MojaLekáreň.sk

Vývoj detí III. − veľkí školáci a puberta (10 − 18 rokov)

Ak ste doteraz mali doma (roztomilú) húsenicu, v puberte sa váš potomok zakuklí, stiahne sa do seba a nebude s ním rozumná reč. Keď to všetko dobre dopadne, na konci puberty vyletí do sveta zdravo sebavedomý motýľ. Čo sa v tomto (pre všetkých) náročnom období s deťmi/mladými ľuďmi deje prezradíme v našom článku.

Vývoj detí III. − veľkí školáci a puberta (10 − 18 rokov)
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Kedy nastáva puberta

Prechodové obdobie medzi detstvom a dospelosťou, teda dospievanie (puberta) nastáva zvyčajne u dievčat okolo 10. roku a u chlapcov o trochu neskôr – okolo 12. roku života. V tomto období vaša ratolesť vyrastie o cca 9 až 12 cm za rok. Strie v puberte sa môžu objaviť u chlapcov i dievčat a súvisia práve s rýchlym rastom.

Prudký telesný rast prináša veľké nároky na potrebu živín. Častý je nedostatok vápnika, horčíka, selénu, železa, jódu, vitamínov C, A a B2. Doplniť chýbajúce zložky môžeme pestrou stravou a prírodnými výživovými doplnkami.

Predčasná puberta

Predčasnou pubertou sa myslí urýchlenie detského vývoja dospievania (t. j. vývoj pohlavných znakov) − u dievčat pred 8. rokom a u chlapcov pred 9. rokom. S prejavmi puberty sa pediatri stretávajú pomerne často − dôležité je, aby tento fyziologický stav dokázali rozpoznať od stavov hraničných či priamo patologických. V niektorých prípadoch totiž môže predčasná puberta byť príčinou iného závažného ochorenia. Pediater by v týchto prípadoch mal dieťa odoslať na vyšetrenie špecialistom − najčastejšie endokrinológom, prípadne detským gynekológom.

Telesné dospievanie v puberte

Pre toto obdobie je príznačné telesné dospievanie. Pre vaše dospievajúce dieťa to predstavuje významnú zmenu a môže pre neho znamenať na úrovni subjektívneho prežívania záťaž. Zmena tela môže viesť k strate sebaistoty. V dospievaní je normálne zaujať vlastným vzhľadom. Veľmi často sa stretávame s tým, že dospievajúci skúma svoje telo. Skúma asymetriu tváre – vzhľad nosa, uší, úst, farbu očí, stav pokožky.

Puberta u dievčat a chlapcov

Dievčatá sledujú veľkosť svojich pŕs, pozadia a stehien. Chlapci rast svalov a svoje mužské pýchy. Iste to tiež poznáte. Dieťa trávi veľa času v kúpeľni pred zrkadlom a skúma koľko má pieh, kde má „prebytok" a kde mu čo chýba, akú farbu trička alebo šiat si má vziať na seba, ako zakryť všetky nedokonalosti. Je to úplne normálne a prirodzené.

Ako na akné v puberte

Hormonálna "búrka" v tomto období môže pôsobiť aj na pokožku − až u 80 % dospievajúcich sa v tomto období objavuje akné. Pleť je mastná, pupienky sa objavujú nielen na tvári, ale aj rukách, nohách či chrbte. Póry pokožky sú rozšírené, objavujú sa v nich aj komedóny (čierne bodky). Mastná pleť s akné vyžaduje osobitnú starostlivosť − stačí ju vždy večer jemne vyčistiť špeciálnou micelárnou vodou, ktorá má aj antibakteriálny účinok či gélom, ktorý sa oplachuje vodou. 

Ak sa zápalové pľuzgieriky akné vyskytujú na väčšej ploche a ani dermokozmetické prípravky nepomáhajú či neprinášajú väčšiu úľavu, určite navštívte kožného lekára, ktorý môže predpísať na akné liek v podobe masti (napr. Acnatac).

Čo použiť na akné

Najlepšie značky a rady dermokozmetiky určenej pre mastnú pleť sú napr. Bioderma Sebium, La Roche-Posay Effaclar alebo produkty Weleda Naturally Clear či Sebamed Clear Face, prípadne Vichy Normaderm Phytosolution.

Aké ďalšie prípravky vás zbaví akné sa dozviete aj v ďalšom našom článku. Ďalšie tipy súvisiace s akné a tiež to, ktorým potravinám by ste sa radšej mali vyhnúť sa dozviete aj tu.

Puberta a hormonálny vývoj

Úplne najzásadnejšou a najviditeľnejšou zmenou fyzického stavu dospievajúceho jedinca je, že dozrievajú pohlavné orgány a začína rásť ochlpenie. Je to čas, kedy začína produkcia pohlavných hormónov. Z psychickej stránky je puberta najcitlivejším životným obdobím.

