Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Viac zistíte tu.

Bioderma 2+1

Volajte 0221 201 380

Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou

13.01.2017 | Zuzana Bihary

Vonku je nevľúdne počasie, a preto by sme sa mali zamerať na jedlá, ktoré naše telo prehrejú a zasýtia na dlhšiu dobu.
V jedálničku pritom najčastejšie zabúdame na strukoviny, pritom sú skvelým zdrojom bielkovín a podporujú celkovú vitalitu.
Vpustite do svojej kuchyne fazule adzuki, ktoré sú dobre stráviteľné a majú pevné miesto v čínskej medicíne.

Zdravé vaření: Adzuki fazole s rýží a slzovkou

 

Adzuki sú mojimi osobnými favoritmi medzi fazuľami. Majú výbornú chuť, sú rýchlo uvarené a škála jedál, do ktorých sa hodia, je naozaj široká. V neposlednom rade ich ocenia naše obličky.

Obľúbila som si tiež Slzovku obecnú (tzv. Jóbove slzy). Ak ste o tejto superpotravine ešte nepočuli, niet divu.
Ani ja som dlho nemala tú česť. Pritom sa však jedná o najdlhšie pestovanú obilninu na svete a aj ona je základom tradičnej čínskej medicíny, v ktorej je cenená pre svoj priaznivý vplyv na fungovanie sleziny a kvalitu pleti.

Použité suroviny

  • 250 g adzuki fazúľ (vystačí na 2 porcie)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • sušené rajčiny
  • olivový olej
  • 2 ks bobkového listu + bazalka + soľ + čierne korenie
  • pre zjemnenie chuti môžete použiť trochu smotany 
  • väčšia hrsť Slzovky
  • 250 g ryže

Postup

Adzuki fazule a slzovku sa oplatí namočiť vo vode (najprv však prepláchnuť v site) aspoň hodinu vopred, ideálne však deň dopredu.
Ja varím strukoviny v talkovom hrnci, a tak sa celkom dobre uvarí aj bez namáčania. Slzovku ale budeme variť súčasne s ryžou, preto ju radím namáčať vždy.

Najprv si uvarte fazuľu, varte ju asi 30 minút spolu s bobkovým listom, potom dajte do druhého hrnca s osolenou vodou variť ryžu, ako ste zvyknutí, a prihoďte ku nej hrsť slzovky. Uvidíte, že vďaka nej prestane byť ryža nudnou prílohou. Medzitým na olivovom oleji osmažte cibuľku, potom na ňu pridajte na kúsky nakrájanú papriku a sušené paradajky - všetko zalejte trochou vody a poduste pod pokrievkou.
Ďalej pridajte uvarenú fazuľu a až teraz ju osoľte, okoreňte a pridajte na kúsky nakrájanú bazalku. Konzistencia by mala byť kašovitá, prispieť k nej môže aj pridaná smotana, ktorá pokrm tiež zjemní. Na záver pridajte lisovaný cesnak a všetko dobre premiešajte.

Dobrú chuť! :-)