MojaLekáreň.sk

Poruchy pozornosti

Býva vaše dieťa často nesústredené a zasnené? Nevníma kvôli tomu to, čo mu hovoríte? Zabúda a stráca svoje veci? Je divoké, neposlušné, pri ničom dlho neposedí? Zo školy nosí jednu poznámku za druhou, odvráva, skáče vám do reči,... nemusí ísť o zlú výchovu. Je takisto možné, že vaše dieťa trápi porucha pozornosti.

Poruchy pozornosti
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Porucha pozornosti

Pravdepodobnosť výskytu poruchy pozornosti sa u detí školského veku pohybuje v rozmedzí 3 až 10 % a vyskytuje sa častejšie u chlapcov. Rozlišujeme dva druhy porúch pozornosti. Niekedy sa môžu poruchy pozornosti objaviť aj u dospelých.

ADD porucha pozornosti

ADD (Attention deficit disorder) je bežná porucha pozornosti bez hyperaktivity. Deti s touto poruchou bývajú viac zasnené, neprítomné, pomalé a uzavreté vo svojich fantazijných svetoch. Ak ich niečo baví, dokážu sa do toho ponoriť. Tieto deti majú väčšinou problém s nižším výkonom v škole, ale nemávajú výraznejšie problémy so správaním. Ide tu o utlmenie predovšetkým funkcií ľavej hemisféry, ktorá je zodpovedná za dostatočnú aktivitu a sústredenie.

ADHD porucha pozornosti

Druhou výraznejšou poruchou pozornosti s hyperaktivitou je ADHD (Attention deficit Hyperactivity disorder). Deti s touto poruchou bývajú nepozorné, ale zároveň veľmi živé a dynamické. Nevydržia chvíľu v pokoji, sú impulzívne vo svojom správaní, občas vyložene neposlušné, ich pozornosť je veľmi rýchlo čímkoľvek odvedená.

Príznaky ADD a ADHD

Deti s poruchou pozornosti majú problémy s počúvaním a plnením pokynov. Dieťa nie je schopné udržať pozornosť ani po dobu, než mu vysvetlíte, čo po ňom chcete. Veľmi ľahko sa nechá rozptýliť, sledujú, "kde čo lieta". Má problémy so zameraním sa na jednu vec a udržaním pozornosti. Častý je aj nevyrovnaný výkon v škole a ťažkosti so samostatnou prácou. Zasnenosť – t. j. vypínanie pozornosti je na dennom poriadku. Dieťa zabúda a stráca veci alebbo si nezapisuje úlohy.

Pri ADHD sa k týmto príznakom pridáva neustála aktivita, keď dieťa ani chvíľku neobsedí a je stále v pohybe, aj keď je unavené. Dieťa je impulzívne, netrpezlivé, neustále skáče ľuďom do reči, nemôže sa dočkať až na neho príde rad, predbieha.

Má problémy s prechodom na inú činnosť. Dieťa sa nechá ľahko vyprovokovať a často provokuje ostatných. Niekedy reaguje agresívne a tým sa dostáva do konfliktov. Často býva v triede neobľúbené, bez kamarátov alebo si naopak nájde kamarátov s podobnými problémami. Dieťa sa ľahko pre niečo nadchne, ale nie je vytrvalé ani dôsledné.

Pri deťoch s ADHD je bežné, že sa u nich vyskytnú ďalšie problémy ako napríklad dysgrafia, dyslexia, dyskalkúlia, dysfázia, zajakavosť, úzkosť, poruchy nálady, atď.

Príčiny vzniku porúch pozornosti

Presné príčiny porúch pozornosti nie sú celkom známe. Väčšinou ide o kombináciu mnohých faktorov.

Niektorými z nich môžu byť napr.

  • dedičné predispozície,
  • pôrodné komplikácie,
  • nedostatočný príjem jódu v prenatálnom období,
  • rodinné prostredie a výchova.

Je veľmi dôležité, aby rodičia boli dobrým vzorom pre svoje deti. Nezakazovali im veci, ktoré sami robia. Dieťa spočiatku napodobňuje svojich rodičov a zrkadlí ich nedostatky a zlozvyky, ale aj prednosti.

