Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Akým potravinám sa vyhnúť a aké naopak konzumovať pri osteoporóze

Akým potravinám sa vyhnúť a aké naopak konzumovať pri osteoporóze

Dôležitá je pri osteoporóze rozumná racionálna vyvážená strava, ktorá dodá kostiam dostatok “stavebného mateliálu”.
Je potrebné zabezpečiť dostatočný príjem:
  • bielkovín ( rastliných a živočíšnych v pomere 1:1)
  • vápniku (mlieko, zakysané mliečne výrobky,mak)
  • vitamín D ( cholecalciferol vzniká prirodzene v koži pôsobením UV žiarenia(slnka) s vekom však klesá a je potrebné ho dopĺňať), stravou príjmeme denne cca 50-150 IU vitamínu D denne (morské ryby,rybí tuk, vaječný žĺtok, maslo, mlieko)
  • horčíku(magnézia) ( podiela sa pri premene vitamínu D na jeho aktívnu formu- kalcitriol, doporučený denný príjem horčíku je 300 - 400mg - prekročenie denných dávok môže však zhošiť stav kostí, jeho zdrojom je hlavne rastlinná strava - strukoviny, zelenina, ovocie, ryža, orechy, semená, zemiaky, celozrnné potraviny, minerálky s vyšším obsahom horčíka)
  • minerálov - zinok - ( ovsené vločky, žltok,bravčové mäso, strukoviny), pri osteoporóze sa doporučuje denný príjem nad 15mg.Pri dlhodobých vysokých dávkach vápniku sa zinok v čreve nevstrbáva
  • . - mangán, meď,bór, kremík ( hlavne rastlinná strava, poprípade pestrá strava s vylúčením rafinovaných potravín)
  • -vitamín K (listová zelenina, niektoré rastlinné oleje)
  • a zároveň obmedziť príjem negatívne pôsobiacich látok
  • vstrebateľnosť vápnika znižujú - špenát, fazuľa, červená repa, rebarbora, vysoké množstvo vlákniny v strave(cereálie), sladené nápoje obsahujúce fosfáty,(napr. coca-cola) , kyseliny fosforečné (tavené syry), vysoký príjem soli,
  • káva a osteoporóza- predpokladá sa aj škodlivý vplyv viac ako 3 slabších šálok čiernej kávy denne pretože kofeín spôsobuje zvýšenú produkciu moču čo spôsobuje zvyšené vylučovanie minerálov ako magnézium(horčík) a kalcium(vápnik) . Zároveň dochádza k obmedzenému vstrebávaniu vitamínu D.
  • iné štúdie však hovoria, že konzumácia kávy by nemala predstavovať riziko. Zvýšeným vylučovaním minerálov sa kompenzačne zvýši ich príjem, ak sú dostatočne obsiahnuté v prijímanej strave( u starých ľudí však môžu byť kompenzačné mechanizmy nedostatočné).
  • citrón a osteoporóza môže pomôcť ako podporný prostriedok. Obsahuje vitamín C, ktorý prispieva k normálnej funkcii kostí a normálnej tvorbe kolagénu potrebného pre normálnu funkciu kostí

Súvisiace kategórie

Témy článku

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.