MojaLekáreň.sk

Dubová kôra

Účinky dubovej kôry ocenia napríklad mladí, ktorých trápi problematická pleť s akné alebo tí, ktorí trpia hemoroidmi. Na liečivé účely sa najčastejšie využíva kôra duba letného.

Dubová kôra
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo dokáže dubová kôra

Silno sťahujúce účinky dubovej kôry sú využívané pre zastavenie krvácania. Odvar sa používa teda hlavne zvonka na zle sa hojace rany, praskliny, vredy či kŕčové žily. Za zvieravý účinok dubová kôra vďačí trieslovinám. Vďaka nim sa dubová kôra hodí aj pre vnútorné použitie pri hnačkách alebo iných príznakoch zažívacieho traktu. Dubová kôra podporuje správnu funkciu žalúdka a čriev. 

Sedavé kúpele v odvare z dubovej kôry sa osvedčili ľuďom trpiacim na hemoroidy. Toto ochorenie ciev nachádzajúce sa v oblasti konečníka hnevá celý rad ľudí rôzneho veku. Sedavé kúpele v odvare z dubovej kôry sa pre svoje sťahujúce účinky osvedčili ľuďom trpiacim na hemoroidy.  

Nadmerné potenie nôh, silný zápach z pokožky − aj v týchto prípadoch môže byť dubová kôra dobrým pomocníkom. Nechajte po celom dni svoje nohy oddýchnuť v odvare z dubovej kôry a výsledky sa čoskoro dostavia.

Problematickej pleti so sklonmi k akné dubová kôra prospeje. Stačí naniesť odvar na tampón a naniesť na vyčistenú pleť.

Ako dubovú kôru používať

Odvar

Odvar z dubovej kôry sa hodí aj na zle hojace popáleniny alebo preležaniny, mokré a zle sa hojace rany. Odvar sa pripravuje prevarením dubovej kôry vo vode približne 5 − 10 minút, aby došlo k dostatočnému uvoľneniu účinných látok.

  • Pre vnútorné užitie použijeme 1 lyžičku dubovej kôry na 300 ml vody. A pije sa len krátkodobo maximálne 2x denne. Vnútorne nie je vhodná pre tehotné ženy, dojčiace ani deti.
  • Pre vonkajie použitie použijeme 1 lyžicu na 1 liter vody.

Kúpeľ

Na kúpeľ sa používa asi 1 lyžica kôry na 1 liter vody − kúpeľ však nie je vhodné vykonávať dlhodobo kvôli vysušovaniu pookožky. Odvar pripravujte vždy čerstvý tesne pred aplikáciou. Pri veľkoplošných poraneniach či ekzémoch kúpeľ nevykonávajte.

Kloktadlo 

Pre kloktanie a vyplachovanie ústnej dutiny asi 1 lyžicu kôry na 1 liter vody.

Gél 

Gél s obsahom dubovej kôry sa hodí do každej domácej lekárničky. Väčšinou sa uvádza, že je určený primárne na hemoroidy, avšak dobre funguje aj na rôzne poranenia, drobné popáleniny či omrzliny alebo na bolestivé prasklinky. Aplikuje sa niekoľkokrát denne, kým sa nedostaví úľava.

Pripravte si dubové kvapky (tinktúru)

Príprava je pomerne jednoduchá. Stačí zaliať sušenú dubovú kôru kvalitným alkoholom s obsahom aspoň 42 % v pomere 1 diel kôry na 5 dielov alkoholu a nechať 3 týždne vylúhovať. Po scedení používame dubové kvapky všade tam, kde sťahujú ranu a bránia infekcii. 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Masážne gély a roztoky Telové krémy Telová kozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.