Kto určí, či ide o poruchu sústredenia

Hoci existujú testy, pomocou ktorých je možné predbežne zistiť, či dieťa trpí ADHD, pre presnú diagnózu je nevyhnutné vyšetrenie detského alebo dorastového psychiatra. Ten stanovuje predbežnú diagnózu zhodnotením správania dieťaťa v kombinácii s dôkladným fyzickým vyšetrením a posúdením informácií získaných od rodičov a učiteľov. Potom zvolí zodpovedajúcu liečbu.

Ako pomôcť dieťaťu s poruchou pozornosti

Pri poruchách pozornosti možno dieťaťu pomôcť napríklad usporiadaním odpočinkového miesta a miesta na učenie, tréningom pozornosti, ale aj stravou alebo aromaterapiou.

Pokojné miesto na učenie aj na oddych

Miesta, kde sa dieťa učí, hrá sa alebo odpočíva, by mali byť prehľadne usporiadané, bez rušiacich faktorov (rádio, televízia, mobilné telefóny).

Denný režim a časový rozvrh

Dôležité je dodržiavať denný režim a časový rozvrh. Zadané úlohy je lepšie rozložiť na menšie kroky a po každom kroku dieťaťu poskytnúť spätnú informáciu o výsledku. Naučiť dieťa pracovať v kratších časových úsekoch s prestávkami na oddych.

Pochvala je dôležitá

Je potrebné dieťa objať, pochváliť, vyjadriť mu svoju podporu, aby vedelo, že ho máte radi, ste tu pre neho a môže za vami kedykoľvek prísť, poradiť sa alebo len pomaznať.

Aromaterapia

Pomocou vôní môžeme dieťa upokojiť, podporiť jeho koncentráciu a pamäť. Vhodné sú medovka, rumanček a levanduľa, ktoré pomôžu upokojiť nadbytok myšlienok. Navodzujú pohodovú atmosféru plnú pokoja a dôvery. Pomáhajú aj pri problémoch so zaspávaním. Šalvia, jazmín či ruža dodávajú odvahu a stratené sebavedomie. Eukalyptus, citrusy a rozmarín pomáhajú udržať pozornosť, podporujú pamäť a dodávajú energiu do ďalších úloh a práce.

Poruchy pozornosti a vhodná strava

Všetky pochody v tele a teda aj pozornosť do značnej miery ovplyvňuje aj to, čo jeme. Do stravy by sme mali deťom zaradiť nenasýtené mastné kyseliny. Ich bohatým zdrojom je napríklad rybí olej, konopné a ľanové semienka, niektoré výživové doplnky. Ginkgo biloba podporuje duševnú rovnováhu, kognitívne funkcie a mikrocirkuláciu krvného systému.

Doplňte vitamíny a minerály

Nedostatok jódu môže viesť, okrem problémov so štítnou žľazou, aj k vzniku psychických porúch. Nedostatok horčíka sa môže prejaviť bolesťami hlavy, zvýšenou únavou a zlou pamäťou.

Doplniť deťom vitamíny a minerály môžeme predovšetkým pestrou stravou. Pokiaľ by to bolo nedostačujúce, je možné prípadne siahnuť po niektorom z doplnkov stravy. O užívaní výživových doplnkov sa vždy poraďte s lekárom svojho dieťaťa.

Vyskúšajte eliminačnú diétu

Niektoré potraviny môžu prejavy ADHD zhoršovať. Aby ste prišli na to, ktoré to sú, vyskúšajte eliminačnú diétu:

  1. Počas niekoľkých týždňov vyraďte dieťaťu zo stavy potraviny, o ktorých si myslíte, že prejavy zhoršujú (často to bývajú sladkosti, potraviny s lepkom, mlieko, citrusy, čokoláda, umelé farbivá, konzervanty, umelé príchute,...)
  2. Po niekoľkých týždňoch ich postupne skúste zasa nasadiť. Ak sa príznaky opäť zhoršia, budete vedieť, že táto potravina naozaj prejavy ovplyvňuje.
  3. Jedálniček potom dieťaťu zostavujte tak, aby sa s danou potravinou stretávalo čo najmenej. 

        (Mgr. Pavla Horáková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.