MojaLekáreň.sk

Suchý február – alkohol vylúčiť nestačí. Pečeň potrebuje vitamíny a doplnky stravy.

Každý, kto sa zapojí do výzvy suchý február, by nemal podceňovať príjem Vitamínu C. Najviac sa jeho funkcia pripisuje podpore imunity, pritom Slováci možno netušia, že hrá významnú úlohu aj pri detoxikácii pečene. „Vitamín C je antioxidant a práve vďaka tomu podporuje aj regeneráciu pečene,“ vysvetľuje vedúca online poradne prvej a najväčšej lekárne na slovenskom internete Moja Lekáreň.sk, Mgr. Pavla Horáková. V súvislosti s výzvou farmaceutka odporúča: "Nezabúdame nielen na príjem vitamínu C ale aj vitamínov skupiny B, predovšetkým B12 a tiež kyseliny listovej." Práve tieto vitamíny je dobré podľa odborníčky konzumovať počas každej očisty pečene, ktorej regenerácia ale môže trvať aj 3 mesiace.

Zdielať

Mesiac na regeneráciu nestačí, pomôžu vitamíny a doplnky stravy

„Pokiaľ ide ale o detox od alkoholu u príležitostného konzumenta, tak je mesiac v poriadku. Pokiaľ ide o regeneráciu relatívne zdravej pečene, tak tá môže trvať 1-3 mesiace podľa toho, ako veľmi ich zaťažujeme”, hovorí P. Horáková a dodáva, že pečeň zaťažuje aj nadmerná konzumácia soli, nezdravej stravy, obezita, fajčenie, či dlhodobé užívanie liekov. Práve tieto zlé návyky predlžujú regeneráciu pečene. Pri detoxikácii pečene podľa farmaceutky neurobíme chybu, pokiaľ si pomôžeme aj pomocou liekov, či doplnkov stravy s obsahom pestreca (sylimarínu), esenciálnych fosfolipidov či cholínu. MojaLekáreň.sk ich ponúka v rôznych formách (tabletky, drvený plod, kvapky, kapsule). Práve drvený plod pestreca sa za posledných 60 dní radí medzi top 5 najviac kupovaných výživových doplnkov zákazníkov Lekáreň.sk. „Obľúbený je preto, že veľmi dobre regeneruje pečeň. Môže ho takmer každý a má minimum nežiaducich účinkov. Nemali by ho užívať tehotné ženy a dojčiace ženy. Problematický môže byť u pacientov s vysokým krvným tlakom či diabetom, dôležitá je konzultácia s lekárom,” vysvetľuje P. Horáková

Úprava jedálnička a bylinky - cesta k zdravej pečeni

Regeneráciu pečene urýchlime aj správnou zdravou stravou a bylinkami. Pavla Horáková radí: „z bylín sú na dobrú funkciu pečene a pomoc pri jej detoxikácii vhodné kurkuma, cesnak, repík, artičok, chlorella, majorán, oregano, koreň púpavy. Netreba na ne zabúdať pri varení, ale aj príprave lahodného čaju.” Aby ste sa cítili dobre, je dôležitá podľa nej aj konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny. Vyhnúť by sme sa mali vyprážaným a príliš tučným jedlám, priemyselne spracovaným potravinám obsahujúcim farbivá a aditíva, vynechať kávu, čaj a sladkosti. "Vyčistenie a regenerácia pečene bude mať pozitívny vplyv aj na pokožku, žalúdok, srdce, obličky, zrak. Môže dokonca prispieť k lepšiemu spánku a sústredeniu či úbytku váhy," uzatvára farmaceutka Horáková.

Suchý február a regenerácia pečene v skratke:

• Počas detoxu dopĺňame vitamín C, B12 a kyselinu listovú,
  • regeneráciu urýchlime konzumáciou pestreca (sylimarínu), esenciálnych fosfolipidov či cholínu,
  • zaradíme do jedálnička ovocie a zeleninu,
  • nezabúdame na: kurkuma, cesnak, repík, artičok, chlorella, majorán, oregano, koreň púpavy,
  • detoxikujeme minimálne mesiac,
  • po dobu 3 mesiacov regenerujeme, dodržujeme nastavenú životosprávu.
Máte ďalšie otázky, potrebujete iné informácie? Napíšte mi!

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.