MojaLekáreň.sk

Parazity v ľudskom tele

Sú tichí, okom prakticky neviditeľní a niekedy ani nevieme, že by sme ich mohli mať. Nič to ale nemení na tom, že môžu vo vašom organizme napáchať veľké škody. Parazity sú aj u ľudí častým problémom a nie sú len doménou domácich miláčikov, ako si často myslíme.

Parazity v ľudskom tele
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Parazity ako hrozba pre ľudské telo

Parazity v nás žijú, ani o nich nemusíme vedieť. Hrozbu predstavujú hlavne kvôli pomalému nástupu problémov. Žijú totiž v nás a dlho nenápadne vysávajú z nás živiny pre svoj rast. Postupne potom pribúdajú problémy, ktoré si ani nemusíme uvedomovať. Príznaky sa môžu začať prejavovať aj v priebehu niekoľkých rokov, a tak ich prikladáme bežným chorobám, ako napríklad prechladnutie alebo črevná chrípka. Medzi bežné parazitmi patrí škrkavka psia alebo toxoplazmóza, ktorou sa zase môžeme nakaziť od mačiek. Toxoplazmóza je zvlášť nebezpečná pre tehotné ženy, u ktorých hrozí poškodenie plodu.

S parazitmi sa stretlo 90 % z nás. V našom tele dokážu napáchať nepríjemné škody. A ako spoznáte, že sa vo vás nejaký ten parazit usadil? Medzi symptómy patria časté pocity hladu, hnačky, plynatosť, bolesť brucha, závraty, kožné problémy, poruchy spánku, znížená imunita či problémy s váhou.

Obvyklý prenos parazitov

Ako vlastne k parazitom prídeme? Stačí zle umyť zeleninu alebo ovocie, vypiť nekvalitnú vodu. Parazity si najčastejšie „robia zálusk" na majiteľa domácich miláčikov, na ľudí, ktorí majú radi surové mäso alebo na tých, ktorí často cestujú (kvôli zmenám prostredia a reakciám imunity). Ohrozené sú aj deti, a to napríklad pri kontakte so psami, s mačkami a môžu k nim prísť aj na pieskovisku. Jedno zlé umytie rúk, a problém je na svete. Aj pre vás, ako dospelého, môže také nevinné olízanie od psíka znamenať prenos parazitov do vášho tela.

