MojaLekáreň.sk

Panthenol: kde, prečo a ako sa dá použiť

Vysvetlíme vám, čo sa vlastne skrýva pod označením panthenol, prečo sa hodí nielen na popáleniny, ale napríklad aj na na vlasy a pridáme aj ďalšie užitočné možnosti jeho využitia.

Panthenol: kde, prečo a ako sa dá použiť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je panthenol

Panthenol je chemická látka získaná z kyseliny pantoténovej čiže vitamínu B5, ktorý sa celkom prirodzene vyskytuje v tele ľudí a zvierat aj v rastlinách. Akonáhle je panthenol absorbovaný do tela, mení sa práve na vitamín B5.

Koenzým A, čo je aktívna forma kyseliny pantoténovej, je v organizme nevyhnutný pre metabolizmus sacharidov a lipidov, syntézu hormónov, aminokyselín, mastných kyselín, cholesterolu či hemoglobínu a navyše zlepšuje kvalitu kože, vlasov a nechtov.

Prirodzene sa vitamín B5 vyskytuje najmä v:

  • pečeni,
  • mlieku,
  • vajciach,
  • kvasniciach.

Vďaka svojim blahodárnym vlastnostiam je však tento vitamín pridávaný v rôznych formách do niektorých potravín a tiež ho nájdeme v mnohých prípravkoch starostlivosti o pleť, telo či vlasy.

Čím je panthenol výnimočný

V kozmetike je panthenol využívaný čoby zvlhčujúce, zmäkčujúce, upokojujúce a protidráždivé činidlo. Pomáha tiež pokožke vytvárať ochrannú bariéru proti poškodeniu a zároveň sa podieľa na tom, aby nedošlo k jej vysušeniu.

Kde nájdeme panthenol

Panthenol má pri bežnej izbovej teplote formu prášku alebo tiež priezračného oleja a s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete doma hneď niekoľko produktov, ktoré ho obsahujú. Bude na nich uvedené niektoré z týchto označení:

  • dexpanthenol,
  • D-panthenol alkohol,
  • Butanamid,
  • Alkoholový analóg kyseliny pantoténovej,
  • Provitamín B5.

Panthenol v starostlivosti o pokožku

Panthenol je základom mnohých produktov starostlivosti o pleť tváre i pokožku tela, a to nielen krémov, gélov alebo napríklad výživných prípravkov pre pery, ale napríklad aj vôd po holení, pleťových vôd a iných čistiacich či tonizačných produktov. Okrem toho je možné panthenol nájsť aj v dekoratívnej kozmetike.

Podstatnú úlohu hrá panthenol v starostlivosti o poškodenú pokožku, a to najmä pri regenerácii spálenín. Má totiž:

  • významné hojivé vlastnosti,
  • znižuje sčervenanie,
  • uľavuje od nepríjemností spojených so spálením,
  • obnovuje prirodzenú štruktúru pokožky.

V takýchto prípadoch sa využíva vyššia koncentrácia panthenolu, a to najmä v podobe spreja, peny alebo telového mlieka.

Panthenol upokojuje

Veľmi často je panthenol obsiahnutý aj v utišujúcich prípravkoch po poštípaní hmyzom.

Starostlivosť o vlasy a nechty a pantenol

V týchto prípravkoch má panthenol svoje miesto preto, že zmäkčuje vlasy, dodáva im silu a zároveň podporuje ich prirodzený lesk. Okrem toho je považovaný za zložku, ktorá vlasy chráni pred poškodením, pretože im dokáže dodať dlhodobú hydratáciu. Jedna štúdia dokonca uvádza, že vo forme bezoplachovej starostlivosti a v kombinácii s ďalšími účinnými látkami panthenol pôsobí proti rednutiu vlasov.

Často je panthenol súčasťou aj prípravkov na nechtovú kožičku, krémov na ruky a tiež ošetrujúcich lakov na nechty.

Je panthenol bezpečný?

Panthenol je schválený európskymi úradmi pre použitie v bežnej kozmetike aj úradom pre kontrolu liečiv ako súčasť výživových doplnkov. Z tohto pohľadu je jeho použitie teda úplne bezpečné.

Občas sa ale objaví informácia o tom, že pokožku, vlasy či nechty skôr poškodzuje. Žiadny z týchto názorov sa ale nepodarilo overiť, pričom niektoré podnety prešli aj skúmaním odborníkov, ktorí dospeli k názoru, že negatívne vplyvy na zdravú pokožku sú zriedkavé.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.