Kuchárkou: Vegetariánske kofty
Pripravte si bezlepkové kofty, ktoré budú voňať a chutiť ako v pravej indickej reštaurácii!
V našej kuchyni by kofty asi najviac pripomínali klasické fašírky alebo známe čevabčiči podávané s cibuľou a horčicou :-)
Tie, ktoré som pre vás pripravila, majú skôr indický charakter a to primárne kvôli vôni korenia. Tradičné kofty sa pripravujú z mäsa - jahňacieho, hovädzieho alebo napríklad aj z rýb. Buď sa guľa vypráža na ohni alebo na panvici alebo sa varí v pikantnej omáčke.
Ak sa chcete vyhnúť mäsu, siahnite po nejakých strukovinách a zelenine. Po pridaní toho správneho korenia bude výsledok vždy perfektný!
Ja som sa rozhodla pre cícer, mrkvu a kvaku, ktorá na mňa už dlhšiu dobu žmurkala v chladničke a nevedela som čo s ňou. Kofty boli krehké, jemné i pikantné zároveň a s trochou zeleniny a dresingu vytvorili luxusný obed. V tejto verzii navyše bezlepkový. Skúste ich tiež!
Na 2 porcie budete potrebovať
- 200 g uvareného cíceru alebo 1 plechovku cíceru
- 2 stredné mrkvy
- 1 menšiu buľvu kvaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- poriadnu hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice pohánkovej múky (alebo akejkoľvek inej)
- himalájsku soľ, rímsku rascu, kari alebo korenie garam masala
- kukuričnú strúhanku na obalenie
- tuk na vyprážanie
Ak si chcete uľahčiť život, môžete si cícer kúpiť v plechovke. Nie je ale žiadna veda uvariť si ho doma.
Postup
- Cícer cez noc namočte do vody. Vodu ráno vylejte a varte v novej vode podľa návodu.
- Uvarený cícer riadne rozmixujte.
- Pridajte k nemu jemne strúhanú mrkvu a kvaku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, vajce, soľ a korenie.
- Ak nemáte mletú rímsku rascu, použite obyčajnú, ale najprv ju nasekajte nožom, aby sa uvoľnila chuť i vôňa.
- Pridajte 2 lyžice pohankovej múky - bude sa vám s cestom lepšie pracovať.
- Obaľte kofty v kukuričnej strúhanke - držia dobre tvar, lepšie sa vyprážajú aj chutia.
- Vyprážajte v olivovom oleji tak, aby aspoň polovica gule bola ponorená. Vyprážanie netrvá dlho, stačí do zlatova zo všetkých strán.
Kofty akéhokoľvek druhu sa podávajú so zeleninou, tortillou alebo s rôznym pečivom. Chuť doplní jogurtový dip, ale aj bez neho je to jednoducho dobrota.
CÍCER - Alebo aj rímsky hrach je strukovina orieškovej chuti a zdrojom mnohých cenných látok. Obsahuje veľké množstvo železa, vápnika i horčíka. Má nízky glykemický index, hodí sa na redukčné diéty.
RÍMSKA RASCA - Vzhľadovo bežnej rasci veľmi podobná, chuťou a vôňou už menej. Pozitívne pôsobí na zažívanie a proti nadúvaniu.
Klára Valentová
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!