MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou

Vonku je nevľúdne počasie, a preto by sme sa mali zamerať na jedlá, ktoré naše telo prehrejú a zasýtia na dlhšiu dobu.V jedálničku pritom najčastejšie zabúdame na strukoviny, pritom sú skvelým zdrojom bielkovín a podporujú celkovú vitalitu. Vpustite do svojej kuchyne fazule adzuki, ktoré sú dobre stráviteľné a majú pevné miesto v čínskej medicíne.

Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Adzuki sú mojimi osobnými favoritmi medzi fazuľami. Majú výbornú chuť, sú rýchlo uvarené a škála jedál, do ktorých sa hodia, je naozaj široká. V neposlednom rade ich ocenia naše obličky.

Obľúbila som si tiež Slzovku obecnú (tzv. Jákobove slzy). Ak ste o tejto superpotravine ešte nepočuli, niet divu.
Ani ja som dlho nemala tú česť. Pritom sa však jedná o najdlhšie pestovanú obilninu na svete a aj ona je základom tradičnej čínskej medicíny, v ktorej je cenená pre svoj priaznivý vplyv na fungovanie sleziny a kvalitu pleti.

Použité suroviny

  • 250 g adzuki fazúľ (vystačí na 2 porcie)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • sušené rajčiny
  • olivový olej
  • 2 ks bobkového listu + bazalka + soľ + čierne korenie
  • pre zjemnenie chuti môžete použiť trochu smotany 
  • väčšia hrsť Slzovky
  • 250 g ryže

Postup

Adzuki fazule a slzovku sa oplatí namočiť vo vode (najprv však prepláchnuť v site) aspoň hodinu vopred, ideálne však deň dopredu. Ja varím strukoviny v talkovom hrnci, a tak sa celkom dobre uvarí aj bez namáčania. Slzovku ale budeme variť súčasne s ryžou, preto ju radím namáčať vždy.

Najprv si uvarte fazuľu, varte ju asi 30 minút spolu s bobkovým listom, potom dajte do druhého hrnca s osolenou vodou variť ryžu, ako ste zvyknutí, a prihoďte ku nej hrsť slzovky. Uvidíte, že vďaka nej prestane byť ryža nudnou prílohou. Medzitým na olivovom oleji osmažte cibuľku, potom na ňu pridajte na kúsky nakrájanú papriku a sušené paradajky - všetko zalejte trochou vody a poduste pod pokrievkou.

Ďalej pridajte uvarenú fazuľu a až teraz ju osoľte, okoreňte a pridajte na kúsky nakrájanú bazalku. Konzistencia by mala byť kašovitá, prispieť k nej môže aj pridaná smotana, ktorá pokrm tiež zjemní. Na záver pridajte lisovaný cesnak a všetko dobre premiešajte.

Dobrú chuť! :-)

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Strukoviny Ryža Olivový olej

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.