Druhy parazitov, kde sa vyskytujú, prenos a príznaky

  • Mrľa detskávyskytuje sa v čreve, prenáša sa neumytými rukami a vyznačuje sa svrbením v konečníku (hlavne v noci).
  • Hlísta detská − parazituje v čreve, časť jej vývoja prebieha aj v pľúcach, vajíčka sa vylučujú stolicou. Prenáša sa buď zle umytým ovocím či zeleninou alebo kontaminovanou vodou. Vyvoláva bolesť brucha, hnačku, spôsobuje stratu chuti do jedla, úbytok na váhe, v priebehu vývoja v pľúcach môže spôsobiť kašeľ, dýchavičnosť alebo alergickú reakciu.
  • Hlísta psia a mačacia − ide síce o parazita, ktorý napáda psy a mačky, avšak sa môže preniesť aj na človeka, u ktorého napáda mozog, oči, pečeň či obličky. Larvy a vajíčka tohto parazita sa najčastejšie vyskytujú v pôde záhradiek, na pieskoviskách, parkoch alebo ihriskách. Prenáša sa najčastejšie neumytými rukami po kontakte s kontaminovanou pôdou, ale aj nedostatočne tepelne upraveným mäsom alebo neumytým ovocím či zeleninou. Často sa ňou nakazia malé deti, poľnohospodári alebo záhradkári − skrátka tí, ktorí sa hrajú alebo pracujú s hlinou či pieskom. Choroba prebieha často bez príznakov. Ak parazit napadne oči, hrozí aj oslepnutie. 
  • somnica dlhá − vyskytuje sa v čreve, kam sa prenesie ak jete surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso. Často sa neprejavuje žiadnymi príznakmi alebo len nešpecifickými tráviacimi ťažkosťami (bolesť brucha, slabosť, chudnutie, hnačka, svrbenie konečníka, zápcha, nevoľnosť).
  • Pásomnička pečeňová, Pásomica líščia (Echinokokóza, hydatidóza) − parazit napáda mäsožravca (líšky, psy alebo mačky), človek je medzihostiteľom. Nedostatočne umytým ovocím či zeleninou alebo neumytými rukami z kontaminovanej pôdy môžete do organizmu dostať vajíčko parazita, ktoré sa potom vyvinie v larvu. Tá prejde črevnou stenou a putuje organizmom − môže vytvárať cysty v pečeni alebo postihnúť akékoľvek tkanivo alebo orgán v tele. Ak je napadnutá pečeň, prejavuje sa bolesťou napravo pod rebrami, chorý chudne a môže ochorieť aj žltačkou. Nebezpečenstvo hrozí aj mozgu, kde môže vzniknúť echinokoková cysta.
  • Motolica pečeňová − vyskytuje sa v tráviacom trakte prežúvavcov, avšak nedostatočne tepelne upraveným mäsom dobytka, oviec alebo rýb, prípadne kontaminovanou vodou alebo zle umytým ovocím či zeleninou, ktoré sa vyskytujú blízko pastvín sa môže preniesť aj na človeka, kde napáda predovšetkým pečeň, žalúdok, črevo či pankreas. Chorý potom pociťuje tlaky v bruchu, bolesti brucha, nechutenstvo, veľmi schudne. Môže trpieť aj silnými hnačkami či dlhšie trvajúcou zápchou.
  • Giardia lamblia − vyskytuje sa v tenkom čreve, kam sa môže preniesť kontaminovanou vodou alebo potravinami (neumyté ruky) a spôsobiť tak chorému vodnaté hnačky so zvýšeným množstvom hlienu alebo tuku v stolici.
  • Toxoplazmóza − je ňou postihnutá až tretina Slovákov. Do organizmu sa dostane pomocou kontaminovanej vody, ovocia či zeleniny alebo surového mäsa. V tele vytvára cysty, v ktorých potom prežíva po celý život. Táto choroba je často bez príznakov, prejaviť sa môže prípadným zväčšením lymfatických uzlín. Napriek tomu je veľmi nebezpečná hlavne pre tehotné ženy, keď hrozí prenos z matky na plod a pre tých, ktorí majú zníženú imunitu. Ak dôjde u tehotných k prenosu počas 1. alebo 2. trimestra, môže tento parazit spôsobiť poškodenie plodu. 
  • Zákožka svrabová (Svrab) − parazit v koži (najčastejšie tam, kde je koža tenká, t. j. genitálie, triesla, podpazušie, pupok či podbruško, podpazušné či zápästné jamky, prsné bradavky, medzi prstami rúk) vŕta chodbičky, kam potom samičky nakladú vajíčka. Najčastejšie sú postihnutí mladí ľudia, deti, pacienti či personál nemocníc a bezdomovci. Nakaziť sa môžete buď priamo (napr. pohlavným stykom s nakazeným) alebo nepriamo cez kontaminované oblečenie či lôžkoviny. Pacienta potom svrbí celé telo − najčastejšie v noci. 
  • Kliešť obyčajný − k nákaze dochádza uhryznutím kliešťa pri pobyte v prírode. Po odstránení kliešťa a ošetrení ranky je dobré ju aj ďalej sledovať − kliešť prenáša choroby ako je lymská borelióza či kliešťová encefalitída.
  • Blcha ľudská − rovnako ako u kliešťa, dochádza k nákaze uhryznutím blchy do kože. Prenášačom je často domáce zviera − mačka alebo pes. Pohryzené miesto svrbí. Nezabúdajme, že blchy sú potenciálnymi nositeľmi infekčných chorôb ako je mor, encefalitída či lymská borelióza.
  • Voš detská − napadá pokožku hlavy, kde saje krv. Postihnutá pokožka potom veľmi svrbí. Vyskytuje sa prevažne v kolektívoch detí, kde dochádza k tesnému kontaktu. Prenos je možný aj spoločným užívaním hrebeňov, posteľnej bielizne, uterákov alebo čiapok.

Prevencia pred parazitmi

  • dodržiavajte osobnú hygienu,
  • dostatočne tepelne upravujte mäso,
  • umývajte ovocie a zeleninu pred konzumáciou,
  • nepite surové mlieko a výrobky z neho vyrobené,
  • nepite vodu z neznámeho alebo pochybného zdroja,
  • ak je členom vašej domácnosti mačka či pes − chráňte ich proti parazitom a pravidelne ich odčervujte, prípadne požiadajte veterinára o parazitolotické vyšetrenie, na základe ktorého môže byť stanovená vhodná liečba.

Prírodná pomoc z lekárne

Z výživových doplnkov môžeme vyskúšať tie, ktoré významne pomáhajú detoxikácii a tým i obranyschopnosti organizmu, t. j. cesnak, palina, tekvicové semienka, tymian, saturejka alebo tinktúra z orecha kráľovského.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.