MojaLekáreň.sk

Je chlorela naozaj zázrak?

Sladkovodným a morským riasam, ktorých užívanie sa v poslednej dobe teší veľkej obľube, sa často pripisujú takmer zázračné vlastnosti. Čo je na tom pravdy a je ich dlhodobá konzumácia bezpečná? Prezradíme v našom článku.

Je chlorela naozaj zázrak?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Recept na zdravé smoothie s chlorelou

1 banán, kúsok manga, šťava z pomaranča, šálka listov špenátu, šálka vlažnej vody a lyžička chlorelly.

Dosladiť môžeme medom a ochutiť citrónovou šťavou.

Čo je to chlorela

Chlorela je druh jednobunkovej sladkovodnej riasy, ktorá má svoj pôvod na Taiwane a v Japonsku. Je bohatá na aminokyseliny, beta-karotén, draslík, fosfor, horčík, železo, zinok a komplex vitamínov zo skupiny B.

Existuje celý rad poddruhov chlorel, ktoré sa obvykle odvodzujú od zeme ich pôvodu. Medzi tie najznámejšie patria dve vyššie spomínané s tým, že chlorella vulgaris obsahuje jednoznačne najviac aminokyselín, ktoré z organizmu odvádzajú ťažké kovy. Vďaka svojim úplne výnimočným nutričným hodnotám sa chlorella radí medzi superpotraviny. Jej bohato zelená farba pochádza z chlorofylu, zeleného farbiva, ktorého má zo všetkých rastlín na svete najviac.

Chlorella a jej účinky

A je to práve sýtozelený pigment v kombinácii s ďalšími blahodarnými zložkami riasy, ktoré pôsobia takmer zázračne na ľudské zdravie. Naozaj! Chlorella má vplyv na:

  • normálnu činnosť srdca a ciev
  • normálnu činnosť čriev a pečene
  • prirodzenú obranyschopnosť
  • prečistenie
  • normálnu činnosť črevného traktu, mikrobiálnu rovnováhu
  • imunitu, energiu, vitalitu

Náš tip

Prášok z chlorelly môžeme pridať do ranného smoothie, kaše alebo nátierky. Za vyskúšanie stojí pridať trochu chlorely do zelenej avokádovej s cesnakom alebo tradičného guacamole.

Nežiaduce účinky chlorely

Hoci tejto riase nemožno uprieť jej úplne výnimočné vlastnosti, je treba tiež spomenúť, že nie je určená pre každého.

Chlorelle by sa mali vyhnúť ľudia:

  • s ochorením žilového systému,
  • pacienti po transplantácii orgánov,
  • všetci tí, ktorí užívajú lieky na potlačenie imunity alebo lieky na riedenie krvi,
  • ľudia s autoimunitnými ochoreniami,
  • pacienti s hyperfunkciou štítnej žľazy či s chronickým zápalom tráviaceho traktu.

Chlorela pre všetkých? Rozhodne nie!

Kvôli nedostatku odborných štúdií, nemožno chlorelu odporučiť ani tehotným a dojčiacim ženám a deťom do troch rokov. Občas sa tiež objavuje alergia na sladkovodné riasy, ktorá sa prejavuje dýchacími ťažkosťami, podráždením slizníc v ústach a hrdle alebo hnačkami

Odporúčaná denná dávka chlorelly alebo Ako si neublížiť

Avšak aj pre tých, ktorých žiadne zo zdravotných komplikácií netrápia, platia určité pravidlá pre užívanie chlorelly:

  • Začnite malou dávkou, a tú podľa vlastného uváženia navyšujte s tým, že maximálny denný príjem chlorely (ideálne rozložený do troch dávok) by nemal u dospelého človeka prekročiť 6 g.
  • Pri užívaní rias je nutné dodržiavať pravidelný pitný režim. Pre ten platí jednoduchá poučka: na každých 15 kg svojej telesnej hmotnosti vypite 0,5 litra vody.
  • Nie je vhodné chlorelu užívať dlhšie ako tri mesiace. Po trojmesačnej procedúre je dobré minimálne na mesiac riasu vysadiť.

Pozor na nadmerné užívanie chlorelly

Ak vás bolí hlava, ste unavení, trápi vás nadúvanie, zápcha, zle trávite alebo máte vyrážku, pravdepodobne užívate príliš veľké množstvo chlorely. Dávku znížte, pite viac čistej vody a problémy čoskoro samy odznejú.

Ak si nie ste niečím istý, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.

 Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.