MojaLekáreň.sk

Odčervenie ľudí alebo Ako sa zbaviť parazitov

Odčervovať domácich miláčikov je automatické pre každého z nás. Prípravky na odčervenie zakúpime bežne v lekárňach či u veterinárov. Zvieratá sú po odčervení veselšie, živšie a majú väčšiu chuť do jedla. Málokto si je ale vedomý toho, ako jednoduchý je prenos parazitov aj na nás.

Odčervenie ľudí alebo Ako sa zbaviť parazitov
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Kto je parazit a čo robí v tele

Parazit je cudzopasník, ktorý žije v hostiteľskom organizme, odoberá mu živiny a svojím pôsobením doň vylučuje toxíny a tým oslabuje jeho fungovanie.

Takmer každý z nás má v tele rad parazitov, ale nie všetkým spôsobujú zdravotné ťažkosti. Ide najčastejšie o malé organizmy, baktérie, vírusy, plesne a kvasinky. Inokedy ide o väčšie parazity, ako je mrľa, škrkavka, pásomnica a ďalšie.

Parazity môžu byť príčinou anémie, potravinových alergií, kožných ťažkostí a ekzémov, bolestí kĺbov, únavy, porúch spánku, zníženej imunity, opakovaných infekcií a zápalov, trvalo zvýšenej telesnej teploty​ a ďalších.

Medzi najčastejšie parazity patrí mrľa detská, škrkavky, motolice, pásomnice a toxocara.

Pozor na toxoplazmózu

Veľmi častým ochorením je tiež toxoplazmóza, ktorou sa môžeme nakaziť od mačiek. Človek je pre tohto parazita iba náhodným hostiteľom. Toxoplazmóza je zvlášť nebezpečná pre tehotné ženy (hrozí narodenie postihnutého dieťaťa) a ľudí s oslabenou imunitou. Účinnou obranou proti parazitom je predovšetkým prevencia.

Ako sa zbaviť parazitov

Pri podozrení na parazita je vhodné absolvovať klasické lekárske vyšetrenie. V prípade nálezu sa nasadia potrebné lieky tzv. anthelmintiká ako Vermox, Entizol a pod.

Na mieste je vhodné podporiť imunitu vhodnými prípravkami a stravou. Veľmi účinné je kombinovať tieto chemické lieky aj s prírodnými antiparazitikami z radov bylín.

Predtým bolo bežné užívať určité bylinky, detoxikačné kúry či podstupovať očistné pôsty či hladovky, aby sa telo týchto parazitov zbavilo. Tradičné medicíny tým vedome očisťovali telá od nepriateľských kolonizátorov. Všetko sa dialo väčšinou so zmenou ročného obdobia, teda na jar a na jeseň.

Prírodné antiparazitikum našich predkov

K tradičným prírodným antiparazitikám patrilo oddávna aj kyslá kvasená kapusta, cesnak, cibuľa a tekvicové semiačka.

Bylinné antiparazitiká

Čo môžete ešte urobiť

Ak sa snažíme očistiť naše telo od parazitov, t. j. užívame antiparazitárne lieky, vhodné bylinky či doplnky stavy, je podstatné nezabúdať aj na zmenu stravy a podporiť vylúčenie parazitov z tela. Strava by mala byť ľahká s množstvom ovocia a zeleniny, obmedzte ťažko stráviteľné tuky, mäso, vajcia a kombinované jedla.

Náš tip

Pridajte do stravy vlákninu alebo íly, ktoré urýchľujú črevnú pasáž a viažu na seba množstvo látok, ktorých sa telo potrebuje zbaviť. Na tento účel sa hodí napríklad zelený íl alebo prípravky na báze kremíka, medicínskeho uhlia alebo psyllia.

Čo môžeme ešte urobiť

Ak sa snažíme očistiť svoje telo od parazitov, t. j. užívame antiparazitné lieky, vhodné bylinky alebo doplnky stravy, je nevyhnutné nezabudnúť na zmenu stravy a podporiť vylučovanie parazitov z tela. Strava by mala byť ľahká, s dostatkom ovocia a zeleniny, obmedziť ťažko stráviteľné tuky, mäso, vajcia a kombinované potraviny.

Využite doplnky stravy

Tieto doplnky stravy zvyčajne obsahujú okrem humínových kyselín aj extrakt z vlašských orechov. Je známy ako antioxidant, je prospešný pre metabolizmus lipidov, prispieva k normálnej činnosti obličiek a čriev a podporuje imunitu. Ďalšou zložkou je kurkuma dlháktorá má pozitívny vplyv na normálne trávenie, funkciu pečene, normálne zdravie kĺbov. 

Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte so svojím lekárom.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.