MojaLekáreň.sk

Kontaktné šošovky

Nielen o tom, aké sú výhody kontaktných šošoviek, pre koho sa hodia a ako sa o ne starať, Vám prezradíme v našom článku. Dozviete sa aj ako sa starať o zrak, a ako s ním súvisí to, čo jete.

Kontaktné šošovky
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Výhody kontaktných šošoviek oproti okuliarom

  • Kontaktné šošovky sa pri správnom výbere očiam skvele prispôsobia.
  • Neskĺzavajú, netlačia, nezahmlievajú a nešpinia sa.
  • Kopírujú pohyb očí a tým neovplyvňujú zorné pole.
  • Nedajú sa tak ľahko stratiť alebo rozbiť a ich náhrada nie je tak drahá.

Pred prvým výberom kontaktných šošoviek je dôležité navštíviť špecialistu (optometristu), ktorý zmeria správne dioptrie a zakrivenie šošovky a pomôže s prvotným výberom šošoviek. Ukáže vám, ako sa šošovky nasadzujú a vyberajú z oka a ako sa o ne správne starať.

Druhy kontaktných šošoviek

  • Mäkké kontaktné šošovky
  • Tvrdé kontaktné šošovky (vzduch prepúšťajúce šošovky)
  • Farebné kontaktné šošovky, ktorými môžeme zmeniť farbu dúhovky

Najrozšírenejšie a najobľúbenejšie sú mäkké kontaktné šošovky. Sú tvorené zo silikón-hydrogélových materiálov, pohodlne sa nosia, veľmi dobre priľnú k oku, povrch oka hydratujú a majú extrémnu priedušnosť.

Sú vhodné pre korekciu krátkozrakosti, ďalekozrakosti, astigmatizmu aj vetchozrakosti.

Kontaktné šošovky na 1 deň aj na 1 rok

  • Jednodenné šošovky − slúžia na jednorazové nosenie a po vybratí z oka sa vyhadzujú. Nemusíte sa o ne nijako špeciálne starať. Vhodné sú k príležitostnému noseniu (napríklad pri športe, do spoločnosti). Ocenia ich nielen tí, ktorí sú vyťažení a nechcú sa o šošovky príliš starať, ale tiež alergici − počas krátkeho nosenia sa na povrchu šošovky neusadí toľko alergénov.
  • Dvojtýždenné šošovky − môžete použiť až 2 týždne. Na konci každého dňa ich vyberte z očí, očistite roztokom na šošovky a uložte do puzdra s roztokom. Tieto šošovky sa hodia pre začínajúcich užívateľov, pre tých, ktorí chcú znížiť náklady na jednodenné šošovky a tých, ktorí trpia syndrómom suchého oka pri používaní mesačných šošoviek.
  • Mesačné šošovky − môžete používať opakovane každý deň celý mesiac. Na konci mesiaca ich vymeňte za nový pár. Rovnako ako u dvojtýždenných šošoviek je dôležité šošovky pred spaním vybrať, riadne vyčistiť a uložiť do roztoku. Mesačné šošovky predstavujú optimálne riešenie pre tých, ktorí chcú šošovky nosiť viac ako 5 dní v týždni, nie sú toľko cenovo náročné ako jednodenné či dvojtýždenné šošovky.
  • Ročné šošovky sú cenovo najvýhodnejším typom šošoviek, ale musíte sa o ne naozaj dôkladne starať. Pri opakovanom dlhodobom používaní je pravdepodobnosť zanesenia šošoviek baktériami výrazne vyššia ako u ostatných typov šošoviek.

Ak chcete v šošovkách aj prespať, voľte šošovky na kontinuálne nosenie.

Syndróm suchého oka

Pri nosení šošoviek môže občas dochádzať k syndrómu suchého oka. Ten je možné riešiť vhodnými kvapkami, ktoré je možné aplikovať aj pri nosení šošoviek (napr. Hylo-care, Hylo-comod, Hylo-gel, Optive, Systane Ultra, ReNu, Hyal-Drop, Refresh,…)

Odkedy používať kontaktné šošovky

Veková hranica pre nosenie kontaktných šošoviek nie je pevne stanovená. U detí je to vždy na posúdení lekára či optometristu. Všeobecne sa dá povedať, že šošovky môže nosiť ten, kto si ich vie bezpečne nasadiť a z oka vybrať.

Ako sa starať o kontaktné šošovky

Ako sme si už povedali, o jednodenné šošovky sa nijako starať nemusíte. Len ich vyberiete z blistra, nasadíte, večer vyberiete a vyhodíte. O šošovky, ktoré nosíte opakovane je potrebné sa riadne starať. Po vybratí z oka je potrebné pokvapkať šošovky roztokom na kontaktné šošovky, pošúchať ich po oboch stranách, opláchnuť roztokom a uložiť na ďalšie použitie do nádobky s roztokom.

Svetlo a jeho vplyv na zrak

Na náš zrak má veľký vplyv aj svetlo, ktorému sme denne vystavení. Je všeobecne známe, že prirodzené denné svetlo svedčí nášmu zraku oveľa viac, než umelé osvetlenie zo žiaričov či žiaroviek. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Ako sa starať o unavené oči

Pre podporu zdravia nášho zraku je vhodné zaradiť do svojho dňa sériu cvikov zameraných na krk, hlavu a chrbticu a následne niekoľko očných cvikov. Najlepšie je vykonávať cvičenia ráno, po rannej hygiene a umývaní tváre studenou vodou. Tieto cviky napomáhajú zlepšiť prekrvenie chrbtice, krčných svalov a nervov a tým i očí.

