MojaLekáreň.sk

Goji − Kustovnica čínska

Pre jej vysoký obsah vitamínu C a betakaroténu sa kustovnica právom pýši prívlastkom superpotravina. V tradičnej čínskej medicíne sú jej plody považované za "kľúč k dlhovekosti".

Goji − Kustovnica čínska
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Kustovnica čínska − Goji berry − Lycium chinense

Plody kustovnice sa v ázijskej medicíne využívajú vyše tisíc rokov. Tento zázračný ker, ktorého červené plody sľubujú večnú mladosť a vitalitu, rastie v oblastiach severnej a západnej Číny, Japonska, Jávy a Strednej Ázie. Má červenooranžovú farbu, je 1 − 2 cm dlhá, má sladkastú chuť a podobá sa vzhľadom šípke. Po usušení vyzerá ako hrozienka.

Kustovníc existuje veľa druhov, najrozšírenejšia je Lycium chinense a Lycium barbarum.. 

Čo obsahuje kustovnica

Goji obsahuje asi 18 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych. Ďalej cez 20 stopových prvkov ako je zinok, selén, železo, meď, vápnik a ďalšie. Vitamíny C, E a skupiny B. Kustovnica obsahuje veľké množstvo karotenoidov (hlavne zeaxantín) a špecifických proteoglykanových polysacharidov, ktoré tvoria až 30 % váhy sušiny. Ďalej obsahujú polysacharidy, flavonoidy (napr. quercetín), voľné aminokyseliny, steroidy a organické kyseliny.

Goji a vitamín C

Kustovnica má až 50-krát viac vitamínu C ako je v pomaranči a je jedným z najbohatších zdrojov beta-karoténu, o čom napokon svedčí krásna sýto oranžová farba plodov. Vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných látok je kustovnica označovaná za superpotravinu.

Účinky kustovnice

Goji vysoko liečivé účinky, ktoré už pred niekoľkými storočiami využívali liečitelia v Číne. Plody obsahujú silné antioxidanty, ktoré vedia neutralizovať voľné radikály, pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a následnému starnutiu organizmu. Z nutričného hľadiska je kustovnica čínska najhodnotnejším ovocím vôbec.

Počas posledných niekoľkých rokov prebehlo mnoho vedeckých štúdií, ktoré sa zameriavali ako na zistenie zloženia, tak na účinky kustovnice. Zatiaľ však kustovnica čínska nemá schválené žiadne zdravotné tvrdenie, ktoré by sme tu mohli uverejniť, preto vás odkazujeme na vysledovanie si zdraviu prospešných účinkov v herbároch.

Kustovnica sa radí medzi rastlinné adaptogény, teda látky, ktoré pôsobia proti stresu a nešpecificky zvyšujú psychickú a fyzickú odolnosť organizmu.

V čínskej medicíne sa kustovnica považuje za tonikum, ktoré vyživuje obličky, pečeň a zrak. O kustovnici a jej účinkoch sa zmieňoval aj slávny čínsky lekár Li Š'-čen, keď vysvetľoval vyhlásenú dlhovekosť obyvateľov dediny Nan-Čchiou, ktorí často pili kustovnicové víno.

Ako sme skúšali goji džús + recept na goji smoothie navyše

Naša kolegyňa, markeťačka Lucka je každú jar prechladnutá a má oslabenú imunitu. Rozhodla sa preto vyskúšať Himalyo goji džús. Jej skúsenosť si môžete prečítať v ďalšom článku. A ak by ste radi vyskúšali vitamínovú bombu − naša lekárnička pre vás zostavila jednoduchý recept na prípravu goji smoothie − vyskúšajte!

Ako zaradiť kustovnicu do jedálnička

Plody kustovnice je možné konzumovať priamo, alebo pridať do čajov, polievok, šalátov, múčnikov alebo iných pokrmov. Kustovnica je veľmi sladká, bez toho, aby mala vysoký glykemický faktor. Preto sa hodí v kuchyni ako zdravšia náhrada hrozienok a iných sladkostí pre deti i dospelých.

Z plodov sa tiež získava zdravá šťava. Kustovnica je výborná v zmesi s orechmi alebo na šalát či rannú kašu.

Ak si chcete pripraviť čaj, zalejte lyžicu plodov kustovnice vriacou vodou a nechajte 15 minút lúhovať. Plody môžete potom tiež zjesť.

Goji berry − koľko jej jesť

Odporúčaná denná dávka je 6 − 30 gramov suchých plodov.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroje: Adaptogeny.cz

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Potraviny a chudnutie Bio potraviny Zdravé potraviny

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.