Zdravé varenie: Domáce chrumkavé krekery
K vínu, knižke alebo filmu to chce niečo na zahryznutie, to mi nikto nevyhovorí. Ak sa ale snažíte vyhýbať zemiačikom rovnako ako ja, upečte si vlastné krekery. Zakaždým môžu byť trochu iné.
Čo budete potrebovať:
- 1 hrnček špaldovej múky (môže byť aj iná hladká múka)
- 7 lyžíc vody
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
Výsledné množstvo krekrov sa vám vojde zhruba na jeden pekáč.
A potom už je to o tom, na aké budete mať práve chuť:
- či na syrové s rascou (do cesta to potom bude chcieť ešte hrsť syra – zhruba 10 dkg – a rascu vcelku podľa chuti),
- cesnakovo-rozmarínové (pridáte 4 roztlačené strúčiky cesnaku a rozmarín podľa chuti),
- alebo napríklad s nejakým obľúbeným korením a sezamovými, slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami – ja mám vyskúšané bio korenie Dobrá nálada, ktoré obsahuje soľ, cesnak, bazalku, pamajorán, medvedí cesnak, rozmarín, tymián a kvet nechtíka, ruže a nevädze),
- či máte chuť na trochu pikantnejší – v tom prípade do cesta použijete trošku chilli.
Postup
Cesto potom zostáva vyvaľkať na hrúbku 2 milimetre a nožom rozdeliť na malé obdĺžničky, štvorčeky, jednoducho ako sa vám to práve podarí (ak máte krájač na pizzu, tak ho neváhajte použiť, je to s ním ľahšie).
Krekry môžete posypať syrom či semienkami, ktoré ste dali do cesta (a rôzne ich medzi sebou prekombinovať), makom alebo sušenou červenou paprikou a krásne sa na nich bude vynímať hrubozrnná soľ. Pred posypaním krekry potrite olejom, aby na nich daná ingrediencia lepšie držala.
Krekry pečte na 200 °C na papieri na pečenie, kým nezozlátnu.
Prajem krásne a chrumkavé večery! :-)
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!