  • Najprv zľahka rozhýbte krk a hlavu úklonmi dopredu a dozadu, krúžením hlavy a otáčaním na zo strany na stranu.
  • Následne rozhýbte ramená krúžením paží dopredu a dozadu.
  • Po tejto rozcvičke sa môžeme pustiť na očné cviky. Snažíme sa bez pohybu hlavy cvičiť len oči napríklad pohľadom striedavo hore a dole, zo strany na stranu, mrkaním alebo krúžením očami.

Zdravie očí a strava

Veľmi dôležitá pre náš zrak je kvalita stravy. Oči sú veľmi citlivý orgán a nedostatkom vitamínov, minerálov a antioxidantov môže náš zrak ľahšie degenerovať a teda poškodzovať sa a slabnúť. 

Tým najlepším, čo môžeme pre náš zrak i celkové zdravie urobiť je konzumovať stravu bohatú na betakarotény a ďalšie dôležité karotenoidy ako luteín, zeaxantín a lykopén. Dostatočný príjem týchto látok vás chráni pred voľnými radikálmi, podporuje celkové zdravie a vitalitu.

  • Luteín a zeaxantín − sú veľmi silné antioxidanty nachádzajúce sa v zelenej listovej zelenine a ich dostatočný príjem stravou znižuje starnutie očnej šošovky
  • Lykopén − červené rastlinné farbivo z radov karotenoidov, ktoré sa nachádza najviac v paradajkách, vodnom melóne, mrkve alebo mangu. Chráni kožu a zrak pred UV žiarením a spomaľuje proces starnutia.

Zraku veľmi prospieva strava bohatá na antioxidanty a ďalšie fytochemické látky, ktoré nachádzame v bobuľovitom ovocí − najviac v čučoriedkach, brusniciach, malinách, čiernych ríbezliach alebo čerešniach. V jedálničku sa zamerajte na dostatok omega 3 mastných kyselín z morských rýb, minerálov z morských rias, celozrnných obilnín, strukovín a dostatok kvalitnej čistej vody.

Pozor na cukor!

Vysoké hladiny cukru v krvi môžu viesť k poškodzovaniu očného nervu a predovšetkým u diabetikov hrozí riziko sivého zákalu vedúceho k postupnej strate zraku. Vynechajte alkohol − ten totiž vedie k poškodzovaniu zrakového nervu.(PharmDr. Kamila Horníčková)   

Kontaktné šošovky a digitálna únava zraku

Digitálna únava očí čiže syndróm počítačového videnia zahŕňa kombináciu ťažkostí, ktoré plynú z používania a práce na digitálnych zariadeniach (počítač, televízia, tablety, mobilné telefóny a iné displeje). Nepríjemné pocity sa väčšinou objavujú po 2 a viac hodinách sledovania obrazovky. Príčiny digitálnej únavy sú vysoké nároky na akomodáciu oka, umelé osvetlenie, neprirodzený jas, znížená frekvencia žmurkania, suchý vzduch, klimatizácia a zlá vzdialenosť očí od obrazovky.

Čo môže spôsobiť digitálna únava zraku​

  • rozmazané videnie,
  • rezavý pocit pri žmurkaní,
  • pálenie a slzenie očí,
  • začervenanie a únava očí,
  • bolesti hlavy a
  • syndróm suchého oka.

Prvá pomoc pri digitálnej únave zraku

  • vstaňte od obrazovky a urobte si pauzu
  • použite zvlhčujúce kvapky alebo sprej a uľavte očiam od nepríjemných pocitov
  • zamerajte sa na správne sedenie s nohami na zemi a rovnou chrbticou
  • nastavte si správnu vzdialenosť a výšku displeja od očí (ideálne by oči mali mieriť zľahka dole)
  • nastavte správny jas a veľkosť písma na obrazovke
  • praktizujte pravidlo 20-20-20 − zadívajte sa každých 20 minút na 20 sekúnd do diaľky a 20x zamrkajte
  • použite kontaktné šošovky, ktoré znižujú mieru digitálnej únavy zraku

COVID-19 a kontaktné šošovky

Pri vypuknutí nákazy Covid-19 začalo kolovať veľa mýtov o nevhodnosti používania šošoviek. Šošovky sú v blistri pred otvorením vždy sterilné a nemusíte sa teda báť, že by mohol byť vírus vnútri z výroby. Hygiena je vždy veľmi dôležitá. Pred každou manipuláciou so šošovkami, siahaním na oči či tvár si poriadne umyte ruky mydlom a teplou vodou. Ak teda viete, že si pred manipuláciou so šošovkami nemôžete dostatočne umyť ruky, noste v týchto prípadoch radšej okuliare.

Kontaktné šošovky a infekcie dýchacích ciest

Všeobecne platí, že pri akejkoľvek infekcii dýchacích ciest (COVID-19, nádcha, chrípka,...) je lepšie vymeniť kontaktné šošovky za okuliare. Môže dochádzať k rozvoju zápalu spojiviek a výrazne tak ku zhoršeniu podmienok pre nosenie šošoviek. Navyše hrozí vyššie riziko kontaminácie šošoviek a následne očí patogény, ktoré sa cez slzné kanáliky dostávajú do nosohltana a ďalej do pľúc. Ak sa aj v tomto období nechcete šošoviek vzdať, vymeňte viacdenné šošovky za jednodenné.

Témy článku
Deti
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.