MojaLekáreň.sk

Pomoc domácim maznáčikom sa ukrýva v striebre

Spoločnosť NanoComplex s.r.o. je výrobcom produktov značky TraumaPet® Ag a zaoberá sa aplikovaným výskumom na poli moderných technológií vrátane nanotechnológií. Ako jej produkty pomáhajú štvornohým domácim miláčikom?

Pomoc domácim maznáčikom sa ukrýva v striebre
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

S pánom RNDr. Jiřím Oborným, konateľom spoločnosti, ktorý sa nanotechnológiám venuje už viac ako 10 rokov, sa nielen o veterinárnej starostlivosti a prípravkoch rozprávala Radka Malečková z marketingu MojaLekáreň.sk.

Rad vami vyrábaných produktov TraumaPet® Ag obsahuje, okrem osvedčených zložiek, tiež nanočastice striebra. Ako v prostriedkoch pôsobí a aké sú jeho výhody?

Aj napriek veľmi nízkej koncentrácii striebra je v prípravkoch veľké množstvo častíc s veľkou špecifickou plochou povrchu. Tým dochádza k rozsiahlemu zdieľaniu iónov striebra, ktoré majú nepriaznivý vplyv na metabolizmus patogénov (baktérie, kvasinky) a postupne ich likvidujú. Patogény si navyše nedokážu vytvoriť rezistenciu proti striebru tak, ako proti antibiotikám. Z kvalitatívnych dôvodov sme pre veterinárne aplikácie vybrali nanočastice striebra vyvinuté v Regionálnom centre pre pokročilé technológie a materiály Univerzity Palackého v Olomouci, ktoré je svetovo uznávaným pracoviskom.

Pri akých problémoch zvieraťa môže chovateľ prípravky využiť?

TraumaPet® Ag sú produkty, ktoré pomáhajú pri liečbe malých rán, napr. pri pohryznutí a kožných stavov dermatitíd komplikovaných infekcií, pri zápaloch očí, uší a v stomatológii pri parodontitidách a zápaloch ústnej dutiny. Všetko predovšetkým bakteriálneho a kvasinkového pôvodu.

Nemajú prípravky nežiadúce vedľajšie účinky?

Za päť rokov distribúcie prípravkov neevidujeme žiadnu nežiadúcu príhodu alebo vedľajší účinok. Vzhľadom k tomu, že sa striebro používa ako šperkársky kov a v minulosti boli v domácnostiach často používané strieborné príbory a nádoby, museli by byť nežiadúce účinky striebra dávno preukázané. Nehľadiac na to, že do vynálezu chemických antibiotík bolo striebro a jeho soli jediným účinným prírodným antibiotikom.

Je rad produktov TraumaPet® Ag určený pre všetky druhy bežne chovaných domácich zvierat alebo existujú výnimky?

Všetky prípravky TraumaPet® vyžadujú správnu indikáciu a sú súčasťou celkového ošetrenia domácich maznáčikov bez výnimiek. Vzhľadom k tomu, že pôsobením striebra sa u baktérií nevyvíja rezistencia, tak ako je to známe u antibiotík, je možné používať tieto preparáty aj ako preventívny liek. Pre správnu aplikáciu a indikáciu produktov TraumaPet® sme v spolupráci s veterinárnym lekárom MVDr. Tomášom Fichtelom natočili vzdelávacie videá, ktoré sú na našich webových stránkach, aj na Facebooku.

Ako dlho prebiehalo testovanie a kde je možné nahliadnuť do klinickej štúdie?

Testovanie prebiehalo niekoľko mesiacov na Veterinárnej a farmaceutickej univerzite v Brne a výsledky štúdií sú publikované v odborných časopisoch aj na webe traumapet.cz v sekcii pre odborníkov. Ide o odborné štúdie určené prevažne veterinárnym lekárom a lekárnikom.

Chystáte nejaké novinky, na ktoré sa chovatelia môžu tešiť?

Áno, chystáme prípravky s kombinovanými repelentnými účinkami a prípravky s enzymatickými zložkami pre ešte lepšiu podporu hojenia v géloch novej generácie a rad ďalších prípravkov.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Potreby pre zvieratá Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.