MojaLekáreň.sk

Kašeľ u detí

Kašeľ slúži na vyčistenie dýchacích ciest od cudzích látok a tiež ako reakcia na podráždenie organizmu. Môže mať mnoho príčin a môže signalizovať závažnejšie ochorenia.

Kašeľ u detí
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba vzdelávací charakter a nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo na kašeľ u detí

Ak sa objaví suchý a dráždivý kašeľ, dieťa prakticky nič neodkašle. Suchý kašeľ u detí namáha svaly brucha a hrudníka a je veľmi vysiľujúci. Prejavuje sa hlavne v suchom a teplom prostredí a v noci. V takom prípade sú vhodnou liečbou sirupy na kašeľ pre deti, tzv. antitusiká, ktoré ho tlmia.

Vlhký kašeľ u detí väčšinou nastupuje po kašli suchom, keď sliznica začne vo väčšej miere produkovať hlien, ktorý sa v dýchacích cestách hromadí. Kašeľ pomáha odstrániť kašeľ. V tejto fáze už nie je potrebné kašeľ tlmiť, ale naopak vykašliavanie podporiť voľne predávanými liekmi označovanými ako expektorancia. Najčastejšie ide o tzv. mukolytiká, ktoré znižujú väzbu hlienu, a uľahčujú tak jeho vykašliavanie.

Druhy kašľa

  • akútny kašeľ - maximálne 2 týždne,
  • subakútny kašeľ - trvá do 4 týždňov,
  • chronický kašeľ,
  • psychogénný kašeľ,
  • štekavý kašeľ

Príčiny kašľa

  • kašeľ u bábätiek a malých aj starších detí vzniká najčastejšie následkom infekcie dýchacích ciest, kedy kašeľ sprevádza prechladnutie, zápaly horných dýchacích ciest, laryngitída, bronchitída, zápal pľúc alebo chrípka.
  • dávivý kašeľ u detí bez teploty spravidla značí vdýchnutie cudzieho telesa, cigaretového dymu, či iných chemikálií.
  • nočný kašeľ u detí, ktorý je suchý a chronický, vzniká spravidla následkom alergie a astmy bronchiale. Taký kašeľ je ťažko utíšiteľný.
  • Najnebezpečnejší je kašeľ pri akútnej epiglotitíde, ktorý je vyvolaný opuchom hrtanovej príchlopky. Vyznačuje sa štekavým kašľom. V tomto prípade je potrebné čo najskôr navštíviť pediatra.

Kedy s kašľom navštíviť lekára

Napriek tomu, že kašeľ je u detí veľmi častým príznakom, nie je treba ho podceňovať. Ak kašeľ pretrváva dlhšie ako 3 dni alebo sa k nemu pridala horúčka, bolesť v hrdle alebo vracanie, kontaktujte svojho lekára. U dojčiat a batoliat je dôležité poradiť sa s pediatrickým lekárom za každých okolností.

Ako uľaviť deťom od kašľa

  • Vyberte správny liek. Pri vlhkom kašli, keď dieťa vykašliava hlieny, sú vhodné lieky na uľahčenie vykašliavania a rozpúšťania hlienov. Lieky na vykašliavanie nie je vhodné podávať na noc. Poslednú dávku by malo dieťa dostať do 16-17 hodín. Pokiaľ ide o suchý dráždivý kašeľ nasaďte tzv. antitusiká.
  • Pokiaľ kašeľ vyvoláva opuch sliznice a zadná nádcha, môžete na noc podať antihistaminiká 1. generácie. Majú upokojujúci a sedatívny účinok. Najčastejšie sa podáva Fenistil.
  • Pravidelne vetrajte, zvlhčujte vzduch v miestnosti. Suchý vzduch vysušuje sliznice a tým môže dráždiť ku kašľu.
  • Udržujte detský nosánik priechodný. Pomôžu k tomu napr. spreje s morskou vodou.
  • Dôležitý je aj dostatočný pitný režim a pokoj.
  • Stekajúca nádcha a hromadiace sa hlieny spôsobujú kašeľ hlavne v noci. Preto podložte dieťaťu hlavu a krk väčším vankúšom.
  • Z osvedčených rád našich babičiek je možné podávať aj cibuľový sirup, čaj zo škrupín vlašských orechov alebo skorocelový sirup. Vhodné sú čajové zmesi, ktoré obsahujú lipu, materinú dúšku, divozel, podbeľ alebo čierny bez ak tomu aj rokmi preverený Priessnitzov zábal.

