MojaLekáreň.sk

4 choroby, ktoré si môžete priviezť z dovolenky pri Stredozemnom mori

Leto je čas dovoleniek, ktoré mnohí z nás trávia v krajinách okolo Stredozemného mora. Okrem krásneho opálenia a letných zážitkov si však domov môžeme priviesť taktiež nepríjemné choroby.

4 choroby, ktoré si môžete priviezť z dovolenky pri Stredozemnom mori
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

V tomto článku sa dočítate, s akými chorobami sa môžeme stretnúť v Taliansku, Chorvátsku alebo v Egypte a ako sa im účinne brániť.

Hepatitída A

Na dovolenke nás môže popri iných ochoreniach ohroziť hepatitída typu A. Je známa aj ako choroba špinavých rúk a najčastejšie sa prenáša v dôsledku nedostatočnej hygieny, prípadne po zjedení znečistenej potravy. Tou môžu byť aj kocky ľadu v nápoji pripravenom zo znečistenej vody alebo nedostatočne tepelne spracované ryby. Prvé príznaky choroby sa objavia po 2 až 7 týždňoch a sú podobné bežnej chrípke. Dochádza k zvýšeniu teploty, bolestiam svalov a kĺbov, nevoľnosti, zvracaniu a nechutenstvu. Chorému sa potom odporúča pokoj na lôžku a podávanie liekov, ktoré chránia pečeňové bunky a podporujú ich obnovu. Proti hepatitíde typu A sa možno chrániť očkovaním, o ktoré môžeme požiadať svojho praktického lekára. Je tiež možné užívať extrakt z pestreca mariánskeho, ktorý prispieva k ochrane pečene. Na našom trhu si ho môžeme zakúpiť v lekárňach aj bez predpisu pod názvom Silymarin 140 Generica.

Cestovateľská hnačka

Veľa turistov počas dovolenky postihne takzvaná hnačka cestovateľov. Príčin tohto ochorenia je celý rad, od zlej hygieny, cez zmenu stravy až po časový posun a únavu. Obvykle za nimi môžu stáť kmene baktérie E. coli. „Aby sme sa hnačke vyhli, nemali by sme v nápojoch piť ľad. Na ulici by sme nemali kupovať zmrzlinu ani jedlá s plodmi mora. Z ovocia a zeleniny by sme mali jesť len tie druhy, ktoré si môžeme sami olúpať. V prípade, že hnačkou ochorieme, mali by sme dbať na dostatočný prísun tekutín. Pre rehydratáciu sú vhodné prípravky s obsahom iónu a glukózy," vysvetľuje Klára Minczinger, produktová manažérka spoločnosti Generica, ktorá ponúka šumivé tablety Fluidex na prípravu roztoku s obsahom minerálov a glukózy. „Je taktiež vhodné poobzerať sa po probiotikách, ktoré sa nemusia skladovať v chladničke, a sú preto vhodné na cestovanie. V súčasnej dobe sa už dajú dostať v kvapkách pre deti od narodenia pod názvom BioLac Baby a v kapsliach pre dospelých pod názvom Probicus," dodáva Minczinger.

Brušný týfus

Pri cestovaní do Tuniska, Alžírska či Egypta býva turistom odporúčané očkovanie proti brušnému týfusu. Tým sa môžeme nakaziť z vody kontaminovanej baktériou Salmonella enterica typhi. K znečisteniu vody dochádza výkalmi chorého. Riziko nákazy existuje aj v prípade, že zjeme nedovarené jedlo pripravené z infikovaného zvieraťa. Týfus sa prejavuje náhlou vysokou horúčkou so zimnicou. Medzi príznaky sú ďalej nechutenstvo, nevoľnosť a kašeľ. Očkovanie proti týfusu by malo ísť ruka v ruke s ďalšími preventívnymi opatreniami, medzi ktorými nájdeme aj prísne dodržiavanie hygieny. Aj v tomto prípade sa odporúča vyhýbať sa ľadu a piť len balenú alebo prevarenú vodu. Stravovať by sme sa mali len v takých zariadeniach, u ktorých je zrejmé dodržiavanie hygienických predpisov.

Malária

Malária patrí medzi ochorenia, ktoré môžu mať fatálne následky. Určité riziko nákazy existuje v prípade cestovania do niektorých končín Egypta. Prenášačom je komár, ktorý po uštipnutí infikuje človeka parazitom malárie. Tento parazit sa potom usadí v ľudskej pečeni, ktorej bunky napáda. V tejto dobe zvyčajne nie sú pociťované žiadne symptómy. Neskôr však parazit začne napádať aj červené krvinky a vylučuje do krvi toxín, ktorého pôsobením dochádza po 10 až 28 dňoch k typickým prejavom malárie. Medzi tie patrí horúčka, zimnica, bolesti hlavy a svalov alebo únava. Nakazený môže aj zvracať alebo ochorieť žltačkou. Ak sa chceme pred maláriou chrániť, mali by sme s aspoň mesačným predstihom navštíviť lekára, ktorý nám predpíše antimalarické prípravky. Samozrejmosťou by mala byť ochrana pred poštípaním, ktorú predstavujú napríklad repelenty alebo vhodné oblečenie.

 

Produkty spoločnosti Generica

Silymarin 140 Generica
Unikátny produkt na trhu obsahujúci štandardizovaný extrakt z pestreca mariánskeho - silymarín a esenciálne fosfolipidy. Silymarín podporuje normálny stav pečene, prispieva k detoxikácii. Okrem toho napomáha podporovať čistenie tela a trávenie. Zároveň prispieva k ochrane buniek a tkanív pred oxidačným poškodením.

Fluidex generica eff., tbl. 20
Šumivé tablety na prípravu roztoku s obsahom iónov a glukózy. Roztok, ktorý vznikne po rozpustení jednej tablety v 150 ml pitnej vody je hypotonický (228 mmol/l), nehrozí predávkovanie prípravkom. Prípravok obsahuje 60 mmol/l sodíku (Na +).

Probicus premium, cps 30 
Kapsule s obsahom 10 miliárd CFU biologicky získaného čistého kmeňa Lactobacillus plantarum 299v. Aktívne baktérie sú lyofilizované, čo zaručuje ich životnosť. Navyše nie je nutné ich skladovať v chladničke.

BioLac Baby drops Generica, 6 ml
Nové kvapky pre deti už od narodenia s obsahom probiotických kultúr, ktoré sú prirodzene prítomné v materskom mlieku. Súčasný príjem kmeňov Lactobacillus plantarum LP01 a Bifidobacterium breve BR03 prispieva k zvýšeniu črevného komfortu, k zachovaniu rovnováhy črevnej motility a zlepšeniu črevného tranzitu a k zníženiu plynatosti. Vhodný pre obnovenie rovnováhy črevnej mikroflóry po liečbe antibiotikami. Vďaka patentovanej technológii výroby nemusia byť kvapky v chladničke ani po otvorení.

 

Témy článku
Trávenie Bolesť
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Lieky na trávenie

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.