MojaLekáreň.sk

Zázvor, zázrak z prírody

To najlepšie, čo svojmu telu môžeme poskytnúť, väčšinou pochádza z prírody. A často je to na dosah. Jedným zo zdrojov vitamínov, minerálov a množstva ďalších prospešných látok je zázvor, ktorý je odpradávna považovaný za všeliek.

Zázvor, zázrak z prírody
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ďumbier lekársky − Zingiber officinale

Zázvor sa začal pestovať asi pred dvetisíc rokmi v Číne, kde bol využívaný ako veľmi lahodné a obľúbené korenie. Z Číny putoval do Indie a odtiaľ sa s moreplavcami dostal aj do Európy. V českých krajinách sa objavil až v 13. storočí, väčšinou zmiešaný s exotickým kari. Zázvor sa vtedy využíval na korenenie pokrmov, na liečenie najrôznejších neduhov a tiež v cukrárstve. My sa však dnes nebudeme zaoberať excelentnou chuťou zázvoru, ale jeho unikátnymi liečivými schopnosťami.

Podzemok zázvoru vypestujete aj u nás

Sila nenápadnej rastliny podobná trsti sa ukrýva pod zemou. Podzemok zázvoru obsahuje veľa účinných fytochemikálií. Ostrá chuť zázvoru je spôsobená gingerolmi, ktoré majú rozsiahle liečivé účinky. Ďalej obsahuje silice, vitamíny A, B, C, E a minerály (sodík, horčík, vápnik, železo, draslík), škrob a ďalšie látky.

Zázvor − adaptogén aj superpotravina

V súčasnosti sa práve zázvor považuje za jednu zo superpotravín. Je najvyužívanejší pre svoju schopnosť udržiavať zdravú imunitu organizmu, pôsobí ako antioxidant a prospieva zdraviu dýchacích ciest.

Účinky zázvoru

  • udržiava normálnu hladinu cukru v krvi
  • podporuje normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému
  • podporuje normálne trávenie, čo sa využíva pri miernych nevoľnostiach v rannej fáze tehotenstva a pri cestovaní
  • podporuje prirodzenú obranyschopnosť, imunitný systém a dýchacie cesty

Zázvorový čaj uľavuje pri nevoľnostiach v tehotenstve. Zázvor sa užíva v rozumnej miere a nie dlhodobo. Odporúčame poradiť sa so svojím lekárom. Pre prípravky obsahujúce sušený zázvor vždy si prečítajte príbalový leták.

Zázvor je dobré mať vždy doma po ruke

Na jeseň a v zime väčšinou ľahko zoženieme čerstvý zázvor v každej zelenine, ale čo inokedy? Zázvor je totiž užitočný po celý rok. Zakúpiť si môžeme sušený práškový zázvor, kandizovaný zázvor alebo zázvorový sirup. Vo forme výživového doplnku zoženieme zázvorové tablety, ktoré sa využívajú pri cestovaní. 

Zázvorový sirup sa nám nepokazí a je možné ho použiť s perlivou vodou na prípravu osviežujúcej limonády.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.