MojaLekáreň.sk

Štítna žľaza − prečo je jej správna funkcia toľko dôležitá?

Prečo je správna funkcia štítnej žľazy dôležitá, aké sú príznaky jej zníženej a zvýšenej funkcie a ako im môžeme preventívne predchádzať prezradíme v našom článku.

Štítna žľaza − prečo je jej správna funkcia toľko dôležitá?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to štítna žľaza

Štítna žľaza je uložená na prednej strane krku, na štítnej chrupke, ktorá sa nachádza tesne pod ohryzkom. Je tvorená 2 lalokmi, ktoré sú prepojené a vyzerá ako motýlik. Laloky sú tvorené drobnými vačkami (folikulami). Tie tvoria folikulárne bunky, ktoré produkujú hormóny štítnej žľazy – trijódtyronín a tyroxín

Jód a hormóny štítnej žľazy

Pre svoju správnu funkciu potrebuje štítna žľaza jód, ktorý vychytáva vo forme jodidu z krvi a potom ho zabudováva do hormónov štítnej žľazy.

Trijódtyronín obsahuje 3 atómy jódu (niekedy sa označuje ako T3), tyroxín má vo svojej štruktúre 4 atómy jódu (označuje sa ako T4). Funkcia štítnej žľazy a tvorba hormónov sú regulované, tyreoideu, stimulačným hormónom (tyrotropín − TSH), ktorý produkuje adenohypofýza (predný lalok podmozgovej žľazy).

Tento hormón je ďalej ovplyvňovaný ďalšími hormónmi mozgu. Dochádza tu k tzv. negatívnej spätnej väzbe, čo znamená, že pri poklese hormónov štítnej žľazy stúpa produkcia TSH a to vedie k zvýšenej tvorbe hormónov v štítnej žľaze. A naopak. Okrem T3 a T4 produkuje štítna žľaza aj kalcitonín, ktorý ovplyvňuje metabolizmus vápnika a fosforu v organizme. Podporuje ich ukladanie do kosti a spevňuje ju.

Čo ovplyvňujú hormóny štítnej žľazy

Hormóny štítnej žľazy ovplyvňujú metabolizmus živín (tukov, bielkovín a cukrov), zvyšujú spotrebu kyslíka, ovplyvňujú termoreguláciu a sú dôležité pre správnu funkciu orgánov a tkanív. V tehotenstve a niekoľko prvých rokov po narodení sú dôležité pre správny vývoj mozgu dieťaťa.

Ochorenie štítnej žľazy

Pravdepodobnosť ochorenia štítnej žľazy je asi 4x častejšia u žien ako u mužov. Dôvodov, prečo štítna žľaza nepracuje správne, môže byť niekoľko. Najčastejšie je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobí, že imunitný systém nepovažuje štítnu žľazu za súčasť tela a začne proti nej tvoriť protilátky, ktoré ju postupne ničia. Ďalšou príčinou môžu byť nádor, ožiarenie, zápal, atď.

Štítna žľaza − príznaky

Príznaky ochorenia štítnej žľazy môžu byť napr.

  • nevysvetliteľná zmena hmotnosti,
  • dlhotrvajúce zachrípnutie,
  • pocity tlaku v hrdle,
  • problémy s prehĺtaním a dýchaním,
  • zmeny tepovej frekvencie,
  • pocit búšenia srdca,
  • pocit únavy,
  • psychické problémy (depresie, smútok, úzkosť, nepokoj, problémy so spánkom, podráždenosť,...),
  • vypadávanie vlasov,
  • suché a lámavé vlasy,
  • chladné ruky a nohy (u hypotyreózy) alebo naopak
  • nadmerné potenie a neznášanlivosť tepla (u hypertyreózy),
  • problémy s trávením,
  • bolesť končatín,
  • stuhnutosť svalov a kĺbov,
  • výkyvy cholesterolu,
  • očné problémy,
  • nepravidelná menštruácia,
  • poruchy plodnosti,
  • krehké nechty,
  • brnenie rúk, atď.

