Akcia
Majú ľahko sladkastú a jemnú delikátnu chuť. Dajú sa využiť v klasických sladkých receptoch, ale aj v exotických pokrmoch.
Na sklade viac ako 5 kusov Pozajtra odosielame, u vás v utorok 7. 5.
Chuť orecha je sladšia a menej intenzívnejšia než napríklad u arašidov alebo vlašských orechov. Hodí sa tak do jedál, kde chcete mať len jemný náznak orieškovej chuti.
Kešu orechy rastú na 12 metrov vysokom strome s názvom ľadvinovník západný. Pestuje sa v oblasti trópov a pochádza z Brazílie. Plodu stromu sa hovorí "kešu jablko" a nachádzajú sa v ňom jedlé nažky, ktoré poznáme práve ako orechy kešu.
Kešu orechy.
Alergény: Škrupinové plody.
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota 2 537 kJ / 604 kcal | |
Tuky: | 45,0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 9,1 g |
Sacharidy: | 33,0 g |
z toho cukry: | 5,9 g |
Bielkoviny: | 15,0 g |
Soľ: | 0,03 g |
Aby boli oriešky ešte lahodnejšie, môžete ich namáčať. Kešu stačí vo vode 2 hodiny a sú o poznanie chutnejšie, takmer ako čerstvo obielené. Ak práve nemáte toľko času, aj pár desiatok minút zaistí lepšiu stráviteľnosť orechov. Namáčané orechy vždy po vyliatí vody naďalej skladujte už iba len v chladničke.
Ďalšou možnou úpravou je praženie. Do predhriatej rúry na 180 °C dajte plech s rozloženými orieškami a pražte 5 -15 minút. Počas tejto doby ich občas premiešajte. Aj praženie výrazne zvyšuje stráviteľnosť, ale chuti kešu naopak pridá na intenzite.
Orechové maslo - opražené orechy rozmixujte, maslo môžete nechať neutrálne a zahusťovať s ním napríklad omáčky, tiež ho môžete osladiť sirupom a namazať ho na pečivo. Čajové pečivo - rozmixovanej kešu orechy zmiešajte s rozmixovaným sušeným ovocím a napríklad karobom a uváľajte guličky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose. Zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana urobia dohromady výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať. Pesto - v mixéri premiešajte bazalku, cesnak, štipku soli, olej a kešu oriešky. Polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné na ozdobenie polievok na tanieri. Raňajky - kešu orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené raňajkové müsli alebo kašu. Ázijská kuchyňa - nech už pripravujete ázijské rezance s tofu, smaženú ryžu alebo curry, s kešu orechmi určite neurobíte chybu, keď ich do svojho receptu pridáte. Dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo s nimi hotové pokrmy jednoducho posypte. Rizoto, kuskus - vopred namočené oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu. Šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi pre pridanie kešu orechov. Pomazánky - namočené orechy rozmixujte so strukovinami alebo zeleninou, kešu dobre chutia napríklad s mrkvou. Nápoje - kešu vo forme masla obohatia aj klasické smoothie.
Môže obsahovať stopy lepku, arašidy, ostatných orechov, sezamu a oxidu siričitého.
Alergén: škrupinové plody
Balenie obsahuje 100 gramov.
Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Pre pridanie položky do obľúbených musíte byť prihlásení.
Najskôr sa musíte prihlásiť.