MojaLekáreň.sk

Angína − príznaky a liečba

Ako spoznať, že máte angínu a ako sa angína lieči? Aké sú druhy angíny a ako sa angíne vyhnúť? Prezradíme v našom článku.

Angína − príznaky a liečba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je angína?

Angína čiže tonzilitída je zápal krčných mandlí. Je to ochorenie najčastejšie bakteriálneho pôvodu, ktoré spôsobujú predovšetkým niektoré baktérie z rodu Streptococcus (Str. pyogenes, Str. pneumonie) alebo Stafylococcus (St. aureus). Môže ale byť aj vírusového (virus Epstein-Baarové, herpes virus) alebo myotického (kvasinkového) pôvodu.

Inkubačná doba angíny

Angína je bežné ochorenie, prenáša sa vzduchom, kvapôčkovou infekciou. Inkubačná doba je 1 až 3 dni. Ak nakazená osoba začne liečbu antibiotikami, prestáva byť infekčnou po 24 až 48 hodinách. V opačnom prípade môžete byť nákazliví až dva týždne.

Angína – príznaky

  • krčné mandle a okolie (hltan a koreň jazyka) začervenané, potiahnuté bielymi povlakmi alebo čapmi,
  • silná bolesť v hrdle,
  • horúčka,
  • bolesť hlavy,
  • bolesť pri prehĺtaní,
  • svetloplachosť,
  • silný kašeľ,
  • schvátenosť,
  • občas aj upchatý nos, nevoľnosť alebo zvracanie.

Ako sa angína lieči

Pri podozrení na angínu navštívte čo najskôr lekára. V prípade bakteriálnych pôvodcov nám lekár predpíše antibiotiká, najčastejšie penicilín.

Komplikácie

Pri neliečenej angíne sa môžu ľahšie vyskytnúť komplikácie. Pri rozsiahlych hnisavých angínach môže dochádzať až
  • k pocitu dusenia,
  • prestupu zápalu do hlbších tkanív a vytvoreniu abscesu (hnisavého ložiska).

Komplikácia je sprevádzaná opuchom a silnou bolesťou. Odtiaľ sa môže zápal šíriť kamkoľvek po celom tele. Ak dôjde k vzniku ložiska, je potrebné ho otvoriť chirurgicky a vyčistiť.

Ďalšou komplikáciou môže byť postihnutie obličiek a reumatická horúčka. Z tohto dôvodu by sme mali angínu vždy vyležať a neprechádzať.

Angína – domáca liečba

Súčasťou liečby je tlmenie bolesti a horúčky (nad 38,5 °C) lieky s obsahom ibuprofenu prípadne paracetamolu.

Pomôcť od bolesti v hrdle si môžeme tiež cmúľaním pastiliek, kloktaním alebo v spreji, ktoré majú dezinfekčný, antibakteriálny alebo protizápalový účinok. Z byliniek je pre svoje protizápalové a antibakteriálne účinky vynikajúca šalvia.

Dôležité je po použití pastiliek, spreja alebo kloktadla pol hodiny nejesť a nepiť, aby bol účinok dostatočný.

Náš tip – doprajte si pokoj a dostatok tekutín

Veľmi dôležitý je pokoj na lôžku a dostatočný pitný režim. Prikladať môžete aj Priessnitzov obklad. Ako na to? Studený mokrý uterák prekryjeme igelitom a navrch suchým uterákom alebo šatkou.

Prevencia

Najlepšou prevenciou angíny je:

  • zdravý životný štýl,
  • fyzická aktivita,
  • otužovanie,
  • zníženie stresovej záťaže a
  • pravidelná hygiena, vrátane čistenia zubov.

Druhy angín

  1. akútna angína − má rýchly nástup a je najčastejšie spôsobená streptokokmi. Občas sa môže stať, že sa angína niekoľkokrát za rok vráti. V tomto prípade je naporúdzi chirurgické odstránenie mandlí.
  2. chronická angína − má kolísavé príznaky, ktoré trvajú dlhší čas a liečba mnohokrát nepomáha. Chorý sa po celý čas cíti unavený. Prejavuje sa pocitom tlaku na mandliach a zápachom z úst. Tento druh angíny je veľmi častý u detí do 15 rokov. Mandle totiž zachytávajú patogény prenikajúce ústami a nosom do tela. Mandle rastú spolu s dieťaťom, najväčšiu veľkosť dosiahnu mandle okolo 7. 10. roku veku dieťaťa. Potom sa postupne zmenšujú, prestávajú pracovať pre imunitný systém a sú menej vystavované patogénom.
  3. šarlachová angína − najčastejším pôvodcom angíny je Streptococcus pyogenes, ktorý do tela uvoľňuje toxín zodpovedný za príznaky angíny. Zvlášť u detí sa objavuje šarlachová vyrážka.
  4. vírusová angína − prejavuje sa miernym kašľom a začervenaním hrdla. Mandle však nie sú potiahnuté povlakom a sú bez čapov. Na vírusovú angínu nepomáhajú antibiotiká a behom pár dní odznie sama.

Angína pectoris

Občas je mätúci termín Angina pectoris. S klasickou angínou nemá však nič spoločné. Jedná sa o srdcové ochorenie, kedy srdce nie je dostatočne zásobené kyslíkom. (Mgr. Pavla Horáková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.