Znížená funkcia štítnej žľazy (hypotyreóza)

Najčastejšou príčinou hypotyreózy u nás je autoimunitné ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu štítnej žľazy vlastným imunitným systémom, bielymi krvinkami alebo protilátkami.

To vedie k poruche tvorby hormónov (T3 a T4). Ďalšími príčinami môžu byť nedostatok jódu, ktorý vďaka jodácii soli u nás nie je až tak bežným problémom, operácia štítnej žľazy a jej odstránenie alebo liečba rádioaktívnym jódom.

Zo začiatku sa ochorenie vyvíja pozvoľne a príznaky sú málo charakteristické – únava, suchá koža, zápcha.

V prípade, že sa hypotyreóza rozvinie, nasledujú ďalšie príznaky. Chorý je spavý, unavený, rýchlo sa vyčerpá a pohybuje sa pomaly. Vyžaduje teplé prostredie a hoci je väčšinou dosť oblečený, sťažuje sa, že mu je zima. Pokožka je suchá, môže sa až olupovať. Chorému vypadávajú vlasy, nechty sa mu lámu a štiepia. Veľakrát dochádza k zhrubnutiu hlasu a chrapotu. Pacienti často pociťujú búšenie srdca, zvyšuje sa tlak krvi. U žien dochádza k poruchám v menštruačnom cykle. Ako telo zadržiava tekutiny, pacienti môžu priberať na váhe a dochádza k opuchom končatín.

Ak sa ochorenie potvrdí, je liečba väčšinou celoživotná. Jej základom je podávanie chýbajúcich hormónov. Lieky je potreba užívať s odstupom od ostatných liekov a jedla. Ideálny čas je cca pol hodiny pred raňajkami.

Zvýšená funkcia štítnej žľazy (hypertyreóza)

Nadbytok hormónov štítnej žľazy označujeme ako hypertyreózu alebo aj tyreotoxikózu.

Príznaky môžu byť napríklad búšenie srdca, zrýchlenie jeho činnosti, neznášanlivosť tepla a nadmerné potenie, nespavosť, svalová slabosť, úbytok svalovej hmoty, nervozita, váhový úbytok, stály pocit hladu, prípadne i problémy s očami. Niekedy dochádza aj k zmenám osobnosti.

Najdôležitejšie pre diagnózu je vyšetrenie hladiny TSH, ktorý je u tohto ochorenia pod dolnou hranicou normy. Ďalej sa sledujú hladiny voľných hormónov T3 a T4 v krvi. Tie sú naopak zvýšené.

Liečba býva zložitejšia. Prvá fáza liečby spočíva v podávaní liekov, ktoré znižujú tvorbu hormónov štítnej žľazy (tyrostatických). V druhej fáze, ak liečba tyreostatikami nebola dostatočná, dochádza k operácii a odstráneniu štítnej žľazy alebo na podávanie rádioaktívneho jódu. Po odstránení štítnej žľazy je nutné podávať lieky obsahujúce hormóny štítnej žľazy.

Prevencia

Preventívne alebo u ľahkej formy hypofunkciu štítnej žľazy môžeme dopĺňať jód − ideálne v prírodnej forme.

Zdroje jódu v potravinách

Zdrojom jódu sú morské ryby, plody alebo riasy, čerešne, višne, morská soľ, vajcia, brokolica, hrach, čokoláda, pór, mrkva, paradajky, ríbezle, cibuľa, cesnak,… Z výživových doplnkov je možné odporučiť napr. Kelp. Dusitany a chlór vo vode môžu vstrebávanie jódu zhoršiť. 

Problémami so štítnou žľazou trpela aj naša česká blogerka − mamička Klárka. O jej trampotách si môžete prečítať v jednom z dielov jej blogu.

Byliny podporujúce normálnu činnosť štítnej žľazy

Z bylín, ktoré podporujú normálnu činnosť štítnej žľazy môžete vyskúšať chaluhu bublinatú či zmes bylín ako sú medovka, srdcovník, levanduľa, šalvia a karbinec. Z minerálov podporujú správnu funkciu jód a selén

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.