MojaLekáreň.sk

Ako na opicu

Bolesť hlavy, sucho v ústach, žalúdočná nevoľnosť, celková únava... Poradíme vám prípravky a postupy, ktoré zaručene uľavia od opice.

Ako na opicu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako sa zbaviť bolesti hlavy pri opici

Ak sa ráno zobudíte s ukrutnou bolesťou hlavy a nepomáha ani poriadne zavodnenie, pomôže vám rýchlo prípravok s obsahom ibuprofénuAle pozor − tu neplatí, že čím viac, tým lepšie! Je to skôr naopak − vyššia dávka by mohla viac podráždiť už tak nepokojný žalúdok. (Mgr. Pavla Horáková)

Príznaky a prvá pomoc pri opici

  • Ukrutný smäd – alkohol je diuretikom, to znamená, že odvodňuje organizmus. Preto sa ráno prebudíte s ukrutným smädom.
    Prvá pomoc: Pite! Ideálne sú iontové nápoje, ktoré sú síce pôvodne určené pre športovcov, ale do tela doplnia potrebné látky, ktoré s konzumáciou alkoholu odišli.

Pomoc z prírody aj stará dobrá klasika

Pri opici trpíme zvyčajne silnú dehydratáciou, žalúdočnou nevoľnosťou, prípadne bolesťou hlavy. Na dehydratáciu sú vhodné bylinné čaje, mätový, rumančekový, repíkový. Žalúdok upokojíte čistým, silným vývarom. Detoxikáciu vám pomôže zvládnuť vitamín C alebo ďalšie minerály vrátane horčíka. (PharmDr. Kamila Horníčková)

  • Bolesť hlavy – alkohol zvyšuje bunkovú osmózu, to znamená nasávanie vody do buniek. So zvyšujúcim sa množstvom vody sa zväčšuje aj veľkosť buniek, a to aj tých mozgových. Výsledkom je oveľa väčší tlak v dutine lebečnej, ktorý vnímame ako bolesť hlavy.
    ​Prvá pomoc: Opäť pite a vezmite si niektorý z prípravkov, ktoré sú určené pre úľavu od bolesti hlavy.
  • Únava – telo na spracovanie vypitého alkoholu potrebuje veľké množstvo energie, ktoré potom človeku chýba. Naviac je telo dehydrované a vyčerpané.
    Prvá pomoc: Dodajte telu chýbajúcu energiu. Napríklad sladenými nápojmi, ktoré obsahujú rýchle cukry, sladkým ovocím, ako sú banány, hrozno či mango. Obnoviť hladinu cukru v krvi pomôžu aj ovsené vločky, celozrnné cereálie či celozrnné pečivo.

Čaj Pu-Erh a bylinná tinktúra na opicu

Čaj Pu-erh pomáha vyrovnať sa s vypitým alkoholom. Z čínskej medicíny môžete vyskúšať aj bylinnú tinktúru Opitý majster, ktorá rieši následky kocoviny, odvádza vlhkú horúčosť zo stredu tela a tým navracia organizmus do normálu. Postačí užiť počet kvapiek podľa počtu kilogramov telesnej váhy rozdelenej do dvoch denných dávok. (Odporúča PharmDr. Kamila Horníčková)

  • Nevoľnosť – alkohol spôsobuje prekyslenie žalúdka, dráždi žalúdočnú sliznicu, čo pociťujeme ako žalúdočnú nevoľnosť, často sprevádzanú zažívacími problémami.
    ​Prvá pomoc: Prekyslený žalúdok vie vyrovnať teplý vývar, studené mlieko s medom, vitamíny a minerály v podobe šumivého nápoja alebo napríklad Enterosgel®, ktorý navyše z tela odvedie nežiaduce toxíny.
  • Poškodenie pečene – pečeň je orgánom, kde dochádza okrem iného k štiepeniu toxického alkoholu na jednoduchšie, pre telo menej toxické látky.
    Prvá pomoc: Doprajte svojmu telu čas od času očistu.

Pozor na paracetamol

Pozor si dajte na prípravky s obsahom paracetamolu, ktorý je odbúravaný pečeňou. Tie sú pri opici ale zamestnané zbavovaním sa alkoholu, a preto je lepšie ich viac nezaťažovať. Nezabudnite na zvýšený príjem tekutín, ktorý pomôže telu rýchlejší návrat do normálu. (Mgr. Pavla Horáková)

Prevenciu a kontrolu nezanedbávajte

  • Prevencia: zhruba pol hodiny pred plánovanou konzumáciou alkoholu si vezmite prípravok Anti Ethanol. Ten obsahuje zložky, ktoré pomôžu vášmu organizmu, aby sa lepšie vysporiadal s intoxikáciou alkoholom a zmierňuje následné príznaky opice.
  • Alkohol tester: s riadením po konzumácii alkoholu sa neodporúča zahrávať, následky totiž môžu byť fatálne. Vo vašej výbave by tak nemal chýbať alkohol tester, ktorý spoľahlivo zistí, koľko alkoholu sa vo vašom organizme ešte nachádza.
  • Kontrola pečene a pankreasu: ak by vás zaujímalo, ako je na tom vaša pečeň a pankreas, nechajte sa otestovať. Vyšetrenie funkcie pečene a pankreasu stojí pár eúr, môžete si ho zaobstarať on-line a budete mať istotu, že je vaša pečeň v poriadku. Prevencia sa vám naozaj oplatí.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.