Puberta u dievčat

U dievčat dochádza nielen k vývoju pohlavných orgánov, ale aj k celkovému zaobľovaniu tela do ženských tvarov, rastu pŕs a prichádza prvá menštruácia. V lonovej oblasti a v podpazuší začína rásť ochlpenie.

Puberta u chlapcov

U chlapcov dochádza k rastu svalov a k hlasovým zmenám – mutácii. Začína rast ochlpenia v oblasti miešku, v podpazuší a začínajú rásť tiež fúzy. Dochádza u nich tiež k polúcii a tvorbe spermií.

So zvýraznením znakov, odlišujúcich obe pohlavia, dochádza aj k rozvoju sexuality. Sexualita je nielen záujem o opačné pohlavie, ale aj vzťah, aký zaujímame k svojmu telu, k sebe samému. Či sa máme radi a sme alebo nie sme so svojím telom spokojní.

Emočný vývoj v puberte

Dospievajúci si vytvára svoju identitu. Hormonálne zmeny prinášajú aj zvýšenú emočnú labilitu, úzkosti, pocity straty istoty a problémy so sebaprijatím. Má pocit, že mu dospelí nerozumejú, je vzťahovačný, precitlivený, výbušný, vzdorný, uzatvára sa do seba a s rodičmi mnohokrát prestáva na prechodný čas komunikovať.

Máva pocity menejcennosti, ktoré si kompenzuje začlenením do partie rovesníkov. Jeho správanie je nepredvídateľné a impulzívne. Prechádza nečakane do útoku a potom sa opäť sťahuje späť. Zvyšuje sa uzavretosť mladého človeka, stáva sa viac introvertným, teda nemá chuť prejavovať city navonok.

Sebapoškodzovanie v puberte

V období dospievania (11 − 20 rokov) sa môže objaviť aj sebapoškodzovanie. 3x − 4x častejšie ide o záležitosť dievčat ako chlapcov a môže mať rôzne príčiny − od snahy upútať na seba pozornosť okolia, cez elimináciu nepríjemných pocitov až po túžbu po bolesti. Súvisieť môže sa samotou, neistotou, nedostatkom lásky, ktorú dieťa zažíva, pozornosti, ktorej sa mu nedostáva či šikanou v škole. Vďaka sebapoškodeniu si teenager uľaví od psychickej bolesti, ktorú zažíva. Ak zistí, že mu sebapoškodzovanie pomáha, stáva sa závislosťou, ktorej je veľmi ťažké sa zbaviť. Rodičia by v tomto období dieťaťa mali byť k svojim deťom viac vnímaví a ak zistia, že sa sebapoškodzovanie týka aj ich potomka, je potrebné ihneď konať − jemne, s citom a s pomocou odborníka (psychológa či psychiatra).

Obdobie experimentov

V období dospievania si teenager kladie otázky: „Kto som? Kam patrím? Aký je zmysel života?" A snaží sa na ne nájsť odpovede. Dôležité udalosti, pocity a skúsenosti z tohto obdobia zvyčajne už nikdy nezabudne a nesie si ich v mysli a pocitoch po celý život. Veľmi často sa mladí uchyľujú k experimentovaniu v oblasti sexuálnej, sociálnej, v odmietaní zodpovednosti a uprednostňovaní silných zážitkov (napr. hlučná hudba, rýchla jazda, užívanie návykových látok a extrémne zážitky v akejkoľvek podobe).

Významné sú prejavy priateľstva, lásky, empatie, vytvárania a udržiavania vzťahu priateľstva a partnerstva. Do popredia obrazotvornosti vstupujú erotické predstavy, denné snívanie a bohatá fantázia.

Rodina ako opora

Rodina je pre každého jedinca základom istoty a bezpečia. Čím hlbšie a istejšie sú vzťahy vo vašej rodine, tým ľahšie sa váš dospievajúci potomok odpútava a nachádza nové vzťahy s rovesníkmi a postupne s partnerom a zakladá svoju vlastnú rodinu. Zo svojej pôvodnej rodiny čerpá podnety a vzory pre výchovu svojich detí, vzťahu k partnerovi a vedeniu. Vo svojej rodine by ale vždy mal mať istotu a pocit pevného zázemia, kam sa bude a môže rád vracať. Je potom skôr na rodičoch, aby hľadali čas, kedy môžu byť s dieťaťom a hovoriť s ním.

Miniseriál: vývoj detí

Vývoj detí I. - od narodenia do škôlky (0 - 3 roky)
Vývoj detí II. - od škôlky do školy (3 - 10 rokov)
Vývoj detí III. - veľkí školáci a puberta (10 - 18 rokov)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Akné Doplnky stravy na kĺby a kosti Nervová sústava

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.