajte ich variť do osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch (5 – 10 minút). Halušky nájdu uplatnenie všade tam, kde bežné knedle, teda v omáčkach a ako príloha k mäsu. Môj osobný tip je smotanová omáčka s hubami.
Bulgur
Nič iné ako chválu na bulgur odo mňa nečakajte. Bulgur je najlepší! Ale čo to vlastne je? Bulgur je možné pozháňať v rôznych druhoch − najčastejšie je ale namáčaným, usušeným a nasekaným produktom pšenice. Bulgur je predvarený, a preto jeho príprava zaberie len chvíľku. Ak by ste vo svojom jedálničku radi nahradili ryžu, bulgur je na to ako stvorený. Chutný je ale ako teplý, tak aj studený.
Bulgurový šalát
Môžete ho mať hotový za 10 minút, keď ho dáte variť v osolenej vode v pomere 1:1, kým ju všetku nepojme, a potom ho ešte necháte chvíľku dôjsť v pare pod pokrievkou. Alebo tiež za 30 minút, bez varenia, len ho necháte napučať v horúcej vode.
Nakrájať do neho môžete uhorku, paradajku, syr alebo vajíčko a pridať štipku čierneho korenia a pokvapkať BIO olivovým olejom.
Kuskus
Kuskus je na rozdiel od svojich dvoch kolegov oveľa skôr uvarený a vďaka nemu môžeme najľahšie privoňať k orientálnej kuchyni. Kuskus (inak tiež Cous Cous) je krupicou z jačmeňa, prosa alebo pšenice. Jeho príprava je naozaj jednoduchá, stačí ho len zaliať vriacou vodou, hladina vody by mala byť zhruba 1 cm nad vrstvou kuskusu a nechať pod pokrievkou napučať. Alebo ho môžete rovno dusiť a súčasne zapekať v rúre spolu s inými surovinami. Čo je aj prípad ďalšieho receptu.
Tymianovo-cesnakový kuskus s pečenou zeleninou
Kuskus premiešajte s lisovaným cesnakom, najemno nakrájaným tymianom a 3 lyžicami olivového oleja, vysypte ho na dno zapekacej misy a zalejte trochou osolenej vody. Na kuskus nakrájajte zeleninu, ktorú máte radi − v tomto recepte som použila cuketu, paradajku a cibuľu − osoľte ju, prípadne okoreňte napr. korením na grilovanú zeleninu. Zapekaciu misu priklopte poklopom a všetko pečte pol hodiny.
Pšeno, bulgur aj kuskus sú skvelé ako príloha, ale aj ako ľahká večera. A nabudúce na nás čaká polenta, amarant a pohánka.
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!