MojaLekáreň.sk

10 + 1 mýtov o zubnej hygiene

Stačí si zuby čistiť 3 minúty denne? Sú nekvalitné zuby dedičné? Pochádza zápach úst zo žalúdka? Na to a veľa ďalšieho vám dokážeme odpovedať.

10 + 1 mýtov o zubnej hygiene
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

10 + 1 hlavných omylov o ústnej hygiene

1. Nemať v ústach žiadny zubný plak −​ to nejde.

Omyl. Teraz s trochou disciplíny a s pomocou zubných kefiek, napr. značky Curaprox sa môže takmer každý tešiť z úplne čistých zubov a vynikajúceho zdravia ústnej dutiny. Celý ten rozdiel je v jemných štetinkách z CURENu, v malých hlavách kefiek a medzizubných kefiek Curaprox, vypĺňajúcich celý priestor. Pri čistení na kefku netlačte. Aj bez prílišného tlaku vyčistíte zuby tak, ako je potreba.

2. Stačí si čistiť zuby 3x denne po 3 minúty?

Nie. Nie je dôležitá dĺžka ani počet čistení. Dôležitý je spôsob, akým si zuby čistíte. Spôsob, ako dosiahnuť vynikajúce zdravie ústnej dutiny, sa líši u každého človeka. Jedno poriadne čistenie denne je oveľa lepšie ako tri polovičaté. Zuby by ste si mali čistiť tak dlho, kým si nebudete istí, že sú dokonale čisté. Skúste si prejsť jazykom po zuboch. Sú hladké alebo ešte cítite zvyšky plaku? Odhaliť zle vyčistené miesta pomôžu aj tablety na indikáciu plaku, ktoré zostávajú na plaku a zafarbujú ho. Vďaka nim uvidíte, kde je potreba ešte zub dočistiť. Kefku meňte zhruba po 3 mesiacoch, skôr ju vymeňte v prípade opotrebenia vlákien.

3. Denná fluorizácia = zaručená ochrana?

Nie. Fluorid nemôže chrániť povlakom pokryté zuby a fluorizovaný povlak škodí rovnako ako nefluorizovaný: vždy má za následok kazy či zápal ďasien – fluorid len oddiali nevyhnutné.

4. Prekrížené štetiny a flexibilná rúčka z mnohých komponentov pre lepšiu ústnu hygienu?

Nie. Väčšina dnešných zubných kefiek s ohybnými rúčkami má nadmerne veľké hlavy a vlákna, ktoré sú príliš tvrdé a silné. Aj keď ohybné držiaky obmedzujú tlak, nechávajú za ďasnami nevyčistené plochy. Nadmerné hlavy kefiek môžu byť dobré pre nanesenie väčšieho množstva zubnej pasty, ale zároveň znižujú prístupnosť. Ohybnosť a sila sú podstatné pre štetinky, nie pre držiak.

5. Ústna voda chráni oblasti, kam sa kefka nedostane?

Nie. Oplachovacie činidlá nedokážu odstrániť povlak samé od seba, len obmedzujú rast povlaku a odďaľujú jeho deštruktívnu činnosť. Len starostlivé manuálne čistenie, najmä medzi zubami a pozdĺž ďasien, zaručuje dlhodobú ochranu.

6. Zlé zuby sú pre našu rodinu typické.​

Nie je pravda. Zubné kazy ani zápal ďasien nie sú dedičné a dokonca aj v prípade geneticky delegovaných slabosti zubov je ústna hygiena tým najlepším spôsobom, ako zabezpečiť zdravú ústnu dutinu.

7. Žiadna bolesť zubov, žiadne krvácanie − žiadny problém.

Nie. Paradentóza a zlý dych nebolí a zubný kaz tiež začína bez bolesti. Škodlivý účinok medzizubného a ďasnového plaku môže zostať skrytý po dlhý čas a tak zvýšiť nebezpečenstvo zničujúcich dôsledkov.

8. Zlý dych pochádza zo žalúdka

Nie. Okrem tabaku, kávy, cesnaku, cibule a iných vecí pochádza zlý dych z rozkladajúcich sa baktérií z povlaku, ktorý je prítomný v prasklinách chrbta jazyka a v ďasňových vreckách.

9. Nedbajú ľudia o ústnu hygienu?

Nie. Normálny človek si neprivodí úmyselne zlý dych a nikomu nie je jedno, či príde o zuby. Samozrejme tu je veľké riziko pre zdravie, keď sa nepochopenie spojí s nedbanlivosťou. Najlepšou cestou, ako zabezpečiť vynikajúce zdravie v ústnej dutine, je prijať profesionálne rady, mať chuť a odhodlanie získať a udržať si čisté a zdravé ústa.

10. Môže sa človek sám naučiť ústnej hygiene?

Nie. Nedosiahnete dobrú ústnu hygienu, ak najskôr nedostanete podrobné profesionálne rady a inštrukcie o vhodných výrobkoch. Dentálnu hygienu navštívte aspoň 1x za pol roka. Pri návšteve vám skontrolujú a prípadne opravia správnosť techniky starostlivosti o zuby a ústnu dutinu, odstránia zubný kameň, povlak na zuboch a iné nečistoty, ktoré v ústach nemajú čo robiť.

Ak ste sa rozhodli, že sa viac začnete o svoj chrup starať, odporúčam najskôr navštíviť zubnú hygienu. Tu vám pri vstupnej prehliadke vysvetlia a ukážu správnu techniku čistenia zubov a medzizubných priestorov, pomôžu správne vybrať kefku a medzizubné kefky.

11. O zuby so strojčekom sa môžem starať rovnako ako bez nich

Nie. Zuby so strojčekom potrebujú špeciálnu starostlivosť a to najmä ak máte fixný (pevný) strojček. Pre starostlivosť o tento strojček je možné zakúpiť špeciálnu kefku, ktorá uľahčí čistenie. Zuby je potrebné čistiť ideálne po každom jedle, minimálne však 2x denne. Ďalej je vhodné zaobstarať sólo kefku, medzizubné kefky, prípadne i dentálnu niť. Ako správne čistiť zuby so strojčekom vám vysvetlí zubný lekár alebo špecialisti dentálnej hygieny.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Zubné pasty Zubné kefky Elektrické zubné kefky

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.