MojaLekáreň.sk

Zelený jačmeň ako zdroj vitality a zdravia

Zelený jačmeň patrí medzi obľúbené zelené potraviny, ktoré sa podieľajú na celkovom povzbudení organizmu vďaka obsahu prírodných vitamínov a minerálov. Do skupiny zelených potravín zaraďujeme aj riasu chlorellu alebo spirulinu.

Zelený jačmeň ako zdroj vitality a zdravia
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Jačmeň obyčajný − Hordeum vulgare

Na jačmeni si pochutnávajú dedkove králiky, rada si ho dá aj ovečka alebo kôň. Vy už ste možno jačmeň tiež ochutnali − ako krúpy v polievke. Alebo ste ho pili - možno vo forme melty (náhrada kávy z praženého jačmeňa) a celkom určite v pive. Pivovarnícky slad nie je nič iné ako pražený naklíčený jačmeň. Podľa teploty praženia je slad svetlý alebo tmavší, viac karamelový. Svoju farbu a chuť potom dodáva aj pivu.

Zelený jačmeň, mladý jačmeň alebo green barley

Mladý zelený jačmeň je jačmeň, ktorý ešte len rastie, klíči a tvorí malé zelené lístočky s mnohými benefitmi pre ľudský organizmus. Zelený jačmeň patrí medzi zelené superpotraviny, podobne ako chlorella a spirulina.

Keď mladý jačmeň klíči a rastie, získava obrovské množstvo živín a energie zo zeme, vody, vzduchu a slnka. Zelený jačmeň vďaka tomu obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, aminokyselín, antioxidantov, enzýmov, chlorofylu a ďalších živín vo forme, ktorú naše telo dokáže veľmi dobre vstrebať a využiť.

Účinky mladého jačmeňa

Mladý jačmeň je zásadotvorný a upravuje tak pH vnútorného prostredia tela. Využíva sa pre celkové povzbudenie organizmu vďaka obsahu vitamínov a minerálnych doplnkov z prírodného zdroja. Eliminuje nepríjemné telesné pachy. V kombinácii s chlorellou je vhodný pre detoxikáciu organizmu. Týchto účinkov využívame tiež pri očistných diétach a chudnutí.

Ako užívať mladý jačmeň?

Mladý jačmeň môžete užívať vo forme sušeného prášku, tabliet alebo džúsu. Výborne stráviteľná je aj šťava čiže džús z mladého jačmeňa, ktorú môžete ľahko miešať s vodou alebo džúsom. Kto si chuť jačmeňa neobľúbi, môže siahnuť po tabletkách obsahujúcich prášok zo sušených rastliniek.

Odporúčaná denná dávka​

Zvyčajná odporúčaná dávka je 1 čajová lyžička prášku 2 − 3x denne, u detí do 40 kg postačí polovica dávky. Starší a chorí ľudia môžu dávku zvýšiť až na 6 čajových lyžičiek 2 až 3x denne.

V tomto prípade je potrebné brať do úvahy, že sa môžu vyskytnúť prechodné ťažkosti spôsobené tým, ako sa telo čistí a tráviaca sústava nie je zvyknutá na tento druh potravy. K typickým prejavom patrí hnačka, zhoršenie ekzémov, únava a bolesť hlavy. Preto je potrebné pristupovať k užívaniu individuálne, vnímať vlastné prejavy tela a dávku zvyšovať postupne.

Prášok rozmiešame v studenej neperlivej vode alebo ovocnom džúse a vypijeme.

Najlepšie sa vstrebáva nalačno (teda 20 až 30 minút pred jedlom). Obzvlášť ráno dodá telu energiu pre vstup do nového dňa. Dĺžka užívania by mala byť minimálne 2 až 3 mesiace, aby sa mohli priaznivé účinky jačmeňa prejaviť. Zelený koktail si ale pokojne môžete pripravovať dlhodobo, bez prerušenia užívania.

Pre koho sa jačmeň nehodí

Okrem vyššie spomenutých prechodných prejavov, ktoré čoskoro vymiznú, sa môžu vyskytnúť aj iné ťažkosti.

  • Môže sa vyskytnúť bežná alergia − ako na iné potraviny (trávy). Ak sa u vás objavia žihľavka, poruchy trávenia, svrbenie či iné alergické ťažkosti, ihneď s užívaním lieku prestaňte.
  • V prípade, že ste po operácii žalúdka alebo čriev, pri akútnych zápaloch hlbokého žilového systému, akútnej pľúcnej embólii alebo ak užívate lieky na riedenie krvi (warfarín) alebo na zníženie imunity, nie je vhodné tieto potraviny užívať a vždy sa o ich vhodnosti poradiť s vašim lekárom.
  • Celiaci čiže ľudia so zníženou znášanlivosťou lepku by sa mali užívania jačmeňa vyhnúť. Celiakia je choroba sliznice tenkého čreva. 
  • Pred a po operácii: Vzhľadom na to, že jačmeň má schopnosť ovplyvňovať cukor v krvi prípadne krvnú zrážanlivosť, je vhodné prestať užívať zelený jačmeň 2 týždne pred operáciou a neužívať do 2 týždňov po operácii.

Jačmeň v tehotenstve a pri dojčení

Užívanie jačmeňa v priebehu tehotenstva a dojčenia nie je oficiálne potvrdené. Existujú odporcovia, ale aj priaznivci užívania mladého jačmeňa v tehotenstve. Vzhľadom k faktu, že sa detoxikácia v tehotenstve všeobecne neodporúča, je vhodné byť v tehotenstve opatrní. Ak mladý jačmeň dlhodobo užívate ešte pred počatím a chcete začať užívať zelené potraviny v priebehu tehotenstva a dojčenia, radšej začnite nízkymi dávkami a pokračujte v bežných odporúčaných dávkach. Na mieste je ale vždy porada s vašim lekárom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Detoxikácia organizmu, očista organizmu Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.