Psychogénny kašeľ

Psychogénny kašeľ je typ kašľa, ktorý je spôsobený skôr psychologickými faktormi ako fyzickými alebo respiračnými zdravotnými problémami. Tento typ kašľa sa často klasifikuje ako funkčná alebo somatoformná porucha. Psychogénny kašeľ sa zvyčajne vyskytuje u detí a dospievajúcich, ale môže postihovať aj dospelých.

Príznaky psychogénneho kašľa:
  • Náhly začiatok a koniec: kašeľ sa zvyčajne objaví a zmizne bez zjavnej príčiny.
  • Neprítomnosť fyzických príznakov: psychogénny kašeľ zvyčajne nesprevádzajú iné príznaky, ako je horúčka alebo upchatý nos, ktoré by naznačovali infekciu alebo iné zdravotné problémy.
  • Výskyt v špecifických situáciách: Môže sa objaviť alebo zhoršiť v určitých stresových situáciách a môže úplne chýbať, keď je človek zaneprázdnený alebo napríklad spí.
  • Odolnosť voči bežnej liečbe: Psychogénny kašeľ zvyčajne nereaguje na štandardnú liečbu kašľa, ako sú antitusiká alebo antibiotiká.
Liečba psychogénneho kašľa sa zvyčajne zameriava na riešenie psychologických faktorov. Pred stanovením diagnózy je dôležité, aby lekár vylúčil iné možné príčiny kašľa.

Štekavý kašeľ

Štekavý kašeľ, známy aj ako krup, je ochorenie charakterizované zápalom dýchacích ciest, ktorý vedie k typickému štekavému zvuku pri kašli. Vyskytuje sa pri laryngitíde, zápale hrtana, ktorý je najčastejšie spôsobený vírusovou infekciou. Často sa vyskytuje u malých detí. Štekavý kašeľ je zvyčajne spojený s chrapotom a ťažkosťami s dýchaním a v niektorých prípadoch si môže vyžadovať lekársku pomoc, najmä ak je dýchanie výrazne obmedzené. Liečba štekavého kašľa závisí od jeho závažnosti a príčiny.

Medzi bežné prístupy patria:
  • Domáca starostlivosť: Pri miernych prípadoch čierneho kašľa, keď dieťa nemá ťažkosti s dýchaním, zvyčajne stačí domáca starostlivosť. Zaistenie pokojného prostredia a dostatok tekutín môže pomôcť zmierniť príznaky.
  • Zvlhčovanie vzduchu :Používanie zvlhčovača vzduchu alebo dýchanie vlhkého vzduchu v kúpeľni s teplou sprchou môže pomôcť zmierniť niektoré príznaky. Ak je príčinou šteklivého kašľa laryngitída, pomôže chladný a vlhký vzduch. Na laryngitídu dobre účinkujú aj homeopatické lieky.
  • Protizápalové lieky: Lekár vám môže predpísať kortikosteroidy, ktoré pomôžu znížiť zápal v dýchacích cestách.
  • Antibiotiká: Ak je štekavý kašeľ spôsobený bakteriálnou infekciou, môžu byť predpísané antibiotiká. Väčšinu prípadov šteklivého kašľa však spôsobujú vírusy, pri ktorých antibiotiká nie sú účinné.

Symptómy choroby alebo zdravotného problému opísané v tomto článku sa môžu u každého prejaviť inak. V každom prípade sa vždy poraďte so svojím lekárom o svojich zdravotných problémoch.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kašeľ Lieky na suchý kašeľ Lieky na vlhký kašeľ

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.